Annonse

Nyhetsstudio

Ny, oppsiktsvekkende Medvedev-uttalelse
Foto: putnik/Yulia Zyryanova/Pool via REUTERS

Ny, oppsiktsvekkende Medvedev-uttalelse

Russlands tidligere president og nåværende Putin-alliert, Dmitrij Medvedev, kommer i en lang Telegram-melding tirsdag formiddag med en rekke urovekkende påstander, skriver Sky News.

I tillegg til å gjenta Kreml-propagandaen om at Ukraina styres av nazister, og arbeider for det tredje riket, heller eks-presidenten bensin på bålet for dem som frykter at Vladimir Putins planer stanser ved Ukrainas landegrenser.

Avslutningsvis i det lange innlegget, antyder Medvedev at Moskvas mål i konflikten er «å endelig bygge et åpent Eurasia - fra Lisboa til Vladivostok», og viser til landområdet som går fra Portugals hovedstad i vest, til Vladivostok, helt øst i Russland.

I forbindelse med Russlands invasjon av Ukraina, har en rekke eksperter pekt på at president Vladimir Putin ønsker å gjenopprette et stort, russisk imperium.

Annonse

- Må få alle fakta på bordet

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg taler tirsdag kveld til Europaparlamentet.

- Jeg snakket med Zelenskyj for noen timer siden. Da sa jeg at vi står i solidaritet med ham, sier Stoltenberg.

Han legger til at grunnen til at støtten er trappet opp, er for å signalisere til president Putin at man ikke kan få det som man vil ved å gjennomføre et slikt angrep.

Tirsdag kom nyheten om at gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 lekker like utenfor den danske øya Bornholm i Østersjøen. Rørene frakter gass mellom Russland og Tyskland.

- Her må vi få alle fakta på bordet, og vil se nøye på dette de kommende timene og dagene, sier Stoltenberg om situasjonen.

Han legger til at det har vært dialog med blant annet Danmark og Sverige om det som er omtalt som en mulig sabotasje.

- Må få alle fakta på bordet

Stoltenberg: Kaller «folkeavstemningene» en bløff

- Jeg hadde en samtale med NATOs generalsekretær @JensStoltenberg for å takke ham for å ha fordømt Russlands ulovlige «folkeavstemninger», skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på Twitter.

Zelenskyj og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har diskutert krigens utviklingen i Ukraina og ytterligere støtte fra medlemsland til de ukrainske væpnede styrker.

Stoltenberg kaller i en Twitter-melding de såkalte folkeavstemningene en bløff og et åpenbart brudd på folkeretten.

– Disse områdene tilhører Ukraina, tvitrer han.

De såkalte folkeavstemningene som er holdt i russisk-okkuperte områder i Ukraina, er avsluttet, melder NTB.

Foreløpige resultater viser stort flertall for å innlemme dem i Russland, ifølge russiske medier.

Avstemningene har funnet sted i de østlige regionene Luhansk og Donetsk, men også i Zaporizjzja og Kherson, som ligger sør i Ukraina.

Ifølge russiske nyhetsbyråer viser foreløpige tall når 18 prosent av stemmene er talt opp at 96 prosent ønsker at områdene blir en del av Russland.

Lederen i overhuset i den russiske nasjonalforsamlingen, Føderasjonsrådet, sier at de alt 4. oktober kan komme til å stemme over om de fire regionene i Ukraina skal innlemmes i Russland.

Det kan bane vei for at president Vladimir Putin kunngjør annektering.

Annonse
Norsk skoleskip seilte forbi: - Kjente gasslukt
Fullriggeren SS Christian Radich. Foto: Halvard Alvik / NTB

Norsk skoleskip seilte forbi: - Kjente gasslukt

Det norske skoleskipet Christian Radich seilte forbi en av de store Nord Stream-gasslekkasjene i Østersjøen da varselet kom mandag, melder SVT.

- Vi kunne ikke se det, men vi følte at det var litt gass i luften, forteller kaptein Fridtjof Jungeling til SVT.

- Det var mørkt da vi seilte forbi men vi kunne se det på radaren. Det ga ganske tydelig ekko, legger han til.

Skipet, med 50 personer om bord, var nordøst for danske Bornholm da de ble varslet av kystvakten om at noe ikke stemte mandag kveld. De bestemte seg derfor for å endre kurs.

Danmark og Sverige har satt krisestab for å samordne håndteringen etter gasslekkasjene i Østersjøen. Flere spekulerer på at gasslekkasjene på Nord Stream 1 og 2 skyldes sabotasje, men det er ikke bekreftet.

(NTB)

Beredskapen på norsk sokkel skjerpes etter gasslekkasjen

Olje- og energiminister, Terje Aasland, sier at beredskapen på norsk sokkel skjerpes etter gasslekkasjen.

Tirsdag kom nyheten om at gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 lekker like utenfor den danske øya Bornholm i Østersjøen. Rørene frakter gass mellom Russland og Tyskland.

- Det har i dag vært tett kontakt mellom regjeringen, politiet, Forsvaret og operatørene på norsk sokkel. På bakgrunn av dette har regjeringen besluttet å iverksette tiltak for å skjerpe beredskapen knyttet til infrastruktur, landanlegg og installasjoner på norsk sokkel. Noe av bakgrunnen er rapporter om økt droneaktivitet, sier Aasland i en epost til NTB.

Aasland gikk tirsdag ut og sa at det per nå er ingenting som tyder på at det kan komme angrep på norske gassrørledninger.

Både Danmark og Sverige satte tirsdag krisestab for å håndtere situasjonen. Danske og svenske myndigheter har også hatt kontakt gjennom dagen.

Annonse

Tvungen lønnsnemd i lærerstreiken

Regjeringen kaller inn partene i lærerstreiken, bekrefter flere kilder overfor Dagbladet. Det kan bety tvungen lønnsnemd.

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) har kalt inn Utdanningsforbundet, Norsk Lektorlag, Skolens landsforbund og KS i forbindelse med lærerstreiken, heter det i en pressemelding fra departementet, melder NTB.

Streiken startet i begynnelsen av juni, da Norsk Lektorlag og Skolenes landsforbund tok ut noen medlemmer. Utdanningsforbundet fulgte kort tid etter.

Streiken kom i gang for alvor rundt skolestart i august. Den er allerede den lengste lærerstreiken vi har hatt i Norge, meldte NTB i september.