Nyhetsstudio

Cyanid-siktede varetektsfengses i fire uker:

De to mennene som er siktet for å ha stjålet en Mercedes varebil med det svært giftige stoffet cyanid fra Lørenskog stasjon 20. februar, er i Nedre Romerike tingrett varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

Det opplyser politiadvokat Camilla Granstrøm overfor Dagbladet.

De to siktede er polske statsborgere og henholdsvis 33 og 52 år gamle.

52-åringen har fortsatt ikke forklart seg for politiet. Under pågripelsen lørdag skal den siktede mannen ha forsøkt å slå politihunden, men endte opp med selv å bli bitt. Mannen er innlagt på sykehus der han får utført en operasjon som følge av skader han pådro seg under pågripelsen.

- Jeg har ikke fått snakket med ham, og vet derfor ikke om min klient var klar over at det var cyanid i beholderen eller om han i det hele tatt visste hva skadepotensialet av innholdet var, sa 52-åringens forsvarer, Dag Svensson til Dagbladet tidligere i dag.

Han sa også at klienten ikke samtykker til varetektsfengsling.

Forsvarer og advokatfullmektig, Maria Synnøve Mæhlumshagen, representerer den siktede 33-åringen. Hun fortalte Dagbladet tidligere i dag at klienten nekter straffskyld etter siktelsen.

Varebilen som cyaniden lå i, er fortsatt ikke funnet. Mengden cyanid som var i bilen kunne potensielt tatt livet av 125 mennesker, og tyveriet utløste en massiv politijakt.

Pågrepet i møkkakjeller - operert for andre gang

Pågrepet i møkkakjeller - operert for andre gang

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Skudd avfyrt i politiaksjon:

Det er avfyrt skudd i en politiaksjon i Brattvåg i Ålesund, melder Sunnmørsposten.

- Politiet har avfyrt skudd i forbindelse med en politiaksjon i Brattvåg. Det bekrefter operasjonsleder i Møre og Romsdal politidistrikt til Sunnmørsposten klokka 14.15 onsdag.

Ifølge avisa blir vedkommende tatt hånd om av helsepersonell på stedet.

Dagbladet oppdaterer saken.

Karanteneplikt for alle nærkontakter til smittede :

Under pressekonferansen nå klokka 14.00 opplyser Bent Høie at regjeringen gjeninnfører karanteneplikt for alle som har vært i kontakt med en smittet person.

- Alle kan spre smitte, uten å vite det og uten å ville det, sa helseminister Bent Høie (H) på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag.

Der ble det varslet en rekke innstramminger.

Bakgrunnen er en kraftig økning i tallet på registrerte smittetilfeller den siste uka. I uke 31 ble det meldt 357 smittede, mot 199 uka før.

Han fortalte også at de som kommer til Norge fra gule og røde land, får tilbud om å teste seg gratis. Det etableres testsentre på utvalgte flyplasser, grenseoverganger og havner.

– Staten dekker kostnadene knyttet til etablering og drift av disse testsentrene, fastslår helseminister Bent Høie.

All helsehjelp i Norge er som hovedregel basert på frivillighet. Testing ved ankomst vil dermed være frivillig.

En ny nasjonal enhet for smitteoppsporing skal bistå kommunene i smittebegrensningsarbeidet.

– De skal støtte kommunene ved utbrudd, håndtere smitteoppsporing av utenlandske statsborgere og utføre smittesporing på tvers av kommuner, sa statsminister Erna Solberg (H) på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen.

Det nasjonale teamet skal styrke smitteoppsporingsenheten ved Folkehelseinstituttet, sa statsministeren.

(NTB)

Nær dobling i antall smittede på én uke:

I uke 32 ble det meldt 357 tilfeller mot 199 tilfeller i uke 31, melder FHI i sin ukesrapport.

Etter flere uker med stabilt lave tall har det de siste tre ukene vært en økning i antall meldte tilfeller. Den siste uken var antall meldte tilfeller på nivå med uke 16 og 17 - altså midten av april.

- Den samlede overvåkingen viser en økning i smittetallene siste tre uker, men fortsatt lav spredning av covid-19 i befolkningen. Smitte foregår i hovedsak rundt kjente tilfeller og i forbindelse med lokale utbrudd og reiseaktivitet.

FHI mener derfor det er for tidlig å si om de siste ukenes økning i utbrudd er begynnelsen på en stigende trend.

300 i karantene i Haugesund :

Haugesund kommune holder pressekonferanse om coronasituasjonen onsdag klokka 14.15.

Tirsdag ble det kjent at to bartendere i Haugesund testet positivt for koronasmitte. Kommunen har mottatt over 300 meldinger fra folk som har vært til stede på nattklubben Bytunet Nattklubb.

- Vi har ikke fått noen flere positive prøver. Det er tatt nærmere 300 prøver, men alle har ikke fått svar ennå, sier ordfører Arne-Christian Mohn, som presiserer at de berørte sitter i karantene.

- Vi har sett at noen tror at pandemien er over, at vi kan begynne å slippe opp og ikke være så nøye lenger. Det er feil. Smittevernreglene gjelder akkurat som før sommeren.

Han poengterer at dette trolig er en situasjon som vil vare langt ut i 2021.

Kommunen fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige.

Alle grønne land blir gule:

På grunn av økt smitteimport til Norge og økende covid-19-smitte i mange land, blir alle land som tidligere var grønne nå gule. Det vil ikke være karanteneplikt for gule land, men alle unødvendige reiser til utlandet bør unngås, melder regjeringen onsdag.

Reiserådet der UD fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land forlenges fra 20. august til 1. oktober.

- Alle utenlandsreiser er forbundet med smitterisiko, selv reiser til land der Norge ikke krever karantene ved innreise. Dermed mener vi det ikke er grunnlag for å kalle noe land for grønt nå, sier statsminister Erna Solberg.

- Det er viktig at vi tenker gjennom om en reise virkelig er nødvendig, også en reise til land uten karanteneplikt, sier statsministeren.

Røde land med forhøyet smitte vil fortsatt være røde. Her er det fortsatt karanteneplikt.

Fra 15. august vil følgende land i EØS/Schengen-området dermed være omfattet av reiserådet som fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige: Andorra, Belgia, Bulgaria, Frankrike, Island, Kroatia, Kypros, Luxembourg, Malta, Monaco, Nederland, Polen, Portugal, Romania, Spania, Sveits og Tsjekkia. I tillegg kommer Færøyene og enkelte regioner i Sverige og Danmark.

Følg statsministerens pressekonferanse her:

Regjeringen og FHI har hasteinnkalt til pressekonferanse om coronasituasjonen og reiser kl 14.00 i dag.

Pressekonferansen holdes av statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie.

Dagbladet følger pressekonferansen og sender direkte fra den i videoen over.

Saken oppdateres fortløpende.

- Nå står vi ved et vippepunkt, sier Solberg, og viser til både hvordan landet klarte å slå ned på smitten tidligere i vår, og hvordan den nå har blusset noe opp igjen.

- Skal den gradvise gjenåpningen skal gå bra må vi alle følge smittevernsreglene, sier hun.

Solberg viser til at smitten også øker i andre europeiske land. De vil derfor gå vekk fra røde og grønne land, men vil fra nå av bruke begrepene gule og røde land.

- Det er som i trafikken; man skal ikke kjøre på gult, sier Solberg, som sier at reiserådet der UD fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land forlenges fra 20. august til 1. oktober

Helseminister Bent Høye understreker at land som tidligere var grønne blir gule.

- Den gule fargen har til hensikt å få deg til å stoppe opp, sier han.

- Ingen land vil være grønne.

Karanteneplikt inntreffer natt til lørdag for alle reiser fra Polen, Nederland, Malta, Kypros, Færøyene og Island, opplyser Høie.

Foto: Annika Byrde / NTB scanpix

UiB avlyser fadderuka:

Fra og med onsdag gjennomføres ikke fadderarrangementer på kveldstid i regi av Universitetet i Bergen, melder UiB i en pressemelding.

- Grunnen er vurderinger knyttet til totalbelastningen på fadderstyrene og fadderne. Aktivitetene i oppstartsuken på dagtid holder frem for å sikre en inkluderende studiestart og god introduksjon for studentene til UiB.

I går ble det kjent at en person som hadde deltatt på et fadderuke-arrangement var smittet av coronaviruset. Vedkommende er i isolasjon, og resten av faddergruppa og andre nærkontakter er satt karantene.

- Ingenting kan utelukkes:

Byrådsleder Raymond Johansen utelukker ikke at Oslo kan måtte isoleres.

Byrådsleder Johansen sier til NTB at det ikke er utelukket at kommunen stenger grensene rundt byen for å hindre smitte, slik Helsingfors gjorde i våres.

- Det er mange ting jeg aldri trodde jeg skulle gjøre som jeg nå har gjort siden mars, så jeg har lært meg at det ikke er klokt å utelukke noe, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til NTB.

I en epost til Dagbladet skriver Johansen onsdag ettermiddag at han vil presisere sitatet han ga til NTB.

- På spørsmål fra NTB svarte jeg i går at det var uaktuelt å stenge Oslo nå, men jeg la til at denne krisen har lært meg at ingenting kan utelukkes.

- Slik NTB fremstiller saken, ser det ut som at jeg vurderer å isolere Oslo. Det er en hypotetisk og søkt problemstilling nå. Heldigvis er vi langt unna en situasjon der vi må vurdere så kraftige tiltak, skriver Johansen.

- Andre land og byer ha sett seg nødt til å innføre langt strengere restriksjoner enn det vi til nå har gjort i Norge og Oslo. Jo flinkere vi alle er til å følge smittevernreglene, jo mindre blir risikoen for at vi må vurdere svært inngripende tiltak, fortsetter han.

I mars valgte Finlands statsminister Sanna Marin å isolere hovedstaden Helsingfors og regionen Nyland, der hovedstaden ligger, i forbindelse med økende koronasmitte. Isolasjonen ble håndhevet av politiet, som satte opp 30 kontrollposter på de største veiene.

I midten av april ble imidlertid isolasjonen opphevet, etter at det ble konstatert at den var i strid med grunnloven.

Byrådsleder Raymond Johansen utelukker ikke at det kan bli aktuelt å isolere Oslo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Alvorlig togavsporing i Skottland:

Et tog har sporet av i Stonehaven, som ligger i den skotske regionen Aberdeenshire, onsdag ettermiddag.

- Dette er en ekstremt alvorlig hendelse. Vi har fått de første tilbakemeldingene fra Network Rail og nødetatene, og jeg blir oppdatert forløpende, sier Nicola Sturgeon, førsteminister i Skottland på Twitter.

Sturgeon kom også med en uttalelse om ulykken i det skotske parlamentet kort tid seinere:

- Jeg er lei for å si at det er tidlige rapporter om flere alvorlige skader etter togavsporingen, sier Sturgeon.

Også statsminister Boris Johnson har kommentert ulykken på Twitter, og sier han hans tanker er hos alle involverte.

Ifølge NTB sier en talsperson for politiet at det er for tidlig å si om noen har omkommet.

Ifølge BBC er det sendt over 30 utrykningskjøretøy til stedet i tillegg til ambulansehelikopter.

Bilder fra stedet viser at det velter tjukk røyk opp fra et område i nærheten av togskinnene.

Den britiske samferdselsministeren, Grant Shapps, skriver på Twitter at han har blitt orientert om ulykken og den britiske regjeringen vil gjøre alt de kan for å hjelpe til.

- Mine tanker går til dem som er involvert og deres familier, skriver Grant.

Togselskapet ScotRail sier de vil komme tilbake med mer informasjon. Avsporingen er også bekreftet av det britiske politiet for transport, som skriver på Twitter at de ble varslet om hendelsen klokka 09.43 lokal tid.

Ifølge BBC har det vært voldsomme regnbyger og flere lynnedslag i området. Flom har også forårsaket store skader.

Fraråder shots-konkurranser:

- Fadderuke får fort et synonym med fest og rebusløp og alt mulig sånt, men det som er viktig er at fadderuka er så veldig mye mer, sier Erna Solberg til Dagbladet i dag.

- Egentlig mener jeg at arrangørene av fadderukene har lagt opp til veldig ansvarlige opplegg, stort sett rundt omkring i hele landet. Men vi kom i en situasjon med smitte, som nå gjør at det er viktig at vi passer på at, ja, festene ikke blir for store, at avstanden holdes og at de finner andre måter å ha det gøy og bli kjent med hverandre på.

Solberg understreker at hun ikke mener at smittesituasjonen i landet nå er studentenes skyld.

- Men det er rett og slett en situasjon med smitten vi ser, sier hun.

På spørsmål om hun er redd for at smittesituasjonen skal forverre seg som følge av fadderuka, svarer statsministeren:

- Utfordringen vår er at unge mennesker oftere er asymptomatiske. Det betyr at de nesten ikke merker at de blir syke. De beveger seg mye rundt. Unge mennesker har større bevegelsesradius enn det voksne har. De besøker flere steder, de er mer sammen med folk, og da er muligheten for smittespredningen større.

- Og da er det «den meteren» vi holder på med – den gir oss 80 prosent beskyttelse om vi planlegger å gjøre det systematisk, sier Solberg.

Hun fortsetter:

- Det er blant de mest effektive tiltakene vi har, i tillegg til den antibacken og alt det andre, og det skjønner jeg at kan være vanskelig når man skal bli kjent med nye mennesker, på steder der det kanskje ikke er god nok plass. Det må vi bare ta med oss, sier Solberg og avslutter:

- Studenter og andre skal ha en hyggelig uke og bli kjent med universiteter og hverandre, men det er ikke de største beer-pong- eller shots-konkurransene som bør være i år.

Erna Solberg har innkalt til en pressekonferanse klokka 14.00 i dag, der blant annet reising skal være temaet. Dagbladet følger pressekonferansen og sender direkte fra den.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.