Annonse

Nyhetsstudio

Østerrike åpner opp

Fra mandag av krever ikke østerrikske myndigheter bevis på koronavaksine eller tidligere coronasykdom for folk som vil reise inn i landet.

Reisende trenger heller ikke vise fram en negativ coronatest, ifølge de oppdaterte innreisereglene som landets helsemyndigheter presenterte fredag kveld.

I teorien kan folk som reiser inn i landet fra områder som regnes som høyrisiko, møte visse restriksjoner. Men listen over land dette gjelder er for øyeblikket tom.

Østerrike avviklet de fleste coronarestriksjoner i mars. Samme måned avviklet regjeringen påbudet om at voksne må la seg vaksinere mot coronaviruset. Det skjedde kun en måned etter at loven trådte i kraft.

(NTB)

Annonse

Jordbruksoppgjøret avklart

Landbruks- og matdepartementet kaller inn til pressekonferanse klokka 14. Bakgrunnen er at det har kommet en avklaring i jordbruksoppgjøret, skriver regjeringen i en pressemelding.

Landsbruks- og matminister Sandra Borch vil være tilstede. Det vil også Bjørn Gimming i Norges Bondelag og Kjersti Hoff i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, skriver regjeringen.

Så mange fulgte finalen
VANT: Ukrainske Kalush Orchestra stakk av med seieren under lørdagens Eurovision i Torino. Foto: AP / Lucas Bruno / NTB

Så mange fulgte finalen

Under lørdagens Eurovision-finale i Torino stakk storfavoritt Ukraina og Kalush Orchestra av med seieren med hele 631 poeng. Det var ny rekord i konkurransen. Norge ble representert av Subwoolfer, og endte på tiendeplass.

Finalen ble sendt på NRK, og i snitt fulgte 1 229 000 seere finalen. Markedsandelen endte på 89 prosent.

NRK skriver at årets markedsandel er den høyeste markedsandelen de har målt de siste 22 åra.

Til sammenlikning hadde fjorårets Eurovision-finale, der TIX representerte Norge, 1 487 000 seere. Da hadde NRK en markedsandel på 86 prosent - den høyeste siden 2010.

Les hele saken

Bare elleve land avsto

Annonse

Andersson: - Ville blitt svært utsatt

Sveriges statsminister Magdalena Andersson innleder Nato-debatten i den svenske riksdagen.

- Vladimir Putin driver Russland i en langt mer autoritær retning, sier Andersson.

- Vi har dessverre ingen grunn til å tro at dette vil endre seg, sier hun.

Hun sier at Sverige nå må forholde seg til muligheten for at Russland kan opptre like aggressivt mot Sverige, som de nå gjør mot Ukraina.

- Vi deltar i et bredt partnertskap med allierte land, sier hun.

- Vi har et stort antall forsvarssamarbeid med andre land, og disse har styrktes. Viktigst er alliansen med Finland, sier Andersson.

Sverige og Finland er to land som gjør selvstendige valg, sier hun, men understreker at de henger tett sammen.

- Om vi skulle blitt eneste land i Norden som ikke er Nato-medlem, så ville vi blitt svært utsatt, sier Andersson.

- Det beste for vårt lands sikkerhet er derfor at vi blir medlem i Nato, sier hun.

Hun sier at regjeringen i dag vedtatt at de er klare for å søke, og at de nå vil gå til Nato, før de kommer tilbake til riksdagen med et konkret forslag som kan ratifiseres.

- Vår sikkerhetspolitikk er et svensk spørsmål, og ikke et spørsmål noen andre har noe med, sier statsministeren.

Hun understreker likevel at et Nato-medlemsskap vil få konsekvenser.

- Vi er allerede en del av et fellesskap som gjør at det vil være vanskelig for Sverige å forholde seg passivt, dersom det skulle skje noe i vårt nærområde, sier hun.

Hvordan et eventuelt svensk Nato-bidrag vil se ut er fortsatt uavklart, dersom noen skulle angripe et Nato-land.

- Et medlemsskap i Nato vil være en historisk endring i vår politiske linje. Sverige har en lang historie med alliansefrihet, sier hun.

- Selv om den alliansefrie linja har tjent oss godt i 200 år, tror jeg ikke den vil tjene oss like godt i framtida, sier hun.

- Det finnes så mye i Sverige som er verdt å forsvare, og Sverige forsvares best i Nato, avslutter hun.

Ifølge Aftonbladet skal den svenske kongen nå være informert om at regjeringen ønsker å søke om Nato-medlemskap.

- Den svenske regjeringen har til hensikt å søke om Nato-medlemskap. En historisk dag for Sverige. Med bred støtte fra politiske partier i Riksdagen er konklujsonen at Sverige vil stå sterkere sammen med allierte i Nato, skriver utenriksminister Ann Linde på Twitter.

Andersson: - Ville blitt svært utsatt
Foto: Twitter

Svensk Nato-medlemskap: - Et løftebrudd

Mandag skal Sverige offisielt avgjøre om de vil følge etter sine finske naboer og søke Nato-medlemskap.

I 200 år har Sverige erklært seg nøytrale og alliansefrie. Avgjørelsen mandag 16. mai kan derfor bli historisk.

- Svenskene har begrunnet at de har holdt seg utenfor konflikter nettopp med denne nøytralitetspolitikken. Den er rotfestet som en del av identitieten til svenskene sikkerhetspolitisk, sier politisk kommentator i Dagbladet Martine Aurdal til Dagbladet TV.

Den svenske avgjørelsen blir offentlig halv elleve mandag formiddag.

- Sverige har nærmet seg Nato på mange måter de siste åra, men invasjonen av Ukraina har vist en gang for alle at det kun finnes en sikkerhetsgaranti i Nato - nemlig medlemskap.

- Det har endret debatten og opinionen i Sverige, sier Aurdal.

Avgjørelsen om de nordiske naboene vil få medlemskap i Nato kan gå historisk fort, men det er fortsatt en del formelle ting som må på plass, ifølge Aurdal.

- Alle landenets parlamenter må ha møter og godkjenne disse. Om det tar to uker eller fem måneder, det vet vi ikke sikkert.

Aurdal forteller at det er et svært betydningfullt paradigmeskifte som har foregått i Europa siden den russiske invasjonen av Ukraina i slutten av februar.

- Både svenskene og finnene begrunner søknad til Nato med at det finnes et før og etter 24. februar.

- Dette har ført til et historisk skille som vi ikke har sett maken til siden tida etter andre verdenskrig, legger Aurdal til.

Det har i en årreke vært spenning i grenseområdet mellom Finland og Russland. Som del av fredavstalen mellom Finland og Sovjetunonen i 1941 inngikk landa en avtale om at Finland skulle være alliansefritt.

- I Finland snakker de sikkerhetspolitisk om å ikke vekke den russiske bjørnen, men hold russerne nært.

Finalnds president har i etterkant av avgjørelsen vært i samtaler med Vladimir Putin for å understreke at søknaden om medlemskap er for å forsikre fred, og ikke en offansiv handling.

- Finnene stoler ikke lenger på Russland som en fredelig nabo, forteller Aurdal.

Russland har kalt de nordiske Nato-søknadene som en alvorlig tabbe og varslet store konsekvenser.

- Sett fra russisk side er utvidelse fra Nato østover et slags løftebrudd, sier Aurdal.

Annonse

Mann pågrepet etter Nav-trusler

En mann er pågrepet etter å ha kommet med trusler mot ansatte på et Nav-kontor i Kristiansand. Det skriver politiet på Twitter.

– Det var ikke veldig dramatisk, men Nav tok kontakt med oss etter at en bruker hos dem kom med verbale trusler. De ønsket å anmelde ham og få hjelp til å få ham fjernet, sier operasjonsleder Tom Einar Gausdal i Agder politidistrikt til NTB.