Annonse

Nyhetsstudio

Samtalene mellom Ukraina og Russland har startet

Forhandlere fra Russland og Ukraina er på plass i Hviterussland.

I 11.30-tiden norsk tid melder Reuters at samtalene har begynt. Det opplyser Mykhailo Podolyak, rådgiver for den ukrainske presidenten, til Reuters. Rett over klokka 12 melder også det hviterussiske utenriksdepartementet at samtalene er i gang.

- Kjære venner, Hviterusslands president har bedt meg om å ønske dere velkommen og legge til rette for arbeidet deres. Som det ble avtalt med presidentene Zelenskyj og Putin, kan dere føle dere helt trygge, innleder den hviterussiske utenriksministeren Vladimir Makei.

Makei forteller videre at president Lukasjenko «håper at det vil være mulig å finne løsninger på alle spørsmålene i krisa» i løpet av dagens samtaler.

Flere medier, blant dem The Guardian, varslet at samtalene mellom Russland og Ukraina ville begynne klokka 10 norsk tid, altså 12 lokal tid.

Avisa siterte blant annet Russlands forhandler, Vladimir Medinsky, som hevdet Russland ønsker å komme til en avtale.

Kontoret til Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, bekreftet tidligere i dag at den ukrainske delegasjonen hadde ankommet. De ukrainske forhandlerne ankom byen Homjel sørøst i Hviterussland, 50 kilometer fra grensa til Ukraina, en snau halvtime før det varslede møtet klokka 10.

I en uttalelse fra presidentens kontor står det at målet for samtalene er umiddelbar våpenhvile og tilbaketrekking av tropper fra Ukraina.

Tidligere har Zelenskyj sagt at han ikke har tro på at samtalene vil føre til en løsning.

- Men la dem prøve, så ikke en eneste en av Ukrainas innbyggere er i tvil om at jeg, presidenten, prøvde å stoppe denne krigen, sa Zelenskyj.

Annonse

Bygg overtent i Holmestrand

Politiet skriver på Twitter at de er på vei etter melding om brann i et bygg i Holmestrand.

- Det skal ikke være personer som bor i bygget per nå. Bygget skal være overtent, skriver politiet på Twitter.

Politiet skriver videre at fylkesvei 312 blir stengt ved Grenneslinna i forbindelse med slokkeinnsats.

Annonse

Advarer mot stoler på E18

Politiet i Agder advarer etter å ha mottatt meldinger om flere stoler i veibanen ved Varoddbrua i Kristiansand.

- Svært mange meldinger om at det ligger flere stoler i vegbanen - østgående retning, skriver politiet.

Politiet opplyser også om at en patrulje er på vei til stedet.

Cirka kvart over åtte melder politiet at stolene er fjernet.

- Da har politipatruljen tatt hånd om stolene, skriver politiet.

Annonse
Trump-forslag kritiseres
Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB

Trump-forslag kritiseres

Tidligere president Donald Trump får krass kritikk fra begge partier etter at han foreslo å oppheve deler av grunnloven på grunn av det angivelige valgjukset i 2020.

- Et massivt juks av denne typen og denne størrelsen rettferdiggjør opphevelse av alle regler, reguleringer og paragrafer, selv dem som står i grunnloven, skrev han på sin sosiale nettplattform Truth Social.

- Våre storslåtte grunnlovsfedre ønsket ikke, og ville ikke støttet, Falske og Bedragerske Valg, fortsatte han.

Påtroppende mindretallsleder i Representantene hus, Hakeem Jeffries, kalte uttalelsen merkelig og ekstrem og sa at Republikanerne må bestemme seg for om de vil fortsette å støtte Trumps antidemokratiske synspunkter.

Flere republikanere fordømte også uttalelsen. Kongressrepresentant Mike Turner tok et heftig oppgjør med utsagnet og sa det bør være en faktor når partiet velger hvem som blir partiets kandidat ved valget i 2024.

Det hvite hus sluttet seg til fordømmelsen.

- Den amerikanske grunnloven er et hellig dokument som i over 200 år har vært en garanti for frihet og rettsstat i vårt land. Å angripe grunnloven og det den står for, er å forbanne vår nasjons sjel, sier talsmann Andrew Bates.

(NTB)

Annonse

Vestland: Farevarsel for is

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel for is i ytre strøk av Vestland fylke mandag morgen. Årsaken er underkjølt regn som fryser på bakken.

- I natt ventes minusgrader, og fra i morgen tidlig lett regn som kan fryse når det treffer bakken. Vær ekstra oppmerksom mandag morgen, skriver meteorologene på Twitter.