Annonse

Nyhetsstudio

Russland advarer Sverige og Finland
ADVARSEL: Russlands viseutenriksminister Sergej Rabkov sier Russland vil svare dersom Natos atomvåpen havner nærmere landets grenser. Foto: NTB

Russland advarer Sverige og Finland

Russiske myndigheter sier lørdag morgen at deres reaksjon på Finland og Sveriges mulige Nato-innmelding er avhengig av hvilken militær infrastruktur som tas inn i landene.

Det sier Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået RIA.

- Dersom Nato ruster opp atomvåpenberedskapen nærmere Russlands grenser, vil Russland komme med et passende svar, sier Rjabkov.

Nyhetsbyrået Interfax siterer Rjabkov på at «Russland har ingen fiendtlige intensjoner» overfor Finland og Sverige.

Finlands statsminister Sanna Marin og president Sauli Niinistö sa 12. mai ja til Nato-søknad. Det svenske regjeringspartiet Socialdemokraterna skal søndag klokka 18 legge fram sitt standpunkt. Det er ventet at de vil si ja til medlemskap.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa fredag han ikke er tilhenger av Nato-medlemskap for Sverige og Finland.

Å innlemme Sverige og Finland i alliansen vil være en feil, sa Tyrkias president fredag.

Han hevdet at skandinaviske land støtter militante kurdere og andre grupper som Tyrkia ser på som terrorister.

– Skandinavia er som gjestehus for terrororganisasjoner, sa Erdogan til journalister i Istanbul fredag. Han viste blant annet til den væpnede kurdiske organisasjonen PKK.

Annonse

Ordfører: Over 1000 leiligheter ødelagt i angrep

Over 1000 leiligheter og flere skoler ble ødelagt i fredagens russiske rakettangrep mot Lozova i Kharkiv-regionen, ifølge byens ordfører.

- Tallene er sjokkerende. Elleve utdanningsinstitusjoner, blant dem fem skoler. Og det er spørsmål knyttet til omfanget av ødeleggelsene av et sykehus og en klinikk. Kulturhuset vårt ble fullstendig ødelagt også, sier Lozovas ordfører Serhij Zelenskyj i Lozova i en videouttalelse i meldingstjenesten Telegram ifølge CNN.

Lozova ligger om lag 73 kilometer sørvest for Izium, en russiskokkupert by i Kharkiv-regionen.

Fredag meldte CNN at sju personer, blant dem et elleve år gammelt barn, ble såret i rakettangrepet, som ødela Lozovas nylig renoverte kulturpalass, ifølge ukrainske myndigheter.

(NTB)

Nord-Korea melder om smittenedgang

For første gang på nesten ti dager har det daglige antallet nye sykdomstilfeller med feber falt til under 200 000 i Nord-Korea, ifølge landets myndigheter.

Myndighetene har siste døgn registrert i overkant av 186 090 nye tilfeller, samt ett dødsfall, melder det statlige nyhetsbyrået KCNA søndag. Byrået omtaler utviklingen som «en positiv trend» etter at tiltak er iverksatt for å få kontroll over situasjonen.

Nord-Korea mangler angivelig testutstyr, og landet kan dermed ikke bekrefte det totale antallet personer som tester positivt for coronavirus, melder Reuters.

I stedet registrerer helsemyndighetene antall personer med febersymptomer. Det gjør det vanskelig å vurdere omfanget av coronabølgen i Nord-Korea, mener utenlandske eksperter.

Nordkoreanske myndigheter erklærte coronabølgen 12. mai. Det var første gang at landet har innrømmet at det er coronasmitte der.

Så langt er over 2 millioner personer friskmeldt av til sammen 2,6 millioner sykdomstilfeller til nå, ifølge myndighetene. Det offisielle antallet døde oppgis til 67.

(NTB)

Annonse
Zelenskyj: - Har brukket hærens rygg
Foto: AFP / NTB

Zelenskyj: - Har brukket hærens rygg

Ukrainske styrker har påført store skader på den russiske hæren, til tross for at havnebyen Mariupol er blitt tatt, mener president Volodymyr Zelenskyj.

Ukraina har brukket den russiske hærens rygg, uttaler Zelenskyj i et intervju med ukrainsk fjernsyn.

- De vil ikke være i stand til å komme seg på beina igjen på noen år, hevder presidenten.

Uttalelsene hans kommer etter at de siste gjenværende 2400 ukrainske soldatene i Mariupol har overgitt seg til Russland, ifølge russiske tall.

Men han mener at enhver russisk seier kun vil være midlertidig. Ukraina vil anse kampen som en seier når Ukraina har tatt tilbake alle områder som russiske styrker har erobret, slår Zelenskyj fast ifølge Sky News.

- Det vil innebære at de ikke erobret oss og at vi forsvarte landet vårt, sier Zelenskyj.

Men han påpeker i intervjuet ifølge BBC at krigen til slutt bare kan avsluttes fullstendig ved hjelp av diplomati.

- Er i en blindvei
Foto: NTB/AP Photo/Pavel Golovkin

- Er i en blindvei

Det er mye som tyder på at ting ikke har gått helt etter planen for Russlands president Vladimir Putin.

Generalmajor Kyrylo Budanov, sjefen for Ukrainas militære etterretningstjeneste (GUR), tror at Russland har midler til å kjempe fram til årsskiftet, men at invasjonen allerede er et strategisk nederlag for Putin.

- Putin er i en blindvei. Han kan verken stanse krigen eller vinne den. Han kan ikke vinne av objektive grunner. Og for å stanse den må han erkjenne at Russland slett ikke er den store og sterke staten han ønsket å få det til å fremstå, sier Budanov til Wall Street Journal.

Ifølge etterretningssjefen vil det få konsekvenser for Putin å måtte forklare det russiske folket at han ikke var i stand til å erobre Ukraina.

- Når de endelig innser at tsaren ikke er så stor og mektig som han gir seg ut for å være, er det et skritt mot ødeleggelsen av den russiske staten slik vi kjenner den i dag, sier han.

Budanov hevder at etterretningstjenesten har et nettverk av agenter i Russland, og at de jobber tett med den amerikanske etterretningstjenesten.

Ifølge ukrainsk etterretning avviste Putin råd fra sine nærmeste rådgivere om invasjonen av Ukraina 24. februar.

- Jeg er overrasket over den russiske dumheten. Av alle alternativene som Putin hadde før krigen startet, valgte han det mest brutale og det verste alternativet for ham, sier han.

Annonse

Væpnet aksjon i Kristiansand

Politiet i Agder rykket like før midnatt ut til Kristiansand, etter melding om flere personer som løper etter en person.

Politiet har kontroll på tre personer, opplyses det.

- I forbindelse med at patruljene kom i kontakt med personene ble det opplyst at det skal ha blitt truet med en kniv. Patruljene gitt bevæpning på oppdraget, melder politiet.

I en oppdatering klokka 12.17, opplyser politiet at det viser seg å være mindreårige som forklarer at de har følt seg truet av en annen persom.

- De har hentet hver sin kniv for å ha til å forsvare seg. Begge anmeldes for bæring av kniv og kjøres hjem til foresatt/bopel, skriver de.