Annonse

Nyhetsstudio

Breivik får ikke fremme anken

Anders Behring Breivik (43), som ble nektet prøveløslatelse i Telemark tingrett, får ikke fremme anken overfor Agder lagmannsrett. Det går fram av lagmannsrettens kjennelse av i dag.

Beslutningen er enstemmig. Det har de siste åra blitt strengere krav for å fremme anker til lagmannsretten enn tidligere, og saker blir avvist dersom det for dommerne er åpenbart at anken ikke vil føre fram.

- Å løslate Breivik på prøve ved utløpet av minstetida for forvaringsdommen ville være et uforsvarlig eksperiment, skriver dommerne i kjennelsen.

Breivik er idømt 21 års forvaring med 10 års minstetid for terrorangrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011, hvor til sammen 77 mennesker ble drept. Ettersom minstetida utløper nå, har han rett til å begjære seg prøveløslatt.

Telemark tingrett kom imidlertid til at det er stor risiko for at terroristen vil begå ny vold, og avviste begjæringen 1. februar etter en hovedforhandling i Skien fengsel.

Enhver forvaringsfange har rett til å begjære seg prøveløslatt på ny et ubegrenset antall ganger - tidligst ett år etter at forrige avslag er rettskraftig.

Jurister Dagbladet har snakket med, anslår at dette i praksis betyr at Breivik kan få en ny løslatelsesprosess i retten hvert andre eller tredje år.

Breivik får ikke fremme anken
BLIR SITTENDE: Anders Behring Breivik blir sittende i forvaring inntil videre, etter at hans første begjæring om prøveløslatelse er avslått av to rettsinstanser. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Les hele saken

- Ny runde annethvert år

Annonse

AUF vil ha Israel-boikott

Arbeiderpartiets ungdomsparti ber om boikott av varer produsert på områder okkupert av Israel.

Norge har i dag en merkeordning der det skal komme fram om produkter er produsert på okkuperte palestinske områder. AUF mener det må et forbud til og vil ha sanksjoner mot Israel, skriver Klassekampen.

– Det bryter med alle etiske kompass å skulle tjene penger på okkupasjon. Israel lytter ikke til verdenssamfunnet, og det får heller ingen konsekvenser, sier AUF-nestleder Gaute Børstad Skjervø.

SV har foreslått sanksjoner mot Israel, men det har regjeringen og Arbeiderpartiet vendt tommelen ned til.

(NTB)

Amerikansk eksdiplomat pågrepet for spionasje

En diplomat som blant annet har vært USAs ambassadør til Bolivia, er pågrepet i Miami, mistenkt for å ha spionert for Cuba, sier kilder til AP.

Pågripelsen skjedde etter en langvarig FBI-etterforskning, etter det nyhetsbyrået kjenner til.

Den tidligere karrierediplomaten ble pågrepet fredag, og det er ventet at flere detaljer om saken blir kjent når han fremstilles for retten mandag, sier to ikke navngitte kilder til AP:

En av dem sier justisdepartementet mistenker 73-åringen for å ha jobbet for å fremme den cubanske regjeringens interesser. Personer som jobber på vegne av utenlandske regjeringer eller virksomheter i USA er lovpålagt å registrere seg hos departementet.

Departementet, som de siste årene har trappet opp innsatsen mot ulovlig lobbyisme på vegne av utenlandske interesser, har foreløpig ikke kommentert saken. Eksdiplomatens kone har ikke ønsket å snakke med AP.

(NTB)

Annonse

Mexico: Kvinne drept av hai

En mexicansk kvinne døde i et haiangrep nær havnebyen Manzanillo på Stillehavskysten.

Den 26 år gamle kvinnen og datteren på 5 år svømte ut mot et flytende lekområde 25 meter fra land da haien angrep. Hun var i ferd med å dytte datteren opp av vannet da haien bet henne i beinet.

Tross rask reaksjon fra redningsmannskaper, sto ikke livet til å redde, og kvinnen blødde i hjel. Datteren kom ikke fysisk til skade.

Haiangrep er forholdsvis sjeldne i Mexico. Stranden i Melaque – der ulykken skjedde – og feriebyen Barra de Navidad i nærheten ble stengt etter søndagens angrep.

(NTB)

Kina: USA krenket kinesisk farvann

Det kinesiske forsvaret sier et krigsskip fra USA seilte ulovlig inn i kinesiske farvann i Sør-Kinahavet.

Den påståtte grensekrenkelsen skjedde i nærheten av den omstridte atollen Second Thomas Shoal.

– USA har på alvorlig vis undergravd fred og stabilitet i regionen, sier en talsperson for Kinas sørlige militærkommando. Talspersonen sier videre at USA med vilje blander seg inn i Sør-Kinahavet og foretok en alvorlig krenkelse av Kinas suverenitet.

Second Thomas Shoal ligger snaut 200 kilometer vest for den filippinske øya Palawan. I tillegg til Kina og Filippinene, gjør også Taiwan og Vietnam krav på atollen. Den er en del av de omstridte Spratly-øyene, der også Malaysia og Brunei har territorielle krav som til dels overlapper med de fire andre landene.

Det er også store overlappende krav på farvannene i Sør-Kinahavet.

(NTB)

Annonse