Annonse

Nyhetsstudio

Boligbrann i Bergen

Nødetatene har fredag ettermiddag rykket ut til en boligbrann i Bergen.

- Boligen er fullstendig overtent. Vi har sperret veien forbi huset og det er mye røyk og flammer på stedet, sier operasjonsleder Tatjana Knappen til Dagbladet.

Hun forteller videre at to personer får tilsyn av ambulanse på stedet.

- Vi har opplysninger om at alle personene som bor i boligen er gjirt rede for. Dette kvalitetssjekkes nå av brannvesenet, sier Knappen.

Annonse
Forbløffer forskerne
Foto: AP / NTB

Forbløffer forskerne

Forskere som har overvåket utbruddet av apekopper i Afrika, sier ifølge nyhetsbyrået AP at de er forbløffet over sykdommens spredning i Europa og USA.

Det har den siste tida dukket opp tilfeller i Storbritannia, Spania, Portugal, Italia, Sverige, USA og Canada. De fleste tilfellene er relatert til unge menn som har reist til Afrika.

Totalt skal det nå være omkring 80 bekreftede tilfeller i verden. I tillegg mistenkes det ifølge WHO at 50 andre tilfeller kan være knyttet til viruset. Flesteparten av tilfellene som er kjent så langt, omfatter menn som har hatt seksuell omgang med andre menn. Viruset smitter via nærkontakt og ble første gang påvist blant mennesker i Kongo i 1970.

- Jeg er forbløffet av det vi ser. Hver dag våkner vi opp til flere smittetilfeller i flere land. Dette er ikke måten vi har sett viruset spre seg på i Vest-Afrika, sier virolog Oyewale Tomori.

Ingen har så langt dødd som følge av det nye utbruddet av apekopper. Forskere tror ikke at utbruddet kan utvikle seg til en pandemi, ettersom viruset ikke sprer seg like lett som for eksempel coronaviruset gjorde.

- Ble ofte frustrert på Trump
Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB

- Ble ofte frustrert på Trump

Russlands president Vladimir Putin ble ofte frustrert på USAs president Donald Trump, hevder tidligere etterretningsoffiseren Fiona Hill. Hun har tidligere jobbet med russiske og eurasiske saker for amerikanerne.

Ifølge Business Insider sier Hill at årsaken til frustrasjonen var Trumps mangel på kunnskap om geopolitiske utfordringer. Dette skal også ha spilt inn på timingen Russland valgte for å invadere Ukraina.

Den tidligere etterretningsoffiseren har ifølge Business Insider forklart at en av årsakene til at invasjonen ble satt i gang etter at Joe Biden ble valgt til president, er at Putin forventer at det er enklere å forhandle om fred med Biden enn Trump.

- Han måtte forklare alt til Trump hele tida. Han tenkte at en som Biden, som kjenner til Nato, vet hvor Ukraina ligger og faktisk vet noe om historien vil være den rette personen å forhandle med, sier Hill ifølge Business Insider.

- Du kunne se at Putin ofte ble frustrert på president Trump fordi han måtte forklare ting om og om igjen. Putin liker ikke det. Selv om han elsker å ha muligheten til å fortelle sin egen versjon av hendelser, vil han ha forutsigbarhet hos personen han snakker med, sier Hill.

Annonse
Mener russisk sjakkstjerne er agent
Den russiske aktivisten og tidligere sjakkmesteren Garry Kasparov, her under deltakelse på Oslo Freedom Forum i 2019, har nå fått merkelappen «utenlandsk agent» av russiske myndigheter. Foto: Ryan Kelly / AP / NTB

Mener russisk sjakkstjerne er agent

Den russiske sjakkstjernen Garry Kasparov og den tidligere oligarken Mikhail Khodorkovskij er ført opp på russiske myndigheters liste over utenlandske agenter.

De to Kreml-kritikerne ble plassert på det russiske justisdepartementets liste fredag, melder det statlige nyhetsbyrået Tass.

Kasparov og Khodorkovskij har begge vært involvert i politiske aktiviteter og har fått finansiering fra Kyiv og Washington, hevder Kreml.

Russiske myndigheter har i økende grad begynt å omtale personer, ikke-statlige organisasjoner og medier som er kritiske til landets myndigheter som «utenlandske agenter».

Kasparov kritiserte nylig president Vladimir Putins krig mot Ukraina. Samtidig har russiske myndigheter gjentatte ganger forsøkt å slå ned på grupper som knyttes til Kreml-kritikeren og den tidligere olje-oligarken Khodorkovskij.

I fjor sommer ble Khodorkovskijs britiskregistrerte stiftelse Khodorkovsky Foundation av russisk rettsvesen beskrevet som «uønsket», noe som i praksis medførte forbud mot alle dens aktiviteter i Russland.

(NTB)

Taktikken slaktes: - Mer problemer
Foto: NTB / Mikhail Tereshchenko / Sputnik / AFP

Taktikken slaktes: - Mer problemer

Den tidligere amerikanske generalen Mark Hertling er ikke nådig i sin dom over Russlands president Vladimir Putin sin taktikk under invasjonen av Ukraina.

Han er særlig kritisk til meldingene om at Putin angivelig sparker egne militære ledere som følge av at invasjonen ikke går som planlagt.

- Det Putin gjør bare forverrer de problemene han allerede har. Han sparker mange av generalene sine. Nå du begynner å gjøre det på toppnivå, ønsker ikke generalene som er igjen å fortelle sannheten i frykt for at de også blir sparket, sier Hertling til CNN.

Det er mye som tyder på at ting ikke har gått helt etter Putins plan de siste månedene. Den britiske forsvarsministeren Ben Wallace har tidligere hevdet at det er høyst sannsynlig at han vil gi militære ledere skylda for utviklingen.

Hertling hevder videre å ha kilder som sier at Putin er svært involvert i taktiske beslutninger.

- Mine kilder sier at han er med på taktiske beslutninger på bakken, og forflytter styrker rundt omkring. Når en leder i et land gjør sånt - og han ikke har militær bakgrunn selv - så blir det bare mer og mer problemer.

Annonse
Nytt militær-grep
Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB

Nytt militær-grep

Høytstående russiske tjenestemenn har foreslått en ny lov som vil eliminere aldersgrenser for militære kontraktssoldater, skriver The Guardian.

Avisa skriver at det tyder på at det russiske militæret har store mangler i offensiven i Ukraina.

To medlemmer av det regjerende partiet United Russia som innførte loven sa at grepet ville gjøre det mulig for militæret å ta i bruk ferdighetene til eldre fagfolk.

- For bruk av høypresisjonsvåpen, drift av våpen og militært utstyr, trengs det svært profesjonelle spesialister. Erfaring viser at de blir slik i 40-45 års alderen, heter det i en uttalelse.

Foreløpig kan russere i alderen 18-40 år og utlendinger i alderen 18-30 inngå en første kontrakt med hæren.