Annonse

Nyhetsstudio

Svarer ikke om Putins helse

Det hvite hus avviser å uttale seg om Vladimir Putins helse, etter at det den siste tida har versert en rekke spekulasjoner om at den russiske presidenten kan være alvorlig syk.

- Vi har ingen vurdering å komme med her, eller noen spesifikk kommentar, svarte pressesekretær Jen Psaki da spørsmålet kom opp under gårsdagens planlagte pressekonferanse i Washington, ifølge Newsweek.

Særlig bilder fra Putins møte torsdag med sin forsvarsminister Sergej Sjojgu har fått fart på spekulasjonene; presidenten sitter i en tilsynelatende beklemt posisjon ved bordet, og griper i bordkanten mens han gradvis synker ned i stolen.

I en video spilt inn foran et møte med Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko rister Putins hånd til han presser den mot brystet, og 69-åringen går med stive skritt bort til samarbeidspartneren.

- Se på ristingene i hånda og beina! Noen leger som vil uttale seg? Parkinsons? spør nyhetssida Viségrad 24.

Svarer ikke om Putins helse
SYNKER SAMMEN: Fra torsdagens møte med forsvarsminister Sergej Sjojgu. Foto: Kreml / Reuters / NTB
Annonse

Fly havnet på veien

Sør-Øst politidistrikt skriver på Twitter at et småfly krysset sperringen tilknyttet rullebanen på Notodden lufthavn og fylkesvei 3330.

- Det var biler og personer i nærheten av krysset. Småflyet tok av fra stedet 45 minutter senere, skriver de.

Det er ikke meldt om personskade, og politiet er i kontakt med piloten.

- Tar forklaring. Politiet har opprettet sak på forholdet, skriver de.

Ber om lov til å inspisere atomkraftverk: - Alvorlig tid

Sjefen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) sier byrået må få lov til å inspisere atomkraftverket ved Zaporizjzja.

Kampene rundt kraftverket har utløst en alvorlig krise, sier Rafael Grossi.

– Det er en alvorlig tid, og IAEA må få lov til å utføre sitt oppdrag i Zaporizjzja så raskt som mulig, sa Rossi via video til et hastemøte i FNs sikkerhetsråd torsdag.

Russland og Ukraina beskylder hverandre for angrep ved kraftverket og i området rundt og sier det kan utløse en atomkatastrofe.

(NTB)

Annonse

Antar at ransakelsesordren kommer «rimelig snart»

Justisminister i USA, Merrick Garland, sa under kveldens presskonferanse at ransakelsesordren vil bli offentliggjort.

Rettsviter Sofie Høgestøl mener at man dermed kan anta at den vil bli offentliggjort «rimelig snart».

- Den vil inneholde informasjon om hva de spesifikt ønsket å finne, og selve grunnlaget for ransakelsen. Men jeg er spent på hvor detaljert den eventuelt er, sier hun til Dagbladet.

Hun bet seg merke i at det var Garland selv som godkjente ransakelsen av Trumps eiendom.

- Det sier noe om på hvilket nivå en slik beslutning blir tatt i USA. En justisminister der har en annen funksjon enn justisministeren i Norge, han er øverste påtalemyndighetansvarlig.

Kveldens pressekonferanse var etterlyst av Trump-tilhengerne, som ønsker en forklaring på ransakelsen.

- Garland er ordknapp, og tar ikke i mot spørsmål. Hovedbudskapet hans var at de følger loven, men at de ikke kan si så mye om en pågående etterforskning. Han gjør også et poeng av at alle skal være like for loven.

- Men han forklarer ikke årsaken for ransakelsen. Han forklarer ikke de underliggende sakskompleksene, hva de lette etter eller hvorfor de valgte å ransake boligen, legger hun til.

USAs justisminister: - Jeg godkjente ransakelsen av Trump

Justisminister i USA, Merrick Garland, kom med en overraskende pressekonferanse torsdag kveld i etterkant av ransakingen av Donald Trumps hjem i Florida tidligere denne uka.

Justisdepartementet har nå bedt om at ransakalsesordren offentliggjøres - det betyr altså grunnlaget for hvorfor Trumps hjem ble gjennomsøkt av FBI. Garland fortalte også at han personlig godkjente ransakelsen av Trump.

Det var ikke Det hvite hus orientert om, ifølge Reuters.

Det vil være første gang Garland uttaler seg offentlig siden ransakelsen av tidligere president Donald Trumps eiendom Mar-a-Lago i Florida.

Det kom ikke fram hvor raskt en domstol kan godkjenne offentliggjøringen av arrestordren.

Hittil hadde verken justisdepartementet eller FBI uttalt seg offisielt om ransakingen av Trumps eiendom i Mar-a-Lago i Florida mandag kveld. Det var Trump selv som opplyste om raidet, som han hevder er et angrep fra Demokratene.

Trump og flere av hans republikanske støttespillere har anklaget president Joe Bidens justisminister for å bruke rettsvesenet som et politisk våpen mot ham. Trump har vist til denne påståtte heksejakten i sitt forsøk på å få flere til å donere penger til hans politiske kampanje.

Hans tidligere visepresident Mike Pence har krevd at Garland forklarer seg offentlig om hvorfor FBIs aksjon ble godkjent.

Trump mottok i våres en rettslig begjæring der det amerikanske justisdepartementet etterlyste dokumenter de mente han ikke hadde gitt fra seg tidligere i år, skriver New York Times torsdag. Avisen viser til tre kilder med kjennskap til saken. Ekspresidenten hadde før dette levert tilbake flere esker med dokumenter han urettmessig tok med seg da han flyttet ut av Det hvite hus, ifølge avisen.

Begjæringen antyder at departementet hadde prøvd flere metoder før det ble utstedt en ransakelsesordre og FBI-agenter troppet opp ved Mar-a-Lago mandag.

Les hele saken

Trump-show fra helvete

Annonse

Trump fikk begjæring om dokumenter før FBI-ransaking

Før FBI ransaket Donald Trumps eiendom Mar-a-Lago i Florida, hadde justisdepartementet bedt ham returnere graderte dokumenter de mente befant seg der.

Trump mottok i våres en rettslig begjæring der det amerikanske justisdepartementet etterlyste dokumenter de mente han ikke hadde gitt fra seg tidligere i år, skriver New York Times torsdag. Avisen viser til tre kilder med kjennskap til saken. Ekspresidenten hadde før dette levert tilbake flere esker med dokumenter han urettmessig tok med seg da han flyttet ut av Det hvite hus, ifølge avisen.

Begjæringen antyder at departementet hadde prøvd flere metoder før det ble utstedt en ransakelsesordre og FBI-agenter troppet opp ved Mar-a-Lago mandag.

Samtidig sier noen av Trumps støttespillere at begjæringen viser at ekspresidenten og hans folk samarbeidet med justisdepartementet for å finne og returnere de aktuelle dokumentene, og at det derfor ikke var noe grunnlag for å ransake luksuseiendommen i Florida.

Justisdepartementet har ikke ønsket å kommentere saken. Trumps advokat har ikke svart på avisens henvendelser. Det er ikke klart hvilke dokumenter som etterlyses i begjæringen eller hva Trump eventuelt har overlevert etter å ha mottatt den.

(NTB)