Annonse

Nyhetsstudio

TV-journalist skal være i retten

TV-journalisten Marina Ovsjannikova, som mandag stormet en nyhetssending hos arbeidsgiveren sin - statlige Channel One i Russland, skal være i retten i Moskva mandag ettermiddag, ifølge BBC-journalist Will Vernon.

Twitter skriver han at Ovsjannikova har møtt i retten siktet for å ha «organisert en uautorisert offentlig hendelse», som han i parentes beskriver som protest.

Ifølge journalisten risikerer Ovsjannikova opptil 30 000 rubler i bot, samfunnstjeneste, eller opptil ti dager i fengsel.

Siden hun ble pågrepet mandag kveld, har flere medier skrevet at advokater ikke har klart å komme i kontakt med henne, og at hvor hun oppholdt seg var ukjent.

Annonse
Nekter å snakke med sakkyndig
Foto: Privat

Nekter å snakke med sakkyndig

Den 42 år gamle Zaniar Matapour som er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling nekter fremdeles å la seg avhøre av politiet.

- Han nekter også å snakke med sakkyndig, sier politiadvokat Ingvild Myrold til Dagbladet.

Han er begjært varetektsfengslet i fire uker, hvorav to av dem i full isolasjon. Han framstilles til varetektsfengsling klokken 14.

Slik blir evalueringen av PST og politiet

Politiet og PST skal evaluere håndteringen av skytingen i Oslo natt til lørdag, og prosessen som ledet opp til hendelsen. I en pressemelding skriver politiet at de vil komme raskt i gang.

- Beslutningen om at det skal gjøres en gjennomgang av politiets oppgaveløsning er tatt i samråd mellom PST og Politidirektoratet (POD), sier politidirektør Benedicte Bjørnland og sjef PST, Roger Berg.

Den konkrete innretningen av evalueringen skal de komme tilbake til.

- Vi er imidlertid opptatt av å komme raskt i gang, og at gjennomgangen er målrettet og effektiv. Gitt alvoret i saken, er det svært viktig at læringspunkt og eventuelle svakheter og feil identifiseres raskt for å kunne iverksette tiltak, sier Bjørnland og Berg.

Annonse

Ruster kraftig opp: Sjudobler antallet

Nato skal gjøre sin største overhaling av organisasjonens forsvarsevne siden den kalde krigen, sier generalsekretær Jens Stoltenberg.

Blant annet skal forsvarsalliansen nå bygge opp antallet soldater i sin reaksjonsstyrke til godt over 300 000, sa Stoltenberg under en pressebrifing mandag.

Tidligere var det om lag 40 000 soldater i reaksjonsstyrken. Det er med andre ord snakk om over en sjudobling av antallet Nato-soldater i beredskap.

Dette skal utrettes gjennom å blant annet ha styrker i beredskap som oppholder seg i eget hjemland, men som hyppig skal ha øvelser i landene de skal sends til i krigstid. Nato skal også øke mengden utstyr som er forhåndsplassert på østflanken.

(NTB)

Ruster kraftig opp: Sjudobler antallet
Foto: NTB

Ekstrem hetebølge: - Slå av lyset

I Japan er det nå en ekstrem hetebølge. Det er ventet temperaturer over 40 grader, skriver Sky News.

Nordvest for Tokyo beskrives hetebølgen som «uvanlig intens» og det er mandag målt 40,2 grader.

Nå frykter myndighetene at strømmen skal gå.

Temperaturen gjør at energibehovet er vesentlig større enn normalt, fordi folk bruker strøm til å kjøle seg ned.

Nå ber myndighetene folk i Tokyo-området om å spare på strømmen.

- Vær så snill å spar så mye strøm som mulig, ved å for eksempel slå av lyset når man ikke er i rommet, oppfordrer departementet for økonomi, handel og industri, ifølge Sky.

Annonse

Advarer bilister i Oslo

Ett felt på E18 i Oslo er stengt som følge av det kraftige regnet tidligere mandag ettermiddag.

Det opplyser Vegtrafikksentralen overfor Dagbladet.

Det dreier seg om ett felt ved Vækerø i Oslo i retning mot sentrum.

- Situasjonen er bedre nå. Mannskapene som rykket ut fikk fjernet en del, men det er fortsatt en del vann i veibanen. Det er satt opp en sperrebukk, sier trafikkoperatør Tilia K. Mathre ved Vegtrafikksentralen Øst til Dagbladet.

I store deler av Sør-Norge har det periodevis regnet kraftig mandag. Regnet har avtatt i Oslo i 14-tida, men prognosene utover ettermiddagen og kvelden er usikre.

Rådet fra Vegtrafikksentralen er derfor klar:

- Kjør etter forholdene, og følg godt med på trafikkbildet. Det kan hende du ser noe som ikke sjåføren foran deg ser, sier trafikkoperatør Mathre.

I 13.10 opplyste Vegtrafikksentralen at mannskap fra entreprenørselskapene var på vei ut til stedene som ble kraftigst rammet av regnet.

- Det de blant annet har gjort er å slekke at slusene er åpne, at ingenting blokkerer dem, sier trafikkoperatøren.