Annonse

Nyhetsstudio

Norsk e-sjef ikke overrasket

På et russisk seismikkskip ble det oppdaget en instruks om å følge med på det norske etterretningsskipet Marjata. Etterretningssjefen er ikke overrasket.

Viseadmiral Nils Andreas Stensønes sier til Bergens Tidende/E24 at han ikke er overrasket over at russerne følger med på Marjata.

- Det er vårt etterretningsfartøy, og en av de kapasitetene vi har til stede i nordområdene for å følge med på aktiviteten. Da tar vi det som selvsagt at Russland søker å holde oversikt over hvor fartøyet er til enhver tid, sier Stensønes, som leder Etterretningstjenesten.

Han er heller ikke overrasket over at et sivilt skip blir brukt til å holde utkikk etter Marjata.

- I Russland og en del andre mer autoritære stater, blander en sammen sivil og militær virksomhet helt bevisst. Det er heller ingen overraskelse at de bruker sivile kapasiteter til etterretningsformål, sier Stensønes.

Han legger til at norsk etterretning følger nøye med på hva slags etterretningsaktivitet Russland bruker mot Norge.

Det russiske seismikkskipet seiler under russisk flagg og er eid av et selskap som igjen er eid av den russiske staten. Selskapet utfører seismikkoppdrag både for statlige russiske selskaper og for internasjonale, kommersielle aktører.

(NTB)

Annonse

Minst åtte omkom etter flom i Sør-Korea

Mandag kveld regnet det kraftig i deler av Sør-Koreas hovedstad Seoul. Minst åtte mennesker er omkommet og 14 andre er skadet etter styrtregnet. I tillegg er seks personer meldt savnet.

Flere metrostasjoner ble oversvømmet og det var strømbrudd over hele byen og provinsen blant annet, melder BBC News.

Enkelte områder fikk den høyeste nedbøren på 80 år, meldte Koreas meteorologiske institutt.

Tirsdag morgen er det ødeleggelser i hele Seoul.

Deler av Seoul, den vestlige havnebyen Incheon og Gyeonggi-provinsen rundt Seoul kartla nedbør på over 10 centimeter i timen mandag kveld, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Minst 163 mennesker i Seoul er blitt hjemløse og har søkt ly på skoler og offentlige fasiliteter, ifølge Yonhap.

Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol beordret myndighetspersoner til å evakuere innbyggere fra høyrisikoområder, og oppfordret bedrifter til å gi ansatte fleksible pendlertider tirsdag morgen.

Minst åtte døde etter ekstremvær i Seoul
Foto: Hwang Kwang-mo/AP/NTB

Minst åtte døde etter ekstremvær i Seoul

Rekordnedbør har ført til flom i Sør-Koreas hovedstad Seoul. Minst åtte er døde, og presidenten sier klimaendringene har skylden for det voldsomme regnet.

Flommen rammet blant annet den velstående bydelen Gangnam, der folk vadet gjennom gjørmevann som nådde dem til lårene.

Minst åtte mennesker er døde i Seoul-området, skriver BBC. I tillegg er 14 personer skadd og sju andre savnet.

Blant de omkomne er to søstre i 40-årene og en 13 år gammel jente som druknet i en kjellerleilighet. En offentlig ansatt døde mens han ryddet bort nedblåste trær, trolig som følge av strømstøt.

Tre mennesker er funnet omkommet i byene Gwangju og Hwasong, som ligger i nærheten av hovedstaden.

Det voldsomme regnet begynte mandag, og på kvelden kom det mer enn 100 millimeter regn i timen sør i Soul. Nedbøren er den kraftigste i Sør-Korea på minst 80 år, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

- Regjeringen må fullstendig gjennomgå systemet for katastrofehåndtering, tatt i betraktning at unormalt vær, forårsaket av klimaendringene, er blitt en del av dagliglivet, sier president Yoon Suk-yeol.

Den nå flomrammede bydelen Gangnam ble i 2012 et kjent navn over store deler av verden som følge av den virale musikkvideoen til låten «Gangnam Style» av artisten Psy.

(NTB/Dagbladet)

Annonse

Signalfeil på Østfoldbanen

Tirsdag morgen skrev Bane Nor i en trafikkmelding at det var en signalfeil på Østfoldbanen mellom Oslo S og Ski.

I en oppdatering klokka 08.21 skriver Bane Nor at det er åpent for trafikk igjen, men at man fortsatt bør regne med forsinkelser og innstillinger.

Britisk etterretning: - Går ikke etter planen

Britisk etterretning hevder at Russlands styrker, i løpet av de siste 30 dagene, bare har klart å erobre tre kilometer land i deler av Donbas-regionen.

Dette er betraktelig mindre enn det som mest sannsynlig har vært Russlands plan, ifølge britene.

Til tross for at Russland fortsetter med å bruke artilleri i dette området, har ikke Russland hvert i stand til å erobre et større område og å sikre seg betydelig framskritt, skriver britisk etterretning i deres daglige oppdatering om krigen på Twitter.

Videre opplyser britene at Russlands angrepet mot byen Bakhmut i Donbas har vært deres mest suksessfulle erobring hittil, de siste 30 dagene. Likevel klarte de russiske styrkene bare å erobre 10 kilometer land i denne perioden.

Annonse

Søstre løslatt fra varetekt

To søstre i slutten av 70-årene fra Hedmark er løslatt etter å ha sittet varetektsfengslet i en uke. De to er siktet for mishandling av sin 99 år gamle mor.

De to ble pågrepet og fengslet etter en voldshendelse natt til søndag 31. juli, skriver NRK.

Mishandlingen skal ha funnet sted i den 99 år gamle morens hjem. Politiet mener dette skal ha skjedd flere ganger ved vold eller andre former for krenkelser.

Moren er innlagt på sykehus og det har til nå ikke vært mulig å avhøre henne, opplyser politiet.

Begge søstrene nekter straffskyld.

(NTB)