Annonse

Nyhetsstudio

Breivik får ikke fremme anken

Anders Behring Breivik (43), som ble nektet prøveløslatelse i Telemark tingrett, får ikke fremme anken overfor Agder lagmannsrett. Det går fram av lagmannsrettens kjennelse av i dag.

Beslutningen er enstemmig. Det har de siste åra blitt strengere krav for å fremme anker til lagmannsretten enn tidligere, og saker blir avvist dersom det for dommerne er åpenbart at anken ikke vil føre fram.

- Å løslate Breivik på prøve ved utløpet av minstetida for forvaringsdommen ville være et uforsvarlig eksperiment, skriver dommerne i kjennelsen.

Breivik er idømt 21 års forvaring med 10 års minstetid for terrorangrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011, hvor til sammen 77 mennesker ble drept. Ettersom minstetida utløper nå, har han rett til å begjære seg prøveløslatt.

Telemark tingrett kom imidlertid til at det er stor risiko for at terroristen vil begå ny vold, og avviste begjæringen 1. februar etter en hovedforhandling i Skien fengsel.

Enhver forvaringsfange har rett til å begjære seg prøveløslatt på ny et ubegrenset antall ganger - tidligst ett år etter at forrige avslag er rettskraftig.

Jurister Dagbladet har snakket med, anslår at dette i praksis betyr at Breivik kan få en ny løslatelsesprosess i retten hvert andre eller tredje år.

Breivik får ikke fremme anken
BLIR SITTENDE: Anders Behring Breivik blir sittende i forvaring inntil videre, etter at hans første begjæring om prøveløslatelse er avslått av to rettsinstanser. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Les hele saken

- Ny runde annethvert år

Annonse

Utsetter åpning av E39

Nye Veier utsetter åpningen av den nye veistrekningen på E39 mellom Kristiansand og Mandal med en måned, fra oktober til november.

Det er en følge av at det også er satt i gang arbeid med ringveien i Kristiansand, at det fire år lange veiprosjektet utsettes en drøy måned, skriver avisa Lindesnes. Dermed blir den høytidelige åpningen forskjøvet fra 4. oktober til november.

– Nå sikter vi oss inn på at folk kan kjøre på en ny og trafikksikker vei i november. Veien åpnes så fort som mulig og det er det ingen tvil om. Per i dag er det ingenting som tilsier at åpningen vil utsettes ytterligere, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Bernt Rinde i Nye Veier.

Ytre ringvei ligger i Kristiansand og kobler sammen E 39 fra vest med E 18 fra øst.

Den nye europaveien erstatter en ulykkesutsatt strekning mellom Mandal og Kristiansand i Agder. Fra før er deler av prosjektet tatt i bruk fortløpende etter ferdigstillelse.

(NTB)

Avviser russisk påstand

FN avviser russiske anklager om at FN hindrer et besøk av atomeksperter til det russiskokkuperte atomkraftverket Zaporizjzja sør i Ukraina.

Stephane Dujarric, som er FNs generalsekretær António Guterres' talsmann, sier at det ikke er tilfelle at FN bidrar til å forsinke ekspertbesøket.

– FN-sekretariatet har ingen myndighet til å blokkere eller avlyse besøket av eksperter fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), sier Dujarric.

Han legger til at det Wien-baserte IAEA handler uavhengig av FN.

– FN har sikkerheten og den logistiske kapasiteten i Ukraina til å støtte besøket av IAEAs inspektører til Zaporizjzja. Men det må foreligge enighet mellom Russland og Ukraina, sier Dujarric.

Nylig har det vært uenighet om hvilken reiserute IAEAs inspektører skal kunne bruke for å komme seg til atomkraftverket. Ukraina vil ikke tillate at reisen går utelukkende gjennom russiskokkuperte områder, som for eksempel via Krim-halvøya eller på andre måter ved å krysse grensen mellom Russland og Ukraina.

Ukraina og Russland har i flere uker beskyldt hverandre for å stå bak artilleriangrep ved atomkraftverket, som er det største i Europa.

(NTB)

Annonse

Samfunnsstraff for trusler med machete

En mann i 30-årene er dømt til samfunnsstraff for trusler og for å ha hatt med seg en machete på Navs kontor i Arendal.

Mannen var ruset og skal ha troppet opp i den tro at det var fattet et vedtak om nødpenger. Det var det ikke, informerte saksbehandleren, som tilbød ham en matpose, skriver Agderposten.

Dette falt ikke i god jord hos mannen, som sa at han ikke ville dra før han fikk pengene. Han slo i bordet, kastet et eple i skranken og skal ha sagt følgende:

– Hadde dette vært på Nav i Oslo så skulle jeg ha slått deg i skallen med en machete, men siden vi er i Arendal og jeg har skjerpet meg, så skal jeg ikke gjøre det.

For machete, det hadde han. Det ble klart da politiet pågrep ham. Nav-saksbehandleren, som kjente mannen fra før, ble ikke umiddelbart skremt. Men hun skal ha blitt svært redd da hun fikk vite om våpenfunnet i en slire under jakka, står det i rettsdokumentene.

Det nevnes videre at saksbehandleren innledningsvis mente at mannen, som er i en rehabiliteringsfase, bare ville tøffe seg.

En rekke andre mindre forhold ble også behandlet i Agder tingrett. I tillegg til 32 timer med samfunnsstraff, inndras kniver og macheten.

(NTB)

Ungdomsslagsmål i Klepp

Politiet og ambulanse rykket ut til Klepp etter melding om slagsmål. Flere ungdommer er involvert.

- Det er tre eller fire ungdommer som er direkte involvert. En ungdom har blod i ansiktet, sier operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt, Olaug Bjørnsen, til Dagbladet.

Politiet vet fremdeles ikke hvor mange som er fornærmet.

- Det vi vet sikkert er at de har slåss med hendene, sier Bjørnsen.

Operasjonslederen opplyser at politiet jobber med å finne årsak til slagsmålet.

Annonse

Justisdepartement nekter innsyn

Mandag sa det amerikanske justisdepertementet at de ikke vil frigi dokumentene fra den offentlige ransakingsorderen for tidligere president Donald Trumps eiendom i Mar-a-Lago.

Flere nyhetsmedier mener at oppheving av dokumentene er av allmenn interesse.

«Det er fremdeles overbevisende grunner, som inkluderer beskyttelsen av integriteten til en pågående politietterforskning som impliserer nasjonal sikkerhet, til å holde dokumentene forseglet», står det i arkiveringen ifølge Abc News.

I en fotnote skrev justisdepartementet at de «vurderte nøye» om de skulle offentliggjøre dokumentene. De vurderte at innsynet ikke var av offentlig interesse.

Les hele saken

Trump raser: - Ransaket av FBI