Annonse

Nyhetsstudio

Finland vil søke Nato-medlemskap med Sverige

Finland har kommet med et tydelig ønske til Sverige om at de to landene sammen søker medlemskap i Nato, erfarer den svenske avisen Expressen.

Finlands statsminister Sanna Marin reiser onsdag til Sverige der hun skal møte statsminister Magdalena Andersson. Møtet mellom de to skjer samtidig som Finland legger fram sin nye sikkerhetspolitiske rapport.

Ifølge Expressens kilder har Finland klare ambisjoner om å søke Nato-medlemskap, men vil at Sverige gjør det samtidig.

Både i Sverige og Finland har Nato-debatten blusset opp etter Russlands invasjon av Ukraina.

I forrige uke bekreftet den finske utenriksministeren Pekka Haavisto til avisen Iltalehti at regjeringen jobber med å forberede en søknad om Nato-medlemskap. Kilder sa da til avisen at en beslutning om å søke kan bli tatt i løpet av første halvdel av mai.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson sa for to uker siden at hun på ingen måte utelukker medlemskap. Nato har signalisert at de to landene vil bli tatt imot med åpne armer.

(NTB)

Annonse

Sverige: Alvorlig skadd etter knivstikking

En kvinne er alvorlig skadd etter at hun ble knivstukket under Almedalsveckan i Visby på Gotland i Sverige. Det melder Expressen.

Almedalsveckan er et årlig arrangement hvor representanter for de politiske partiene i Sverige samler seg og diskuterer politikk.

En mann i 30-åra er pågrepet for knivstikkingen, opplyser politiet til avisa. Politiet etterforsker hendelsen som et drapsforsøk.

Leder for Centerpartiet, Annie Lööf, skulle avholde en pressekonferanse rett i nærheten av stedet hvor kvinnen ble knivstukket, men den er nå utsatt på grunn av hendelsen, skriver Expressen.

Alvorlig skadd etter voldshendelse i Skien

Sør-Øst politidistrikt melder om en voldshendelse i Skien. En person er skadd og fraktet til sykehus.

- En person er nå karakterisert som alvorlig skadd og fløyet til Ullevål. Det har vært et trafikkforhold før selve voldshendelsen, skriver politiet.

En mann er pågrepet, og det jobbes med å sikre spor.

- Vi er fortsatt helt i innledningen av etterforskningen. Derfor er det få detaljer å komme med, skriver politiet.

Politiet søker vitner i saken.

- Særlig de som har vært i området Møllebrua - Litorvet i perioden 13.50-14.20, og som har vært vitne til et trafikkforhold mellom en hvit Nissan Leaf og en sykelist.

Annonse
NRK: Russland sender varer fra Norge til Barentsburg
Foto: Balazs Koranyi / Reuters / NTB

NRK: Russland sender varer fra Norge til Barentsburg

De russiske varene som ble stoppet på grensa til Norge, fraktes nå videre med norske transportører til gruvebyen Barentsburg på Svalbard. Det skriver NRK.

Sanksjonene, som trådte i kraft 8. mai, tillater ikke russerne å selv transportere godset fra Storskog til Tromsø, hvor det vil bli fraktet videre til Svalbard med båt.

Det finnes dermed to alternativer for å frakte dette godset til Barentsburg: Russerne kan frakte det med båt direkte fra Russland til Svalbard, da Svalbard er unntatt sanksjonene, eller de kan benytte seg av en ikke-russisk transportør på etappen mellom Storskog og Tromsø.

Utenriksdepartementet opplyste til Dagbladet forrige uke at de hadde mottatt én konkret søknad fra russerne om tillatelse til transport av varer som skal til Barentsburg. Denne ble avslått 15. juni.

Grepet fikk Russland til å anklage Norge for brudd på Svalbardtraktaten.

Åpner for at flere kan søke nødpass

Politiet åpner for at alle som har bestilt reise kan søke om nødpass i Norge. Det skriver de i en pressemelding.

- Man kan tidligst søke syv dager før planlagt reise, skriver de.

De nye kriteriene gjelder fra midnatt torsdag 7. juli.

– Politiet har en begrenset beholdning av nødpass, men selv etter at vi utvidet muligheten til å søke, kommer det få søknader. Vi utvider derfor kriteriene igjen for å bidra til at flere kan søke nødpass. Men vi understreker at det ikke er sikkert at alle som ønsker det vil få, og at det kan bli lange køer enkelte steder, sier Bjørn Vandvik i Politidirektoratet.

Annonse

Helse Bergen godtar millionbot

Helse Bergen vil betale boten på 1,6 millioner kroner de fikk etter feilmedisinering.

- Vi vedtar forelegget. Det var nødvendig å lese gjennom brevet fra Statsadvokaten og diskutere med styreleder før vi foretok oss noe. Styrelederen har fullmakt til å vedta straffen, og det ble gjort i dag, sier Helse Bergen, Eivind Hansen, til Bergensavisen.

Tirsdag fikk Helse Bergen og Sjukehusapoteka Vest forelegg på henholdsvis 1,6 millioner og 1 million kroner. De fikk forelegg for å ha feilmedisinert en 56 år gammel mann slik at han døde. Hendelsen skjedde i juni 2020.

Sjukehusapoteka Vest godtok forelegget tirsdag.

(NTB)