Annonse

Nyhetsstudio

Stortinget krever oppvask med Kjerkol

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget vil innkalle til høring om regjeringens coronarestriksjoner.

Høyre gir samtidig regjeringen én siste utvei til å unngå en tøff utspørring.

I desember videreførte regjeringen rødt nivå til tross for at Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Utdanningsdirektoratet frarådet det.

Etter flere runder med spørsmål, mener kontrollkomiteen fortsatt at de ikke har fått svar på hvilke faglige råd regjeringen baserte seg på.

Høyre, Frp og Rødt vil nå kreve åpen høring om saken. Dermed blir trolig helseminister Ingvild Kjerkol grillet om restriksjonene.

- Det er viktig at inngripende tiltak er forholdsmessige og godt faglig begrunnet for at befolkningen skal ha tillit til håndteringa. Vi kommer til å støtte en høring for å få alle svarene på bordet, sier Seher Aydar i Rødt til Dagbladet.

Høyre ønsker nå høring om saken, hvis ikke regjeringen snarest setter ned en uavhengig gransking, skrev VG mandag morgen.

- Hvis Høyre ønsker høring kommer vi mest sannsynlig til å støtte det, sier Lars Rem i Fremskrittspartiet til Dagbladet.

Også kunnskapsminister Tonje Brenna og statsminister Jonas Gahr Støre kan bli innkalt til høringen, skriver avisa.

- Noen må kontrollere at inngrep holder seg innenfor loven. regjeringen sa at de hadde faglig grunnlag for å innføre rødt nivå, men hittil har vi ikke funnet noen faginnstans som anbefalte dette. Tvert i mot ble regjeringen advart, sier komitéleder Peter Frølich (H) til Dagbladet.

Høyre mistenker at regjeringen har brutt smittevernloven i saken.

I kontroll- og konstitusjonskomiteen trengs det kun støtte fra fire medlemmer for å starte høring, og kravet har dermed den støtten det trenger. Høyre har to medlemmer i komiteen.

Dagbladet erfarer også at flere medlemmer trolig vil støtte en høring.

Høyre gir likevel regjeringen en siste vei ut av den ubehagelige utspørringen. Hvis de nedsetter en ny coronakommisjon vil de droppe kravet.

- Hvis regjeringen vil nedsette en ekstern gransking, slik forrige regjering gjorde, så der det et godt alternativ, sier Frølich.

Annonse

Mann sovnet fra pizza – truet brannfolkene med juling

En mann som hadde sovnet fra en stekhet ovn med en pizza i Porsgrunn, reagerte med å true brannvesenet med juling da de kom.

Brannmannskapene i Porsgrunn rykket ut til en adresse på Herøya etter en brannalarm natt til lørdag. Da de kom fram viste det seg at alarmen var blitt utløst av røykutvikling, etter at en mann hadde sovnet fra en pizza i ovnen.

– Mannen nektet å gå ut og truet brannmannskapet med juling. Politiet til stedet for å bistå, skriver Sørøst politidistrikt.

Politiet ble varslet om hendelsen klokka 4.25 natt til lørdag.

(NTB)

Pence: - Tok ikke graderte dokumenter

Tidligere visepresident Mike Pence sier han ikke tok med seg graderte dokumenter da han forlot Det hvite hus i fjor. FBI tok med seg flere esker med slike dokumenter da de ransakte Donald Trumps eiendom.

Trump, Pences sjef i Det hvite hus, har hevdet at alle dokumentene som ble hentet, var avgradert.

FBI ransaket Mar-a-Lago, Trumps eiendom i Florida, 8. august i forbindelse med at den tidligere presidenten etterforskes for mulige brudd på spionasjeloven.

På direkte spørsmål om han selv hadde tatt vare på graderte dokumenter etter at han trådte av som visepresident, svarte Pence «Nei, ikke som jeg vet om». Dokumenter stemplet som topphemmelige, er blant det som ble hentet fra Mar-a-Lago av FBI-agentene.

– Jeg vil helt ærlig ikke forhåndsdømme dette før jeg kjenner til alle fakta, sier Pence.

Den tidligere visepresidenten, som vurderer å stille som presidentkandidat i 2024, har sagt at han er bekymret for det han mener er en politisering av FBI etter razziaen mot Trump.

Han mener også at justisdepartementet og justisminister Merrick Garland burde vært mer åpne om bakgrunnen for ransakingen.

– Bekymringen som flere millioner amerikanere føler på, vil kun la seg løse med dagslys. Jeg vet at det ikke er vanlig i en etterforskning, men dette er enestående handlinger fra justisdepartementet, og jeg mener det derfor kreves en enestående åpenhet, sier Pence.

(NTB)

Annonse

Al-Shabaab hevder å ha tatt kontroll over hotell i Mogadishu

Den ytterliggående islamistgruppa al-Shabaab sier de har angrepet og tatt kontroll over et hotell nære sentrum av Somalias hovedstad Mogadishu, skriver BBC.

Det gikk av to eksplosjoner utenfor hotellet, før angriperne gikk inn og åpnet ild, ifølge politiet. Det skal også ha blitt skutt under angrepet fredag, skriver Reuters og viser til kilder i politiet og sikkerhetsstyrkene.

– To bilbomber var rettet mot Hotel Hayat. Den ene rammet en sperring nær hotellet, mens den andre traff porten ved inngangen. Vi tror det er krigere inne på hotellet, sier politimannen Ahmed til nyhetsbyrået.

– Skyter alle
I en uttalelse skriver gruppa at de kontrollerer hotellet og at de «skyter alle». BBC gjengir at hotellet skal være et populært møtested for regjeringsansatte.

Ni sårede er hentet bort fra hotellet, opplyser sjefen for Mogadishus ambulansetjeneste til Reuters.

Uverifiserte bilder i sosiale medier synes å vise røyk som stiger opp over hotellet mens det høres skriking og høye smell.

(NTB)

Piloter sovnet - bommet på rullebanen
Illustrasjonsfoto: Ethiopian Airlines. Foto: NTB

Piloter sovnet - bommet på rullebanen

To piloter skal tidligere denne uka ha sovnet og bommet på rullebanen under en flygning fra Sudan til Etiopia.

Det skriver luftfartsnettstedet Aviation Herald, gjengitt av både CNN og BBC.

Hendelsen fant sted om bord på et Ethiopian Airlines-fly fra Khartoum til Addis Abeba mandag.

Data innhentet fra nettstedet indikerer at flyet gikk på autopilot på 37 000 fot da det istedenfor å starte nedstigning og lande som planlagt, fløy rett over flyplassen i Addis Abeba.

Etter flere mislykkede forsøk med å få kontakt med cockpit, slo lufttrafikkkontrollen på flyplassen alarm. Flyet skal ha landet trygt omtrent 25 minutter seinere.

- Vi har mottatt en rapport som indikerer at et etiopisk fly på vei fra Khartoum til Addis Abeba midlertidig mistet kommunikasjonen med Addis Abeba Air Traffic Control 15. august 2022. Flyet landet senere trygt etter at kommunikasjonen ble gjenopprettet, heter det i en uttalelse fra flyselskapet fredag.

De to pilotene er midlertidig suspendert i påvente av etterforskning.

- Det vil bli iverksatt passende tiltak basert på etterforskningen. Sikkerhet har alltid vært - og vil fortsette å være - vår første prioritet, understreker Ethiopian Airlines.

På Twitter omtaler luftfartsanalytiker Alex Macheras hendelsen som «svært bekymringsfullt».

Annonse

Personran: - Truet med elektrosjokkvåpen

Øst politidistrikt rykket natt til lørdag ut etter melding om et personran i Moss.

Ranet skjedde utendørs i nærheten av Moss sykehus. En kvinne skal ha blitt truet til å gi fra seg en PC, sier operasjonsleder Jan André Delbeck til Dagbladet.

- Under ranet skal det ha blitt truet med elektrosjokkvåpen, opplyser han.

Politiet opplyser at de har kontroll på to personer - en kvinne i 20-åra og en mann i 40-åra, som er mistenkt for å stå bak hendelsen. Det er usikkert om det er noen relasjon mellom de pågrepne og den fornærmede.

Elektrosjokkvåpenet og tyvgodset ble funnet under ransaking, opplyser politiet.

Ingen personer kom fysisk til skade under ranet.