Annonse

Nyhetsstudio

Politiet trapper ned etterforskningen av savnede Arjen Kamphuis
Foto: Nederlandsk politi / NTB scanpix

Politiet trapper ned etterforskningen av savnede Arjen Kamphuis

Politiet i Nordland vet fortsatt ikke hva som har skjedd med den savnede WikiLeaks-medarbeideren Arjen Kamphuis. Nå trappes etterforskningen noe ned.

Nordland politidistrikt fortsetter etterforskningen og foretar fortløpende vurdering av ressursene som settes av til saken, skriver Avisa Nordland.

Kamphuis (46) ble sist sett 20. august. Da forlot han hotell Scandic i Bodø, og politiet tror han tok et lokaltog til Rognan.

Politiet har etterforsket ut fra tre hovedteorier; nemlig at Kamphuis har vært utsatt for en ulykke eller en straffbar handling eller at han selv har valgt å holde seg skjult.

Fortsatt har politiet kunne utelukke noen av disse, opplyser politiinspektør Bjarte Walla i Nordland politidistrikt.

En sentral del av etterforskningen knyttes også til at Kamphuis' telefon slo ut på en basestasjon i Vikeså i Rogaland ti dager senere, 30. august.

(NTB)

Annonse
Knytter seks drap til mulig seriemorder i California
Politiet har gått ut med et kornete bilde av det de betegner som en interessant person, som dukket opp i videoer fra flere av åstedene. Foto: Stockton Police Department via AP / NTB

Knytter seks drap til mulig seriemorder i California

Nye tester har knyttet ytterligere to skyteepisoder til en mulig seriemorder i California, opplyser politiet. De mener samme person har drept seks menn og såret en kvinne.

Myndighetene kunngjorde i forrige uke at fem menn var skutt og drept i Stockton de siste månedene, alle etter å ha blitt overrumplet alene i mørket. Sent mandag opplyste de at ytterligere to saker, et drap i Oakland og en skyteepisode i Stockton, kobles til de fem drapene.

- Det tilsvarer definitivt definisjonen av en seriemorder. Det som gjør dette annerledes, er at skytteren rett og slett har vært på leting etter muligheter, og at ofrene våre var alene i mørket, sier Joseph Silva i Stockton-politiet.

Alle ofre ble skutt alene i mørket. Ingen av dem ble ranet eller slått før drapene, som alle fant sted innenfor en radius på noen kvadratkilometer i byen Stockton, rundt ti mil øst for San Francisco.

De to nye skyteepisodene fant sted i april 2021. En mann ble skutt og drept i Oakland rundt klokka 4.15 10. april, mens en kvinne overlevde etter å ha blitt skutt klokka 3.20 i Stockton seks dager senere. Kvinnen var alene.

Det er utlovet en dusør på 95 000 dollar for informasjon som kan føre til en pågripelse i saken, som strekker seg tilbake til 8. juli.

Politiet har gått ut med et kornete bilde av det de betegner som en interessant person, kledd helt i svart og iført svart caps. Personen dukket opp i videoer fra flere av åstedene.

(NTB)

Navalnyj-organisasjon gjenåpner kontorene i Russland

Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyjs organisasjon vil gjenåpne kontorene sine i Russland. Hensikten er å kjempe mot krigen i Ukraina.

Antikorrupsjonsstiftelsen FBK vil gjenoppta aktiviteten sin for å yte motstand mot mobiliseringen av russiske menn som president Vladimir Putin kunngjorde i september, sier Navalnyjs nære allierte Ivan Zjdanov i en video i sosiale medier.

Kunngjøringen kommer i en tung tid for den russiske opposisjonen. Siden Russland gikk til krig mot Ukraina i februar, har de fleste av Putins framtredende kritikere enten blitt tvunget i eksil eller fengslet.

Russiske myndigheter har betegnet Navalnyjs organisasjon som ekstremistisk, etter månedsvis med tiltakende maktbruk mot støttespillerne hans. Ekstremiststempelet gjør at FBKs ansatte, frivillige og sympatisører er utsatt for straffeforfølgelse og fengsling.

21. september kunngjorde president Vladimir Putin en «delvis mobilisering» med oppkalling av reservestyrker. Det har ført til «lidelse for alle russiske familier», sier Lenoid Volkov, en annen av Navalnyjs nærmeste allierte.

- Nå er alle bekymret, sier Zjdanov, som i likhet med Volkov er i eksil i utlandet.

De håper at FBKs gjenåpning kan fremme stemmene innad i Russland som motsetter seg krigen i Ukraina. Volkov sier at kampen kan kjempes på forskjellige vis, inkludert å gi rettshjelp til dem som trenger det.

(©NTB)

Annonse

USA og Sør-Korea med missiltest

USA og Sør-Korea har sammen gjort testoppskyting av fire bakke-til-bakke-missiler, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Missilene er skutt ut i Japanhavet, og kommer som svar på nordkoreansk provokasjon, skriver Yonhap. USA og Sør-Korea øvde tirsdag på presisjonsbombing over Gulehavet, også det som svar på Nord-Koreas rakettester.

Nord-Korea avfyrte tirsdag, for første gang på fem år, en rakett over Japan. Det var også den femte våpentesten i Nord-Korea på ti dager.

Landet har prøveskutt rundt 40 raketter ved 20 ulike anledninger så langt i år, men FNs generalsekretær kalte tirsdagens test for en åpenbar opptrapping.

(NTB)

Fetsund: Hus overtent - høyspentledninger tatt fyr

Et hus er overtent i Fetsund, skriver politiet i Øst. Ingen personer er skadd.

I første Twittermelding fra politiet sto det at det har også tatt fyr i høyspentledninger på stedet. Det avkrefter operasjonsleder Terje Nordang i politiet i øst til Dagbladet.

- Flammene har nådd opp til høyspentledningen og har muligens skadet ledningen. Det er ingen fare for spredning, sier han.

Huset derimot er det verre med:

- Huset har tatt så mye fyr at man har gått til en full nedbrenning, sier Nordang. Det skal ikke være spredningsfare fra huset.

Nødetatene er på stedet.

Annonse

Trump ber høyesterett gripe inn

Forhenværende president Donald Trump ber USAs høyesterett om å gripe inn og nekte FBI anledning til å gå gjennom flere enn 100 graderte dokumenter de beslagla fra hans bopel i august.

Det melder den amerikanke nettavisa The Hill.

Siden FBI ransakte Trumps bopel Mar-a-Lago i Florida og tok flere hundre dokumenter i beslag, har den tidligere presidenten vært i konflikt med amerikanske påtalemyndigheter.

Dokumentene som FBI beslagla i august, stammer fra Det hvite hus. Påtalemyndighetene mener Trump ikke hadde anledning til å ta med seg dokumentene til Florida, og FBI etterforsker hvorvidt Trump har brutt loven ved å fjerne dokumentene fra Det hvite hus.

Over 100 av de beslaglagta dokumentene var i tillegg graderte.

Siden FBI-ransakingen har Trump først forsøkt å få dokumentene utlevert igjen. Denne begjæringen ble avvist. Deretter begjærte Trump retten om å utnevne en uavhengig tredjepart til å gå gjennom dokumentene.

Trump fikk først medhold, men påtalemyndighetene anket denne avgjørelsen og fikk medhold i en føderal domstol. Dermed fikk FBI igjen anledning til å gå gjennom dokumentene.

Det er denne avgjørelsen Trump ønsker at USAs høyesterett skal ta stilling til.