Nyhetsstudio

Varmerekorder knuses i hele Norge:

Rekordvarm februar i fem fylker: Aust-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Oppland.

Siste uka i februar har vært uvanlig varm flere steder i landet.

Månedstemperaturen for hele landet lå 3,5 grader over normalen. Måneden er blant de 15 til 20 varmeste i en serie som går tilbake til år 1900, melder Meteorologisk institutt i sin oppsummering for februar.

Relativt varmest var det på Østlandet, Sørlandet, og i fjellet i Sør-Norge, med 5 til 6 grader over normalen. Et par målestasjoner i Troms og Finnmark lå nær normalen.

Månedsnedbøren var 150 prosent av normalen. Noen stasjoner i Nordland og Troms fikk om lag tre ganger av den normale nedbøren. Et par stasjoner nord på Østlandet og i Trøndelag fikk under 50 prosent av normalen.

Den nye fylkesrekorden for Aust-Agder ble satt i Landvik i Grimstad 26. februar og lyder på 18,7 grader.

I Rogaland er den nye rekorden 14,2 grader, i Hordaland 15,7, i Sogn og Fjordane 15,5 og i Oppland 13,3 grader.

Første uke i mars og de to første helgene vil mange i store deler av landet få en snikende følelse av at vinteren er tilbake, ifølge ferske prognoser.

Statsmeteorolog Ragnhild Nordhagen forklarer hovedtrekkene med de store forskjellene mellom slutten av februar og starten på mars:

- Høytrykk sør fra Europa har påvirket det varme været i sør og øst og etterhvert i større områder. Det går mot slutten for disse varme kreftene fra sør. Isteden er det et lavtrykk fra vest over Atlanterhavet som vil påvirke temperatur og nedbør i det meste av landet fram til neste helg, sier hun til Dagbladet.

Oppdateres

Studioet fortsetter under annonsen

Frist i forhandlingene mellom TV 2 og Get går ut ved midnatt:

Distribusjonsavtalen mellom TV 2 og Telia-eide Get går ut 31. mai. Blir de ikke enige innen midnatt, mister rundt 480.000 Get-kunder TV 2s kanaler.

Avtalen som reforhandles regulerer hvor mye Get skal betale for TV 2s kanaler, slik at de kan legge kanalene i pakkene som de selger til sine kunder.

På sine nettsider skriver TV 2 at de er overrasket over at Get ikke klarer å finne plass til alle de norske kanalene i sin grunnpakke, slik alle de andre TV-distributørene har gjort.

De hevder videre at Get ønsker en annen pris enn andre distributører.

Telia-eide Get på den andre siden skriver at TV 2 ikke ønsker å tilby valgfrihet av sine kanaler for kundene.

- De ønsker at du som Get-kunde skal betale mye mer for å se på deres kanaler. Det kan vi selvsagt ikke akseptere, skriver de på sine nettsider.

TV-kanalene som blir påvirket ved et brudd i forhandlingene, er TV 2, TV 2 Zebra, TV 2 Nyhetskanalen, TV 2 Livsstil, TV 2 Sport 1 og 2, TV 2 Sport Premium og C More-kanalene og arkivet.

Organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand i TV 2 skriver i en SMS til NTB ved 11-tiden søndag formiddag at det fortsatt er dialog mellom partene.

- Vi har allerede strukket oss langt i forhandlingene, og vil fortsette å jobbe for å komme til enighet innen fristen. TV 2 har aldri gått i brudd med hovedkanalen før. Vi ønsker at heller ikke Get-kundene skal miste TV 2 fra i morgen, skriver hun.

(©NTB)

Foto: NTB scanpix

Siktet for drap på sin mor:

Politiadvokat Christine Møen Wisløff i Vest politidistrikt orienterer pressen i forbindelse etterforskningen av drapet på Sotra på politihuset i Bergen.

- I går kveld klokka 20.37 melding om at en kvinne var funnet død i en bolig på Brattholmen på Sotra, sier Wisløff.

Det er omstendighetene rundt dødsfallet som gjør at politiet har startet drapsetterforskning.

En mann i tidlig 20-åra ble kort tid seinere pågrepet og er siktet for drap.

Relasjonen mellom den avdøde og mannen som er siktet for drap er at siktede er avdødes sønn, forteller politiadvokaten. Den avdøde kvinnen er i 50-åra.

Politiet ønsket å avhøre mannen i natt, men dette lot seg ikke gjøre. De vil gjøre et nytt forsøk i dag.

Det har blitt gjennomført flere avhør av vitner og omgangskretsen.

Det er også sikret en del elektroniske spor, samt undersøkelser i boligen, der kvinnen ble funnet død.

- Det er for tidlig å si noe om dødsårsak og hendelsesforløp, sier Wisløff.

Hun understreker at politiet heller ikke ønsker å binde seg til noen hypoteser så tidlig i etterforskningen.

Politiet vet foreløpig ikke når mannen vil framstilles for varetektsfengsling.

- Vi jobber alltid bredt innledningsvis og binder oss ikke til en hypotese, men han er siktet for drap, så det er en sterk hypotese, sier Wisløff.

Politiet utelukker ikke flere pågripelser i saken, men sier det ikke ligger an til det på nåværende tidspunkt.

Nyhetsstudio - Person siktet for drap på Sotra

Nyhetsstudio - Person siktet for drap på Sotra

dagbladet

Ingen byer i nærheten av flokkimmunitet:

Antallet coronasmittede i verdens storbyer er langt under det antallet som trengs for å oppnå flokkimmunitet.

Flere nye studier viser at under 20 prosent av befolkningene i byer som New York, London, Madrid og Wuhan har vært smittet av coronavirus. For å oppnå flokkimmunitet beregner forskere at andelen må være nærmere 60 prosent, ifølge New York Times.

Land som Sverige og Storbritannia har begrenset omfanget av nedstengningen i et forsøk på å oppnå flokkimmunitet. Men i disse landene utgjør antallet smittede fortsatt bare 7 til 17 prosent av befolkningen.

En studie fra et sykehus i Wuhan i Kina, hvor viruset først brøt ut, viser at bare 10 prosent av dem som nå vender tilbake på jobb har vært smittet av coronaviruset.

- Vi vil ikke oppnå flokkimmunitet i den nærmeste framtid, sier epidemiolog Michael Mina ved Harvard T.H. Chan School of Public Health til New York Times.

- Vi har ingen trygg måte å bygge det opp på. Ikke med mindre vi lar viruset komme ut av kontroll, men jeg tror de fleste mener at det ikke er en metode vi kan bruke, sier han.

(©NTB)

Foto: AP

Folk hopper: - Kritisk:

Tre personer ble i går hardt skadd etter at de hoppet fra det kjente landemerket Durdle Door på den britiske sørkysten.

Den naturlige steinformasjonen, som danner en bue, er nesten 70 meter høy, politiet advarer nå våghalser som tar det lange sprange ned i bølgene.

- Å treffe vannet med en hastighet i overkant av 120 kilometer i timen er kritisk. Tidevannet, havstrømmer og veldig vekslende dybdeforhold gjør at dette er et uegnet sted for slik aktivitet, skriver politiet i Poole på sin Facebook-side.

Fant mosaikkgulv fra romertiden:


Et perfekt bevart gammelt romersk mosaikkgulv er blitt oppdaget i nærheten av den norditalienske byen Verona, melder The Guardian.

Mosaikken ble funnet noen få meter under en rad med vinstokker. På grunn av coronapandemien har en utgraving i området vært stoppet, men bare ei uke etter at arbeidet kom i gang igjen fant de mosaikkgulvet.

Siden 1922 har det vært arbeid i området, og mosaikkgulvet skal tilhøre en romersk villa som skal ha stått på stedet i det tredje århundre.


Foto:Ap.

Unntakstilstand i Los Angeles:

Californias guvernør Gavin Newsom har erklært unntakstilstand i Los Angeles fylke som følge av opptøyer.

Guvernøren åpner også for å sette inn nasjonalgarden for å få en slutt på masseprotestene mot politivold, ifølge CNN.

Det er alt innført portforbud i Los Angeles og flere andre byer i California, og nasjonalgarden er satt i beredskap også i San Francisco.

(NTB)

Fyllekjørte i feil retning i Ryfylketunnelen:

En mann i 20-årene ble søndag morgen stoppet av politiet, etter at han hadde kjørt i feil tunnelløp i Ryfylketunnelen. Tunnelen ble stengt og mannen kontrollert av politiet. Han er nå siktet for promillekjøring, skriver Sør-Vest politidistrikt.

Politibil kjørte inn i folkemengde:

Under demonstrasjoner i New York City lørdag kjørte en politibil inn i et gjerde, og dyttet gjedet foran seg inn i mengden av demonstranter som blokkerte veien.

Ifølge CNN var det flere av demonstrantene som falt overende, før bilen stanset.

Borgermester i byen, Bill de Blasio, sier til kanalen at han skulle ønske politiet hadde håndtert det på en annen måte.

- Jeg skulle ønske politibetjentene ikke hadde gjort det, sier han. Han understreker imidlertid at videoen må sees i en større kontekst.

- Jeg har sett videoen, og har selvfølgelig hørt om andre tilfeller. Det er upassende av demonstrantene å omringe en politibil og true betjentene. Det er helt klar feil, og det har ikke skjedd under protester i denne byen noen gang, sier han.

Han mener demonstrasjonene USA nå opplever skiller seg fra tidligere, fordi demonstrantene virker å være ute etter å ta politiet.

- Videoen er oppskakende, og jeg skulle ønske at betjentene ikke hadde gjort det, men jeg skjønner også at de ikke startet hendelsen. Situasjonen oppsto da en gruppe demonstranter nærmet seg politibilen, og angrep den. Det er uakseptabelt.

Demonstrasjonene, som oppsto i kjølvannet av at den 46 år gamle afroamerikaneren George Floyd døde etter å ha blitt pågrepet av politiet i Minneapolis. I New York har nå vart i tre dager, og lørdag kveld ble flere politibiler satt i brann. 100 demonstranter ble anholdt.

Tre skutt - én drept:

Demonstrasjonene fortsetter å rase i en rekke amerikanske byer etter at George Floyd døde i politiets varetekt mandag.

Nå melder CNN at tre personer er skutt i Indianapolis sent lørdag kveld amerikansk tid. En av disse skal ha omkommet.

Politiet har startet en etterforskning og oppfordrer innbyggerne til å unngå området.

Nasjonalgarden kalt inn til Det hvite hus:

Nasjonalgarden i USA er kalt inn for å bistå politiet og sikkerhetstjenesten i å beskytte Det hvite hus, der det er store demonstrasjoner utenfor lørdag kveld.

Det er nasjonalgardens avdeling i hovedstadsområdet District of Columbia som melder det på Facebook lørdag. Soldatene har tatt oppstilling rundt Det hvite hus lørdag kveld.

Det er andre kveld og natt på rad at det er store demonstrasjoner og uro nær Det hvite hus i kjølvannet av George Floyds død. Demonstranter hadde samlet seg på Pennsylvania Avenue nær Det hvite hus tidligere lørdag og ble først stanset av politiet før de kom fram til porten. Flere hundre mennesker samlet seg likevel og sang og ropte det som er blitt slagordene for bevegelsen: «Black Lives Matter,» «I can’t breathe» og «No justice, no peace».

Bilder fra CNN viste etter hvert stort oppbud av opprørspoliti som holdt tilbake demonstrantene, deretter hvordan folk klarte å ta seg opp på bilene til Secret Service, spraye dem ned og knuse vinduene på bilene.

Politiet forsøkte seg med pepperspray, men ble møtt med steinkasting. Demonstrantene fjernet også barrikader og satte fyr på søppeldunker.

Donald Trump hyllet tidligere på kvelden hvordan sikkerhetstjenesten Secret Service har håndtert situasjonen utenfor presidentboligen og kommenterte at de «ikke bare var helt proffe, de var veldig avslappet også».

– Jeg sto inne og så på hver eneste bevegelse, og kunne ikke følt meg mer trygg. De lot «demonstrantene» skrike og hyle så mye de ville, men hver gang noen ble litt for frampå eller tråkket over streken, da slo de hardt ned på dem – de visste ikke hva som traff dem. Frontlinjen ble erstattet med nye agenter, som magi, skrøt Trump da han beskrev metodene til Secret Service på Twitter.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.