Annonse

Nyhetsstudio

Stjålet cyanidbeholder funnet - to menn pågrepet

Øst politidistrikt pågrep fredag kveld to menn mistenkt for å stå bak tyveriet av en varebil med medikamenter, inkludert en beholder med 25 gram kaliumcyanid. Det melder politiet i Øst i en pressemelding.

Mennene ble pågrepet i forbindelse med en rutinekontroll av en bil i 18.30-tida fredag kveld.

- Vi innhentet bilen. Da stanset den, men med en gang politiet gikk ut av politibilen, rygget bilen inn i politibilen og kjørte av gårde, uttalte operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt til NTB fredag.

Flere patruljer samt helikopter ble brukt for å få tak i bilen som til slutt ble gjenfunnet ved Kjærstad i Gjerdrum.

Der fant de bilen etterlatt, men politihunder oppdaget to personer som gjemte seg i en møkkakjeller i nærheten.

- Det var to menn som ble pågrepet ved hjelp av politihund. Den ene ble bitt og er blitt fulgt opp på sykehus, sier Sveen til Dagbladet klokka 10.00 i dag.

I bilen fant politiet flere esker med medikamenter, inkludert en beholder med cyanid samt en fraktseddel til Universitetet i Oslo. Politiet har fått bekreftet at cyaniden er identisk med cyaniden som ble meldt stjålet i forbindelse med tyveriet av en Mercedes sprinter varebil fra Lørenskog stasjon onsdag 20 februar.

- Det er svært gledelig at cyaniden nå er gjenfunnet. Dette er et potensielt svært skadelig stoff og som vi har hatt høy prioritet på å finne, sier politiadvokat Camilla Granstrøm.

Mennene er nå formelt siktet for grovt tyveri og vil fremstilles for varetektsfengsling på mandag. De to mennene på hhv 52 og 33 år, er fra Polen. Begge menn er en kjent av politiet fra tidligere.

Gisle Sveen, operasjonsleder i Øst politidistrikt, bekrefter til Dagbladet at politiet fikk bistand fra blant andre bombegruppa i aksjonen.


Annonse

Karmøy: Redningsaksjon etter fritidsbåt veltet

To personer ble stående på et skjær i havet etter at en fritidsbåt veltet utenfor Åkrehamn i nærheten av Karmøy, skriver Hovedredningssentralen Sør-Norge på Twitter.

Redningshelikopter, redningsskøyte og nødetater rykket ut.

- De to i båten har kommet seg på land. De fremstår uskadd, skriver politiet i Sør-Vest.

Like før klokka 19 skriver politiet at de to er plukket opp og på vei til fastland.

Gjøvik: Truende mann med kniv på kjøpesenter

En mann skal ha truet andre med kniv på et kjøpesenter i Gjøvik, skriver politiet i Innlandet på Twitter lørdag kveld.

Politiet var raskt på stedet og anholdt mannen. De opplyser at de foreløpig ikke er kjent med at noen skal være skadet.

Annonse
Ministerblemme i britisk avis: - Ikke meg
Skjermdump / Daily Mirror

Ministerblemme i britisk avis: - Ikke meg

Storbritannias finansminister Kwasi Kwarteng gikk lørdag ut på Twitter i forbindelse med en artikkel i Daily Mirror. Årsaken var at avisa hadde brukt bilde av en helt annen person i sin omtale av ministeren.

- Det der er ikke meg, Daily Mirror, skriver Kwarteng på Twitter.

Feiler er seinere rettet av avisa, som ikke har kommentert ministerens påpeking.

35 omkommet etter orkanen Ian

Myndighetene i Lee county, sørvest i Florida i USA, bekrefter at 35 personer er omkommet etter orkanen Ian som har herjet de siste dagene.

Orkanen rammet kysten av South Carolina med fornyet kraft fredag. Den rev brygger fra hverandre og fylte nabolag med over en meter vann, etter å ha forårsaket katastrofale skader i Florida og sperret tusenvis av innbyggere inne i sine hjem.

Over 50 mennesker antas omkommet i Florida etter orkanen. Etter hvert som myndighetene får inn meldinger om drukninger og andre dødsfall, er tallet ventet å stige.

Annonse
Kadyrov med atomvåpen-oppfordring
Foto: Reuters

Kadyrov med atomvåpen-oppfordring

Ramzan Kadyrov, lederen for den russiske delrepublikken Tsjetsjenia, foreslår at Russland skal ta i bruk lavskala atomvåpen mot Ukraina.

Det fremgår av en melding på Telegram, som er sitert av Reuters.

Kadyrov viser til nederlaget i Lyman, en strategisk viktig ukrainsk by i Donetsk-regionen som tidligere har vært kontrollert av russerne. Lørdag tok ukrainske styrker full kontroll over byen.

Lavskala atomvåpen, slik som Tsjetsjenia-lederen foreslår å bruke her, er en slags hybrid mellom konvensjonelle eksplosive våpen og atomvåpen.

Denne typen våpen har likevel enormt skadepotensial.

Russlands president Vladimir Putin har tidligere antydet muligheten for atomvåpenbruk.

I en tale tidligere i uken lovte han å ta i bruk alle midler for å forsvare områdene Russland hevder å ha annektert, også atomvåpen.

USAs sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan kommenterte fredag atomtruslene, skriver NTB.

- Det er en risiko for at han vil vurdere dette, med tanke på alt det løse snakket og Vladimir Putins kjernefysiske sabelrasling. Vi har vært tilsvarende klare om hva konsekvensene av det vil bli, sa Sullivan, og føyde til:

- Vi ser ikke noen tegn til bruk av atomvåpen i nær framtid.
Han understreket at regjeringen i Washington kommuniserer direkte med Kreml om konsekvensene av et atomangrep.

Les hele saken

Ukraina gjenerobrer strategiske Lyman