Annonse

Nyhetsstudio

Joe Biden: USA forbyr import av russisk olje

USAs president Joe Biden bekrefter tirsdag ettermiddag at USA forbyr import av russisk olje.

Prisen på nordsjøolje er nå på over 132 dollar fatet.

- All import av russisk olje er ikke lenger akseptert i amerikanske havner, sier Biden i en tale tirsdag.

Han sier videre at USA vil støtte Ukraina og ikke ønsker å subsidiere Putins krig.

- En samlet front mot Putin og å holde Nato og EU samlet er viktig. Ikke alle europeiske medlemmer har mulighet til å være med, men vi produserer mye mer olje og vi kan ta dette steget, sier presidenten.

I dag ble de enige om å fortsette presset på Putin og hans krig, ifølge Biden.

- Dette er et steg vi tar for å påføre Putin mer smerte, men det vil bli kostnader også her i USA. Å forsvare frihet vil koste, også her i USA, sier han.

USA importerer i gjennomsnitt 100 000 fat russisk olje hver dag, bare 5 prosent av Russlands eksport av råolje. Rundt 8 prosent av USAs import av olje og petroleumsprodukter kom fra Russland i fjor.

Også Storbritannia sier de vil fase ut russisk oljeimport i løpet av året.

En rekke oljeselskaper har allerede trukket seg ut av Russland og begrenser importen av olje derfra, blant annet ExxonMobil og BP. Shell sluttet seg til disse selskapene tirsdag, etter sterk internasjonal kritikk.

Biden sier at han sammen med europeiske land nå håndhever de viktigste sanksjonene i historien, og at de gir betydelige konsekvenser for russisk økonomi.

Annonse
18 døde ved grensa til spansk enklave
KAOS: Migranter prøvde å ta seg over grensegjerdet. Foto: Javier Bernardo / AP / NTB

18 døde ved grensa til spansk enklave

Dødstallet har steget til 18 etter opptøyer på grensa mellom Marokko og den spanske enklaven Melilla, melder AFP.

De omkomne skal være migranter. Tidligere i dag brøt det ifølge NTB ut panikk og trengsel blant folk som prøvde å ta seg inn over grensa til Melilla.

130 personer lyktes i å krysse grensa, av anslagsvis 2000.

Ifølge marokkanske myndigheter skjedde dødsfallene da folk prøvde å klatre over grensegjerdet, ettersom mange kom i klem eller ble tråkket ned.

Minst 76 migranter og 140 er tidligere meldt skadd.

Berlins ordfører lurt av falsk Klitsjko
DEN EKTE: Den virkelige Vitalij Klitsjko avbildet i mai. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / NTB

Berlins ordfører lurt av falsk Klitsjko

Berlins ordfører Franziska Giffey trodde hun snakket med Kyivs ordfører Vitalij Klitsjko. Etter et kvarters tid forsto Giffey at hun ble lurt.

Samtalen ble avbrutt etter at Berlins ordfører og hennes team hadde fått en snikende mistanke om at det dreide seg om en bedrager som brukte teknologi til å fremstå som Klitsjko.

- Det første kvarteret var lite bemerkelsesverdig. Den antatte herr Klitsjko spurte hvordan vi takler de mange ukrainske flyktningene, og hvor mange det dreier seg om. Det var en helt normal samtale, sier hun.

Men så dreide samtalen over til temaer som var uventet, blant annet hvordan ukrainere forsøkte å få velferdstjenester i Berlin, om Berlin kunne støtte unge menn som ville dra til krigen, og om Berlin og Kyiv kunne samarbeide om en prideparade.

- Det var mer enn rart med tanke på at det er krig, sier Giffey.

Ordførerens kontor opplyser at de har fått bekreftet at det ikke var Klitsjko hun hadde snakket med. Personen som utga seg for å være Kyiv-ordføreren, brukte trolig deepfake-teknologi som endret utseendet hans.

- Det var noen som satt overfor oss som så akkurat ut som Vitalij Klitsjko og oppførte seg som ham, sier Giffey.

(NTB)

Annonse

Venter tusener i gatene

I en rekke amerikanske byer ventes tusener av demonstranter i gatene i kveld lokal tid, melder NBC New York.

Bakgrunnen er den føderale høyesterettens tilsidesetting av Roe vs. Wade-dommen, som til nå har beskyttet amerikanske kvinner rett til å ta abort.

Bare i New York City er flere demonstrasjoner planlagt (norsk tid i parentes): I Washington Square Park 18.30 (00.30), Union Square 20.00 (02.00) og Nassau County Courthouse i Mineola (på Long Island) 18.30 (00.30).

I New Jersey er det planlagt en demonstrason i Spiotta Park i South Orange klokka 18.00 (00.00).

I Houston er det planlagt en demonstrasjon klokka 18.30 (00.30) - denne skulle egentlig begynne ved City Hall, men er blitt flyttet til den føderale rettsbygningen i nærheten på grunn av Pride-paraden, som går samtidig.

I andre byer, som Washington D.C. og Los Angeles, har protestaksjoner allerede pågått i timevis, etter at høyesteretts beslutning ble kjent.

President Joe Biden, som selv har tatt markant avstand fra innskrenkingen av abortrettighetene, har i kveld oppfordret folk til å demonstrere på en fredelig måte.

- Fredelig, fredelig, fredelig. Ingen trusler. Vold er aldri akseptabelt, sa presidenten i en TV-overført tale.

- Nå blir det massedemonstrasjoner - dette utfordrer den politiske stabiliteten framover, konstaterte USA-kjenner og statsviter Hilmar Langhelle Mjelde overfor Dagbladet tidligere i dag.

Foreløpig er det ikke meldt om voldelige opptøyer.

Venter tusener i gatene
DEMONSTRASJON: Slagordene er aggressive under de mange demonstrasjonene i USA i dag. Foto: Frederic J. Brown / AFP / NTB

Les hele saken

- Velgerne gjorde tidenes beste veddemål

Trekker seg ut av Sievjerodonetsk
Bildet av ukrainske soldater er tatt i Luhansk i går. Foto: Anatolii Stepanov / AFP/ NTB

Trekker seg ut av Sievjerodonetsk

Flere medier, blant dem BBC, melder fredag at ukrainske styrker er blitt beordret å trekke seg ut av Sievjerodonetsk. En tilbaketrekning vil innebære at hele Luhansk er under russisk kontroll.

Amerikanske Pentagon går nå ut og avdramatiserer tilbaketrekningen.

Ukrainske styrkers tilbaketrekning fra Sievjerodonetsk er taktisk og vil gi dem mulighet til å forsvare seg bedre, mener Pentagon.

Ukrainske styrker har fått ordre om å trekke seg tilbake fra den viktige byen i Øst-Ukraina, der det har rast harde kamper i ukevis.

- Det de gjør er å stille seg i en posisjon der de kan forsvare seg bedre, sier en tjenestemann i USAs forsvarsdepartement.
Russlands seire er små og har kommet til en dyr pris, ifølge
tjenestemannen.

Russland har fra før kommet seg inn i utkanten av Lysytsjansk, en by med om lag 95 000 innbyggere. Russland og de russiskstøttede separatistene kontrollerer i øyeblikket om lag
95 prosent av Luhansk fylke, der Lysytsjansk ligger.

(NTB / Dagbladet)

Annonse

Flere biler i trafikkulykke i Oslo

Flere biler har vært involvert i en trafikkulykke på E6-strekningen mellom Operatunnelen og Vålerengatunnelen i Oslo, melder politiet på Twitter.

- Det framstår som at dette er en singelulykke hvor en bil har truffet tunnelveggen. Tre personer sjekkes av ambulanse, og en av disse kjøres til sykehus. De to andre trenger ikke ytterligere helseoppfølging per nå, skriver de.

I en oppdatering skriver de at bilen som traff tunnelveggen er berget og kjøres inn for tekniske undersøkelser.

Det er en kvinne som er kjørt til sykehus, mens de to andre er fraktet til Oslo legevakt.

- Mye tyder på at det har vært meget høy hastighet og mye energi i denne ulykken, opplyser politiet.

Tunnelen var stengt en tid, men var åpnet for trafikk igjen i 23.15-tida.