Annonse

Nyhetsstudio

SV støtter høring om rødt nivå
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

SV støtter høring om rødt nivå

SV stiller seg også bak en høring om regjeringens bruk av rødt nivå på norske skoler i desember.

Tiltaket førte til at mange elever måtte ha hjemmeskole og digital undersvisning, selv om regjeringen ikke kan vise til noen faglige råd som anbefalte grepet.

- Rødt nivå i videregående skole er et svært inngripende tiltak, og da må vi komme til bunns i hva som var årsaken til at regjeringen ikke lyttet til de faglige rådene om å holde undervisningen på oransje nivå. Derfor støtter SV at det blir høring i denne saken, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Høyre har åpnet for å droppe høring hvis regjeringen nedsetter en ny coronakommisjon som gjelder også for perioden etter oktober 2021. Med SVs støtte er det trolig nok støtte i komiteen uansett.

Dagbladet kunne tidligere mandag fortelle at Frp og Rødt begge støtter en høring.

Les hele saken

Krever svar fra Kjerkol

Annonse
Piloter sovnet - bommet på rullebanen
Illustrasjonsfoto: Ethiopian Airlines. Foto: NTB

Piloter sovnet - bommet på rullebanen

To piloter skal tidligere denne uka ha sovnet og bommet på rullebanen under en flygning fra Sudan til Etiopia.

Det skriver luftfartsnettstedet Aviation Herald, gjengitt av både CNN og BBC.

Hendelsen fant sted om bord på et Ethiopian Airlines-fly fra Khartoum til Addis Abeba mandag.

Data innhentet fra nettstedet indikerer at flyet gikk på autopilot på 37 000 fot da det istedenfor å starte nedstigning og lande som planlagt, fløy rett over flyplassen i Addis Abeba.

Etter flere mislykkede forsøk med å få kontakt med cockpit, slo lufttrafikkkontrollen på flyplassen alarm. Flyet skal ha landet trygt omtrent 25 minutter seinere.

- Vi har mottatt en rapport som indikerer at et etiopisk fly på vei fra Khartoum til Addis Abeba midlertidig mistet kommunikasjonen med Addis Abeba Air Traffic Control 15. august 2022. Flyet landet senere trygt etter at kommunikasjonen ble gjenopprettet, heter det i en uttalelse fra flyselskapet fredag.

De to pilotene er midlertidig suspendert i påvente av etterforskning.

- Det vil bli iverksatt passende tiltak basert på etterforskningen. Sikkerhet har alltid vært - og vil fortsette å være - vår første prioritet, understreker Ethiopian Airlines.

Personran: - Truet med elektrosjokkvåpen

Øst politidistrikt rykket natt til lørdag ut etter melding om et personran i Moss.

Ranet skjedde utendørs i nærheten av Moss sykehus. En kvinne skal ha blitt truet til å gi fra seg en PC, sier operasjonsleder Jan André Delbeck til Dagbladet.

- Under ranet skal det ha blitt truet med elektrosjokkvåpen, opplyser han.

Politiet opplyser at de har kontroll på to personer - en kvinne i 20-åra og en mann i 40-åra, som er mistenkt for å stå bak hendelsen. Det er usikkert om det er noen relasjon mellom de pågrepne og den fornærmede.

Elektrosjokkvåpenet og tyvgodset ble funnet under ransaking, opplyser politiet.

Ingen personer kom fysisk til skade under ranet.

Annonse

Mexicos tidligere riksadvokat pågrepet i forbindelse med studentforsvinninger

Mexicos tidligere riksadvokat Jesús Murillo Karam er pågrepet i forbindelse med saken der 43 lærerstudenter forsvant i 2014.

Pågripelsen skjer en dag etter at en sannhetskommisjon la fram en granskningsrapport som konkluderer det med at militært personell bærer ansvaret, enten direkte eller på grunn av skjødesløshet, for at lærerstudentene forsvant mens de var på vei til en demonstrasjon i delstaten Guerrero sør i Mexico. Samtidig er studentene nå offisielt erklært døde selv om kun noen få levninger er funnet

Karam var riksadvokat fra 2012 til 2015 under daværende president Enrique Peña Nieto. I 2014, mens han var under press for å løse saken, kunngjorde han at studentene var drept og dumpet på en søppelfylling. Han la skylda på et narkokartell.

Nåværende riksadvokat Alejandro Gertz Manero anklaget Murillo Karam i 2020 for å ha «orkestrert et massivt medietriks» og for å være ansvarlig for å ha dekket over ting som skjedde i saken.

(NTB)

Måtte stanse redningsaksjon etter hund

Brannvesenet måtte natt til lørdag gi opp en redningsaksjon etter en liten hund som falt utenfor en bratt skråning i Etne.

Mannskaper fra brannvesenet i Etne forsøkte på flere måter å redde ut hunden som skled ned en bratt skråning etter å ha hoppet over en kant i veien ved Markhus langs Åkrafjorden.

– Det var en omtrent 50 meter lang og svært bratt skråning ned mot sjøen. Hunden ble sittende fast omtrent midt på. Mannskapene forsøkte å ta seg opp til hunden fra sjøen, men da ble den redd og trakk seg unna og til et utilgjengelig sted i skråningen, forteller vaktleder Christer Gillebo i Sørvest 110-sentral til NTB.

110-sentralen ble varslet av den fortvilte hundeeieren klokka 21.31 fredag kveld. En time senere var mannskaper fra Etne stasjon på stedet, skriver Stavanger Aftenblad.

Klokka 00.30 måtte imidlertid aksjonen avsluttet uten løst oppdrag. Gillebo sier mørket og hensynet til redningsmannskapenes sikkerhet gjorde videre redningsarbeid uforsvarlig.

– Hundeeieren står på toppen og er ganske fortvilet, men det er for mørkt og bratt. Vi vil spørre om frivillige klatrelag vil ta på seg jobben når dagslyset kommer tilbake, sier Gillebo.

(NTB)

Annonse

Truet kvinne med kniv

En mann i 50-åra er pågrepet og innsatt i arresten etter at han slo og truet en kvinne i 30-åra med kniv i Haugesund fredag kveld.

Kvinnen ble ikke fysisk skadd som følge av hendelsen.

Politiet har foretatt avhør på stedet.