Annonse

Nyhetsstudio

Finland: - Innstiller alle tog til Russland

Finlands nasjonale jernbaneoperatør vil innstille alle togtjenester mellom Helsingfors og St. Petersburg fra og med mandag, melder Reuters.

Dermed stenger de ned en av de siste offentlige transportrute til EU for den russiske befolkningen, skriver nyhetsbyrået.

Det skal ha vært en statlig beslutning på grunnlag at det ikke lenger var hensiktsmessig, ifølge sjefen for passasjertrafikk Topi Simola.

- Så vi stanser trafikken inntil videre, sier Simola i en uttalelse fredag.

Annonse
Alexandria Ocasio-Cortez granskes
Foto: Shutterstock / NTB

Alexandria Ocasio-Cortez granskes

Komiteen for etikk i representantenes hus har valgt å gjennomføre en granskning av kongresskvinnen Alexandria Ocasio-Cortez, bedre kjent som AOC.

Det meldte komiteen i en pressemelding onsdag, ifølge Forbes.

Uttalelsen inneholdt svært lite detaljer, men sier at komiteen vil kunngjøre sin beslutning i neste kongressmøte, en gang neste år.

En talsperson for Ocasio-Cortez uttaler at AOC er trygg på at saken blir henlagt.

- Kongresskvinnen har alltid tatt etikk svært seriøst og nektet donasjoner fra lobbyister, selskaper eller andre spesielle interesser, sier talskvinne Lauren Hitt.

Når komiteen henviser til etterforskning er det fordi de har grunn til å tro at en etisk lov ble brutt, ifølge Forbes.

Annonse
Legende er død
Joe Kittinger var med som rådgiver da Felix Baumgartner tok rekorden hans i 2011. Foto: David Goldman / AP / NTB

Legende er død

Joseph Kittinger, tidligere verdensrekordholder i høyeste fallskjerhopp, gikk bort fredag.

Det bekrefter den tidligere kongressmannen John Mica, skriver britiske The Guardian. Dødsårsaken skal være lungekreft.

Kittinger, som ble 94 år, ble kjent da han i 1960 hoppet i fallskjerm fra 32 kilometer over jorda. Det som da ble en verdensrekord, holdt han i mer enn 50 år.

Under et hopp i 1959 hadde han på seg en trykkdrakt og utstyr som veide 27 kilo, men utstyret sviktet og hoppet var nært å bli fatalt. Han mistet bevisstheten i lufta, fikk spinn, men ble redda da nødskjermen ble utløst. Fire uker seinere gjorde han et nytt forsøk, som ble vellykket.

Det var altså året etter, 16. august 1960, at rekordhoppet ble gjennomført. Trykkdrakten skal ha sviktet, og hans høyre hånd fikk en hevelse til dobbel størrelse før hoppet, men det ble vellykket. Han oppnådde en fart på 965 kilometer i timen underveis.

- Du vet at det går veldig fort, men du kjenner det ikke. Du kjenner ingen vind. Jeg hørte bare meg selv puste, sa han til Florida Trend Magazine i ettertid.

Rekorden beholdt han til 2012, da Felix Baumgartner hoppet fra 38,6 kilometer over jorda. Da var Kittinger involvert som rådgiver.

Annonse
Nok en smell
Foto: Terje Pedersen / NTB

Nok en smell

Arbeiderpartiet får rekordlave 16,3 prosent på Klassekampen og Nationens siste meningsmåling. Senterpartiet kan skilte med litt framgang.

Desembermålingen fra Nationen og Klassekampen viser at halvparten av dem som stemte på Arbeiderpartiet ved valget i fjor, ikke ville gjort det igjen nå.

Partiet får en oppslutning på 16,3 prosent, tilbake med 4,4 prosentpoeng fra målingen forrige måned. Og 10 prosentpoeng lavere enn valgresultatet. Dette er den laveste oppslutningen Ap noen gang har hatt på disse målingene, som er utført av Norfakta for de to avisene.

– Nå har vi fått dårlige målinger i en stund og jobber med både små og store grep for å levere politikk til folk, sier Aps partisekretær Kjersti Stenseng til Klassekampen.

Hun avviser at det er krise i partiet, men erkjenner at målingene er «kritisk lave».

Senterpartiet har også falt kraftig på målingene de siste månedene, men får nå en liten opptur på 1,1 prosentpoeng. Partiet måles til 7,1 prosent.

Mest fram på målingen går Høyre, med en oppsving på 3,4 prosentpoeng. Partiet får en oppslutning på 32,8 prosent – dobbelt så stort som Arbeiderpartiet.

SV gjør også et lite byks med en framgang på 2,2 prosentpoeng og en oppslutning på 9,5 prosent.

Fremskrittspartiet går tilbake med 1,5 prosentpoeng og får 11,6 prosent.

For de øvrige partiene er oppslutningen som følger: Rødt: 7,2 prosent (+0,3), Venstre: 4,5 prosent (-0,8), MDG: 3,6 (-0,4), KrF: 3,3 prosent (-), Andre: 4,1 prosent (-0,1).

(NTB)

Annonse

To personer døde etter snøscooter-ulykke

To snøscootere gikk natt til lørdag gjennom isen i Vinje i Telemark.

- Vi ble varslet av en person som var bekymret for de involverte og som fryktet at de kunne ha gått gjennom isen. Det ble iverksatt en stor redningsaksjon, med store mannskaper, helikoptre og båter. Dessverre er to personer, begge menn i 50 og 60-åra, bekreftet omkomne etter ulykken, sier operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt, Roger Aaser, til Dagbladet.

Det er ingenting som tyder på at det er flere personer involvert i ulykken, opplyser operasjonslederen.

Begge mennene har lokal tilknytning til stedet og ble erklært død klokka 03.05. De nærmeste pårørende er varslet.

Politiet har nå en ny patrulje på vei til stedet.

- Vi vet foreløpig lite, og de neste timene vil vi forsøke å få avklart hendelsesforløp og når ulykken inntraff, sier Aaser.

Har du video, bilder eller tips? Send til Dagbladet her!