Annonse

Nyhetsstudio

Verdens nest største stopper eksport av hvete

India innfører eksportstopp på hvete for å stanse prisstigningen på hjemmemarkedet. Landet er verdens nest største produsent av kornet.

Som følge av krigen mellom to av verdens største hveteprodusenter, Russland og Ukraina, har prisen på hvete steget markant på verdensmarkedet. I april eksporterte India rekordhøye 1,4 millioner tonn hvete.

Det kan sammenlignes med eksport på bare 243 000 tonn i april i fjor. Den økte eksporten har hatt en negativ effekt for indiske forbrukere, og prisene har steget.

Noen land vil fortsatt kunne kjøpe indisk hvete for å oppfylle sine umiddelbare matsikkerhetsbehov.

(NTB).

Annonse
Zelenskyj: - Har brukket hærens rygg
Foto: AFP / NTB

Zelenskyj: - Har brukket hærens rygg

Ukrainske styrker har påført store skader på den russiske hæren, til tross for at havnebyen Mariupol er blitt tatt, mener president Volodymyr Zelenskyj.

Ukraina har brukket den russiske hærens rygg, uttaler Zelenskyj i et intervju med ukrainsk fjernsyn.

- De vil ikke være i stand til å komme seg på beina igjen på noen år, hevder presidenten.

Uttalelsene hans kommer etter at de siste gjenværende 2400 ukrainske soldatene i Mariupol har overgitt seg til Russland, ifølge russiske tall.

Men han mener at enhver russisk seier kun vil være midlertidig. Ukraina vil anse kampen som en seier når Ukraina har tatt tilbake alle områder som russiske styrker har erobret, slår Zelenskyj fast ifølge Sky News.

- Det vil innebære at de ikke erobret oss og at vi forsvarte landet vårt, sier Zelenskyj.

Men han påpeker i intervjuet ifølge BBC at krigen til slutt bare kan avsluttes fullstendig ved hjelp av diplomati.

- Er i en blindvei
Foto: NTB/AP Photo/Pavel Golovkin

- Er i en blindvei

Det er mye som tyder på at ting ikke har gått helt etter planen for Russlands president Vladimir Putin.

Generalmajor Kyrylo Budanov, sjefen for Ukrainas militære etterretningstjeneste (GUR), tror at Russland har midler til å kjempe fram til årsskiftet, men at invasjonen allerede er et strategisk nederlag for Putin.

- Putin er i en blindvei. Han kan verken stanse krigen eller vinne den. Han kan ikke vinne av objektive grunner. Og for å stanse den må han erkjenne at Russland slett ikke er den store og sterke staten han ønsket å få det til å fremstå, sier Budanov til Wall Street Journal.

Ifølge etterretningssjefen vil det få konsekvenser for Putin å måtte forklare det russiske folket at han ikke var i stand til å erobre Ukraina.

- Når de endelig innser at tsaren ikke er så stor og mektig som han gir seg ut for å være, er det et skritt mot ødeleggelsen av den russiske staten slik vi kjenner den i dag, sier han.

Budanov hevder at etterretningstjenesten har et nettverk av agenter i Russland, og at de jobber tett med den amerikanske etterretningstjenesten.

Ifølge ukrainsk etterretning avviste Putin råd fra sine nærmeste rådgivere om invasjonen av Ukraina 24. februar.

- Jeg er overrasket over den russiske dumheten. Av alle alternativene som Putin hadde før krigen startet, valgte han det mest brutale og det verste alternativet for ham, sier han.

Annonse

Væpnet aksjon i Kristiansand

Politiet i Agder rykket like før midnatt ut til Kristiansand, etter melding om flere personer som løper etter en person.

Politiet har kontroll på tre personer, opplyses det.

- I forbindelse med at patruljene kom i kontakt med personene ble det opplyst at det skal ha blitt truet med en kniv. Patruljene gitt bevæpning på oppdraget, melder politiet.

I en oppdatering klokka 12.17, opplyser politiet at det viser seg å være mindreårige som forklarer at de har følt seg truet av en annen persom.

- De har hentet hver sin kniv for å ha til å forsvare seg. Begge anmeldes for bæring av kniv og kjøres hjem til foresatt/bopel, skriver de.

FHI: Smittesporing i Oslo etter apekopper

Folkehelseinstituttet har mottatt informasjon om at en utenlandsk person som besøkte Oslo 6. -10. mai, siden har fått bekreftet apekopper i sitt hjemland. Oslo kommune har startet smittesporing.

Eventuelle nærkontakter av den smittede vil bli kontaktet og bedt om å være observante på symptomer på apekopper, skriver FHI i en pressemelding lørdag.

Oslo kommune og Folkehelseinstituttet jobber nå for å kartlegge hvem som kan ha vært utsatt for smitte, for å kunne gi informasjon til dem det gjelder.

Folkehelseinstituttet er også i kontakt med helsetjenesten i personens hjemland for å kartlegge ytterligere hvor personen har vært under sitt opphold i Oslo.

De vanligste symptomene er feber og nedsatt allmenntilstand etterfulgt av utslett og lymfeknutehevelse.

Smitte med apekopper forekommer oftest ved direkte kontaktsmitte, men indirekte kontaktsmitte fra sengetøy og lignende. Dråpesmitte kan også forekomme.

For at dråpesmitte skal forekomme kreves det vanligvis tett nærkontakt over lengre tid. Det er her snakk om timer.

Annonse

Fem omkom i flyulykke i Frankrike

Fem mennesker mistet lørdag livet da et turistfly styrtet i De franske alper, opplyser nødetatene.

Ulykken skjedde like etter at flyet tok av fra Versoud-flyplassen i nærheten av Grenoble sørøst i Frankrike lørdag ettermiddag.

Blant de omkomne var fire medlemmer av samme familie, ifølge redningstjenesten.

(NTB)