Nyhetsstudio

Varmerekorder knuses i hele Norge

Rekordvarm februar i fem fylker: Aust-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Oppland.

Siste uka i februar har vært uvanlig varm flere steder i landet.

Månedstemperaturen for hele landet lå 3,5 grader over normalen. Måneden er blant de 15 til 20 varmeste i en serie som går tilbake til år 1900, melder Meteorologisk institutt i sin oppsummering for februar.

Relativt varmest var det på Østlandet, Sørlandet, og i fjellet i Sør-Norge, med 5 til 6 grader over normalen. Et par målestasjoner i Troms og Finnmark lå nær normalen.

Månedsnedbøren var 150 prosent av normalen. Noen stasjoner i Nordland og Troms fikk om lag tre ganger av den normale nedbøren. Et par stasjoner nord på Østlandet og i Trøndelag fikk under 50 prosent av normalen.

Den nye fylkesrekorden for Aust-Agder ble satt i Landvik i Grimstad 26. februar og lyder på 18,7 grader.

I Rogaland er den nye rekorden 14,2 grader, i Hordaland 15,7, i Sogn og Fjordane 15,5 og i Oppland 13,3 grader.

Første uke i mars og de to første helgene vil mange i store deler av landet få en snikende følelse av at vinteren er tilbake, ifølge ferske prognoser.

Statsmeteorolog Ragnhild Nordhagen forklarer hovedtrekkene med de store forskjellene mellom slutten av februar og starten på mars:

- Høytrykk sør fra Europa har påvirket det varme været i sør og øst og etterhvert i større områder. Det går mot slutten for disse varme kreftene fra sør. Isteden er det et lavtrykk fra vest over Atlanterhavet som vil påvirke temperatur og nedbør i det meste av landet fram til neste helg, sier hun til Dagbladet.

Oppdateres

Studioet fortsetter under annonsen

Mann i 30-åra varetektsfengslet etter drapsforsøk

En mann i 30-åra er varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud etter at han ble siktet for drapsforsøk på en mann.

Det opplyser politiet i Vest i en pressemelding.

Den fornærmede mannen ble alvorlig skadet og er innlagt på sykehus.

Politiet opplyser at siktede har knyttet seg til voldsgjerningen.

De to kjente hverandre fra tidligere av.

Atomreaktoren på Kjeller stenges

Atomreaktoren JEEP II på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE).

«IFE satser videre på forskning og utvikling
innen energi, digitalisering, nukleærteknologi og radiofarmasi. Stengingen har begrenset påvirkning for IFEs forskning», skriver de i en pressemelding.

Atomreaktoren har vært stanset siden desember 2018 på grunn av planlagt vedlikehold og kontroll. IFEs styre vedtok 25. april at reaktoren stenges ut fra en helhetsvurdering av tekniske og økonomiske forhold.

- Styret vedtar på bakgrunn av en samlet vurdering at reaktoren ikke startes opp igjen og at IFE starter arbeidet med å forberede nedbygging av reaktoren. IFE kan ikke regne med støtte fra staten til å dekke reparasjon, og IFE kan som selveid stiftelse ikke påta seg så stor finansiell risiko, sier styreleder Olav Fjell.

Instituttet opplyser at atomreaktoren er Norges siste reaktor i drift. Reaktoren har vært i drift siden 1967 og brukes av forskere nasjonalt og internasjonalt innen fysikk, materialer, kreftmedisin og fornybar energi, samt atomnedrustning.

Saken oppdateres.

STENGES: Atomreaktoren på Kjeller stenges. Foto: Morten F. Holmen / NTB Scanpix

Sri Lankas forsvarsminister trekker seg etter terroren

Sri Lankas forsvarsminister trekker seg etter terrorangrepene som rammet landet i påsken.

Det bekrefter Sri Lankas presidents kontor, ifølge Sky News.

Politiet vil åpne grav

Politiet har i mars og april skannet graver ved Øvsttun gravplass på Fana i Bergen i forbindelse med etterforskningen av Trine Frantzen-saken.

Nå melder Bergensavisen at resultatet etter søket er klart og at politiet har bestemt seg for å åpne en grav. Avisa melder at dette skal gjøres i mai.

Årsaken til at gravene har blitt skannet, er at Øvsttun gravplass ligger like i nærheten av adressen der Frantzen sist ble sett. En teori er at Frantzen, som tilhørte et belastet rusmiljø, ble drept med en overdose narkotika og deretter gravd ned.

31-åringen forsvant fra sitt hjem i Os i Hordaland i mai 2004, men politiet har aldri klart å finne ut hva som har skjedd med henne eller funnet henne.

Mann siktet for bombetrussel

Klokka 11.34 fikk Sør-Øst politidistrikt melding fra et legesenter i Sandefjord om at en person hadde satt igjen en sekk og sagt at det var en bombe i sekken.

Mannen skal ikke ha tilknytning til legesenteret, og politiet vet ikke hvorfor han har møtt opp der, sier operasjonsleder Marianne Mørch til Dagbladet.

Politiet var raskt på stedet, hvor de fant mannen rett utenfor. Da sa han selv at det ikke var noen bombe i sekken.

- Folk på legesenteret ble nok redde. De hadde evakuert seg selv før vi rakk å komme dit.

Sekken ble raskt sjekket ut. Det var ingen bombe i den og heller ikke ellers på legesenteret, informerer politiet.

- Han ble pågrepet og er satt i arresten. Han er siktet for trusler, sier Mørch.

44 strøket fra Alliansens lokalvalgliste

Flere personer har klaget etter å ha blitt ført opp på lokalvalglistene til partiet Alliansen i Oslo mot sin vilje. Resultatet blir at 44 navn fjernes.

Nettavisen har bedt om innsyn i mottatte fritakserklæringer til kommunestyrevalget i Oslo. Totalt har 59 personer fått fritak, og 44 av fritakene gjelder Alliansen.

Tidligere er det blitt kjent at flere Frp-topper og kjendiser uvitende var blitt ført opp på Alliansens lister til kommune- og fylkestingsvalget i høst.

En av dem som ufrivillig ble satt opp på valglistene, er sjefredaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen. Stavrum sier til egen avis at han er glad for at han nå er fjernet fra listen:

- Jeg synes det er et bevis på hvor fornuftig det var å endre valgloven, slik at folk ikke kan bli satt opp mot sin vilje. Spesielt viktig for journalister som må være uavhengige. Bare det å bli satt opp på listen er negativt.

(NTB)

Lastebilsjåfør drapstiltalt

En lastebilsjåfør er tiltalt for uaktsomt drap etter at en syklist (38) omkom i Bjørvika, skriver Aftenposten.

Asfaltbil veltet

Ifølge Øst politidistrikt har en asfaltbil veltet på Vestveien i Ski.

Alle nødetater er på vei.

Føreren framstår som uskadd, ifølge politiet.

Fant nedkjølt kvinne

Sør-Øst politidistrikt mottok nødmelding fra en kvinne som sier hun har trillet ut i vannet og ikke kommer seg opp.

Luftambulansen har gjort funn ved Grundvik, mellom Nærsnes og Slemmestad. Brannvesenet har fått opp kvinnen. Hun er i live, men noe nedkjølt, opplyser politiet.

Rosa støvpartikler utenfor kysten

Denne uka fikk vi vite at sandstøv fra Sahara er på vei mot Norge. Værfenomenet er også blitt beskrevet som rød snø.

Meteorologisk institutt har nå lagt ut et satelittbilde fra i går som viser støvpartikler i rosa utenfor kysten av Sør-Norge. Ifølge meteorologene kan støvpartiklene som vises på bildet både være sand fra Sahara eller støv fra skogbrannene i Sør-Norge.

Ifølge meteorolog ved Meteorologisk institutt, Pernille Borander, kommer sand fra Sahara med de sørlige vindene opp til vår del av verden.

- Det er ikke snakk om store konsentrasjoner av sand over Norge. Vi kan se at det etter regnvær kan ligge igjen farget støv. I Nord-Norge ser vi at støvet har gjort lufta disig, sier Borander til Dagbladet.

Ifølge Borander ser det ut som om Sahara-støvet foreløpig har gjort seg mest gjeldende i nord i landet.

- Det er mulig det kommer med regnet i Sør-Norge til helga og at vi da kan se resultatet av ekstra støv og sand i lufta, som ligger igjen på biler og lignende, sier hun.

Asle Hansen, Amanda Walnum

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.