Annonse

Nyhetsstudio

Russere i rommet med ukrainske farger

Tre russiske kosmonauter ankom fredag Den internasjonale romstasjonen (ISS) etter å ha blitt skutt opp fra romfartssenteret i Bajkonur i Kasakhstan.

De tre russerne ankom romstasjonen iført romdrakter i gult og blått - lik fargene i ukrainas flagg. Russland har normalt blå romdrakter, skriver BBC.

- Vi hadde en del gult materiale liggende, så vi trengte å bruke det. Det er grunnen til at vi kler oss i gult, fleipet kosmonauten Oleg Artemyev på en direktesendt pressekonferanse fra romstasjonen.

Russerne ble tatt varmt imot av to russere, fire amerikanere og én tysker, som var på stasjonen fra tidligere.

Mens konfliktnivået har økt siden Russlands annektering av Krim i 2014, har samarbeidet fortsatt i verdensrommet.

ISS er et samarbeid mellom USA, Canada, Japan, europeiske Esa og Russland.

Russere i rommet med ukrainske farger
Foto: Roscosmos / AP / NTB
Annonse

Ny skandale for de konservative i Storbritannia

Tory-politikeren Chris Pincher trekker seg fra stillingen som en av partiets ledere i parlamentet etter å ha oppført seg upassende på byen.

Statsminister Boris Johnson har fått krav om å ekskludere Pincher fra partiet etter anklager om seksuell upassende oppførsel på en bytur. Pincher var viseinnpisker for de konservative.

- Jeg drakk for mye. Jeg har satt meg selv og andre mennesker i forlegenhet, noe som er det siste jeg ville gjøre. Jeg beklager til deg og til de involverte, skriver Pincher i et brev til Johnson.

Pincher fortsetter som folkevalgt og vil støtte Johnson og hans regjering. Statsministeren ble pepret med spørsmål om Pincher skal bli ekskludert da han ankom statsministerboligen fredag, men ville ikke svare.

(NTB)

Mehl: - Folk på skjerpe seg

UP gjennomførte trafikkontroll på E18 i Holmestrand fredag. Med på laget var justisministeren, som mener alle må bidra for å hindre økningen i trafikkulykker.

- Det er alvorlig at dødstallet har gått så mye opp. Folk må kjøre forsiktig og skjerpe seg bak rattet, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) til NTB.

Så langt i år har 63 personer omkommet i trafikken, dobbelt så mange som i samme periode i fjor.

Da Utrykningspolitiet (UP) gjennomførte trafikkontroll på E18 ved Bentsrudkrysset i Holmestrand, var Mehl vitne til at hele 19 førere fikk forelegg for å ha kjørt for fort.

- Politiet gjør en enormt viktig jobb med å være ute på veiene, være synlige, ha kontroller og sørge for at folk kjører mest mulig trygt. Dersom man er ukonsentrert og uforsiktig, setter man andre i fare. Jeg håper at vi alle kan være med på å bidra til at det blir tryggest mulig å ferdes på norske veier, sier Mehl.

Utviklingen har vært negativ i år, men antall omkomne i trafikken har gått ned siden 1970 da 560 personer omkom i trafikken.

- Dødsstatistikken har snudd i år, men med riktig innsats tror jeg vi kan komme på rett kurs igjen, men det er en urovekkende utvikling. Konsekvensene av å se på en melding når man kjører, kan være fatale, sier Mehl.

For å bidra til å snu utviklingen nevner ministeren blant annet at regjeringen bevilget ytterligere 200 millioner kroner til politiet i årets statsbudsjett.

- Vi vil styrke politiet i årene som kommer, og særlig politiet som er synlig blant folk. Vi mener det er viktig at vi har synlig og tilgjengelig politi i nærmiljøet der folk ferdes, sier Mehl.

(NTB)

Annonse
Tiltalebeslutning i Nav-drapet klar
Foto: Stian Drake / Dagbladet

Tiltalebeslutning i Nav-drapet klar

«Statsadvokaten i Hordaland, Sogn og Fjordane har tiltalt en person for drap og drapsforsøk etter at en person ble drept og en annen forsøkt drept i Nav Årstads lokaler i Bergen.»

Dette står det i tiltalebeslutningen fra statsadvokat May-Britt Erstad.

Det står i tiltalebeslutningen at det ikke er grunnlag for påstand om ordinær straff. Det vil bli nedlagt påstand om dom på overføring til tvungen psykisk helsevern.

Det har vært vanskelig å fastslå om tiltalte er tilregnelig eller ikke. Statsadvokaten tar derfor forbehold om at de kan nedlegge påstand om fengselsstraff ut fra hva som eventuelt kommer fram under hovedforhandlingene.

Jubler over suppe-seier
Foto: NTB / Shutterstock

Jubler over suppe-seier

I dag bestemte UNESCO å føre opp ukrainsk rødbetsuppe borsjtsj på sin liste over verdens kulturarv.

Retten er tradisjonell rødbet- og kålsuppe som Ukraina har søkt om at skal føres opp på UNESCOs liste over kulturarv. I dag gjorde de ifølge nyhetsbyrået AFP nettopp det.

FNs kulturorganisasjon skrev fredag inn kulturen med å tilberede borsjtsj-suppe i Ukraina på listen over truet kulturarv – noe som har vært oppfordret av Kyiv, men sterkt motarbeidet av Russland.

- Seieren i borsjtsj-krigen er vår, sa Ukrainas kulturminister Oleksandr Tkatsjenko på Telegram, og la til at Ukraina også vil vinne den «andre krigen», med henvisning til den russiske invasjonen.

I fjor prøvde kokken Levgen Klopotenko å overbevise myndighetene om å nominere borsjtsj. Dette er ikke uten kontroverser. Borsjtsj er ifølge russiske myndighetr «en av Russlands mest kjente og elskede retter og et symbol på tradisjonell mat».

Initiativtaker Klopotenko er uenig. «Mange ting blir tatt fra oss i Ukraina, men du kan ikke ta borsjtsjen vår».

(Dagbladet / NTB)

Annonse

Flere land godtar utgåtte pass

Flere europeiske land godtar nå bruk av utgåtte norske pass.

Norske borgere som ikke har fått fornyet passet sitt etter pandemien, kan frem til 31. desember 2022 reise til Tyskland, Island, Estland og Portugal med sitt utløpte pass som legitimasjon.

Det skriver Regjeringen i en pressemelding.

- Det er viktig å være klar over at det er en risiko forbundet med å reise til utlandet uten vanlig gyldig legitimasjon. Det er ingen garanti for at myndighetenes informasjon om ordningen når ut til alle transportører og reiselivsaktører.

Det sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

Norske myndigheter anbefaler derfor at de som reiser til disse landene med utløpte pass reiser med direkteflygning fra Norge.