Annonse

Nyhetsstudio

Flere hundre sårede: - Svært krevende
Foto: REUTERS / Alexander Ermochenko

Flere hundre sårede: - Svært krevende

Ukrainas visestatsminister Iryna Vereshchuk sier til den ukrainske, offentlige kringkasteren Suspilne at de forhandler med russerne om ytterligere evakuering fra Azovstal.

I flere uker har det pågått voldsom bombing mot det massive stålverket i den beleirede havnebyen Mariupol.

Samtidig har det pågått forhandlinger om å evakuere de som befinner seg i tilfluktsrommene under bakken. FN og Røde Kors har evakuert en rekke sivile, men det er fortsatt folk igjen i stålverket. Blant dem sårede soldater.

Nå forhandler altså ukrainerne med Russland om å få evakuert 60 personer fra Azovstal. Dette skal være hardt skadde service- og sanitetspersonell.

Ifølge visestatsministeren er det fortsatt flere hundre sårede på stålverket.

Natt til lørdag omtalte president Volodymyr Zelenskyj forhandlingene som «svært krevende».

- Vi vil ikke slutte med å forsøke å redde alle folkene våre fra Mariupol og Azovstal. For øyeblikket pågår det svært krevende forhandlinger om det neste steget i evakueringen - evakueringen av de hardest sårede, sa presidenten.

- Det er et stort antall mennesker. Selvsagt skal vi også evakuere alle andre, alle som forsvarer oss, fortsatte han.

Annonse
Mener russisk sjakkstjerne er agent
Den russiske aktivisten og tidligere sjakkmesteren Garry Kasparov, her under deltakelse på Oslo Freedom Forum i 2019, har nå fått merkelappen «utenlandsk agent» av russiske myndigheter. Foto: Ryan Kelly / AP / NTB

Mener russisk sjakkstjerne er agent

Den russiske sjakkstjernen Garry Kasparov og den tidligere oligarken Mikhail Khodorkovskij er ført opp på russiske myndigheters liste over utenlandske agenter.

De to Kreml-kritikerne ble plassert på det russiske justisdepartementets liste fredag, melder det statlige nyhetsbyrået Tass.

Kasparov og Khodorkovskij har begge vært involvert i politiske aktiviteter og har fått finansiering fra Kyiv og Washington, hevder Kreml.

Russiske myndigheter har i økende grad begynt å omtale personer, ikke-statlige organisasjoner og medier som er kritiske til landets myndigheter som «utenlandske agenter».

Kasparov kritiserte nylig president Vladimir Putins krig mot Ukraina. Samtidig har russiske myndigheter gjentatte ganger forsøkt å slå ned på grupper som knyttes til Kreml-kritikeren og den tidligere olje-oligarken Khodorkovskij.

I fjor sommer ble Khodorkovskijs britiskregistrerte stiftelse Khodorkovsky Foundation av russisk rettsvesen beskrevet som «uønsket», noe som i praksis medførte forbud mot alle dens aktiviteter i Russland.

(NTB)

Taktikken slaktes: - Mer problemer
Foto: NTB / Mikhail Tereshchenko / Sputnik / AFP

Taktikken slaktes: - Mer problemer

Den tidligere amerikanske generalen Mark Hertling er ikke nådig i sin dom over Russlands president Vladimir Putin sin taktikk under invasjonen av Ukraina.

Han er særlig kritisk til meldingene om at Putin angivelig sparker egne militære ledere som følge av at invasjonen ikke går som planlagt.

- Det Putin gjør bare forverrer de problemene han allerede har. Han sparker mange av generalene sine. Nå du begynner å gjøre det på toppnivå, ønsker ikke generalene som er igjen å fortelle sannheten i frykt for at de også blir sparket, sier Hertling til CNN.

Det er mye som tyder på at ting ikke har gått helt etter Putins plan de siste månedene. Den britiske forsvarsministeren Ben Wallace har tidligere hevdet at det er høyst sannsynlig at han vil gi militære ledere skylda for utviklingen.

Hertling hevder videre å ha kilder som sier at Putin er svært involvert i taktiske beslutninger.

- Mine kilder sier at han er med på taktiske beslutninger på bakken, og forflytter styrker rundt omkring. Når en leder i et land gjør sånt - og han ikke har militær bakgrunn selv - så blir det bare mer og mer problemer.

Annonse
Nytt militær-grep
Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB

Nytt militær-grep

Høytstående russiske tjenestemenn har foreslått en ny lov som vil eliminere aldersgrenser for militære kontraktssoldater, skriver The Guardian.

Avisa skriver at det tyder på at det russiske militæret har store mangler i offensiven i Ukraina.

To medlemmer av det regjerende partiet United Russia som innførte loven sa at grepet ville gjøre det mulig for militæret å ta i bruk ferdighetene til eldre fagfolk.

- For bruk av høypresisjonsvåpen, drift av våpen og militært utstyr, trengs det svært profesjonelle spesialister. Erfaring viser at de blir slik i 40-45 års alderen, heter det i en uttalelse.

Foreløpig kan russere i alderen 18-40 år og utlendinger i alderen 18-30 inngå en første kontrakt med hæren.

USA: - Vil ikke ha effekt
Foto: NTB/Alexandr Demyanchuk/SPUTNIK/AFP

USA: - Vil ikke ha effekt

Amerikansk etterretning skal være skeptisk til at endring i den russiske opinionen om invasjonen av Ukraina vil føre til at Russlands president Vladimir Putin vil avslutte krigen, skriver CNN.

Det har lenge blitt spekulert i, særlig fra vestlig etterretning, at det ulmer i kretsen rundt Putin. Avisa siterer ikke navngitte høytstående amerikanske tjenestemenn, som tviler på at den russiske presidenten kommer til å fjernes fra makta.

Tjenestemennene hevder han er svært følsom overfor selv de minste endringer i opinionen, og at hans makt over protester og kontroll av media gjør at han kan forhindre et opprør.

Putin er også nært involvert i den daglige ledelsen av konflikten, ifølge tre kilder.

Annonse
WHO bekymret: - Kan øke
Foto: NTB/Simon Chapman/LNP/Shutterstock

WHO bekymret: - Kan øke

Verdens helseorganisasjon (WHO) varsler at de vil forsøke å finne ut hvorfor utbrudd av apekopper har oppstått i flere forskjellige europeiske land.

WHO advarer om at smittespredningen kan øke i løpet av sommeren.

- Når vi går inn i sommersesongen i Europa, med festivaler og fester, er jeg bekymret for at smittespredningen kan øke, sier WHOs Europa-direktør Hans Kluge i en uttalelse ifølge Sky News.

Beslutningen om gransking av apekopper-utbruddene ble tatt på et krisemøte fredag i WHO-komiteen STAG-IH, som gir råd til organisasjonen om smitterisikoer som kan utgjøre en trussel mot global helse.

WHO skriver at utbruddene av viruset, som er endemisk i noen land i Afrika, er utypisk siden de skjer i ikke-endemiske land.

Mer enn 100 tilfeller av kopper er funnet i Europa.