Annonse

Nyhetsstudio

En av fire vil forby elsparkesykler

23 prosent mener at det bør innføres forbud mot all bruk av elsparkesykkel i Norge, ifølge en fersk undersøkelse gjort av Tryg Forsikring og Trygg Trafikk.

- Det er overraskende mange, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring i en pressemelding.

I undersøkelsen, som er foretatt av YouGov like før påske, er det flere oppsiktsvekkende tall. I aldersgruppen 18 til 29 år svarer hele 17 prosent at de ønsker et forbud. Høyest andel finner en i gruppen 40 til 49 år, med 27 prosent.

- At mange ønsker et forbud er likevel forståelig all den tid det har vært et vedvarende konfliktnivå rundt bruken av elsparkesykler i alle år, og antall ulykker har vært høyt. Hundrevis av brukere har blitt skadd i ulykker, og vi har hatt dødsulykker, sier Brandeggen.

I januar ble det kjent at regjeringen strammer inn reglene for elsparkesykkel i løpet av våren. Det blir blant annet promillegrense på 0,2, aldersgrense på 12 år og hjelmpåbud for barn under 15 år.

(NTB)

Annonse

Alvorlig ulykke i Trøndelag

Klokka 20.26 rykket politet i Trøndelag ut til en ulykke på E39, hvor både MC og bil skal ha vært involvert.

- Det dreier seg om en meget alvorlig ulykke med tre involverte kjøretøy og flere involverte personer, skriver politiet.

Nødetatene jobber på stedet. Politiet opplyser også at veien vil være stengt i lang tid.

MDG: Hanna Marcussen gir seg i politikken
Foto: Hanna Johre / NTB

MDG: Hanna Marcussen gir seg i politikken

MDG-politiker Hanna Marcussen gir seg i politikken, ifølge Aftenposten.

– Jeg har tenkt å sitte perioden ut. Jeg har masse viktige prosjekter å lande. Både småhusplan, høyhusstrategi og parkeringsnorm. Og så er det Oslotre-prosjektet, sier hun til avisa.

MDG-politikeren forklarer at hun ønsker å være mer til stede i hverdagen som alenemor.

– Det er ikke noen lett beslutning, sier hun til Aftenposten.

Annonse

Tidligere presidentkandidat avbrøt Abbott-pressekonferanse

18-åringen som tirsdag skjøt og drepte 19 barn og to voksne på en skole i Texas, ble skutt og drept av en grensevakt i et klasserom, sier Texas-guvernør Greg Abbott på en pressekonferanse onsdag kveld norsk tid.

Texas' visesheriffs datter er blant de drepte, forteller guvernøren.

- Gjerningspersonen er sagt å være en «drop out»-elev, men det er foreløpig ikke bekreftet. Vi har ikke funnet noen straffehistorikk på vedkommende, heller ikke historie med psykisk sykdom, sier Abbott.

Ifølge Abbott la gjerningspersonen ut et Facebook-innlegg 30 minutter før han begikk handlingen. Der skal ha skrevet: «Jeg skal skyte bestemora mi» - noe han gjorde, men hun overlevde og ligger nå på sykehus. 18-åringen skal så ha lagt ut to innlegg der han skrev at han hadde skutt bestemora og at han kom til å skyte en barneskole.

Mot slutten av pressekonferansen kom en mann, som ifølge New York Post er demokraten Beto O'Rourke, opp mot podiet og avbrøt seansen.

- Dere gjør ingenting! utbrøt politikeren.

Han ble så ledet ut av lokalet.

Skoleskytingen, som er den verste skolemassakren i USA siden 20 barn og seks voksne ble drept på Sandy Hook-skolen i Newtown i Connecticut i 2012, har fått våpendebatten i USA til å blusse opp med full styrke.

O'Rourke stiller som kandidat i guvernørvalget i Texas i år og utfordrer med det republikaneren Abbott. 49-åringen har tidligere blitt beskrevet som et stjerneskudd i partiet.

Han er tidligere kongressrepresentant og var en av kandidatene i Demokratenes nominasjonsvalg i forkant av det forrige presidentvalget, men trakk seg tidlig i nominasjonskampen, skriver NTB.

Putin besøkte for første gang skadde soldater
Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / AP / NTB

Putin besøkte for første gang skadde soldater

Russlands president Vladimir Putin møtte onsdag for første gang soldater skadd i Ukraina-krigen. - De er alle helter, sa han etter besøket.

Iført en hvit medisinsk frakk og i følge med forsvarsminister Sergej Sjojgu, håndhilste og snakket presidenten med sårede soldater ved Moskvas Mandryka militærsykehus, ifølge TV-kanalen Rossija-24.

Ifølge AFP spurte Putin en soldat om hans sønn og sa at «han kommer til å bli stolt av sin far». Presidenten spurte også leger ved sykehuset om de hadde alt de trengte, noe de skal ha svart ja på.

- Dette er mennesker som risikerer liv og helse for folket og barna i Donbas og for Russlands skyld. De er alle helter, sa presidenten i et TV-sendt møte etter besøket.

Russland sa 25. mars at 1351 soldater var drept og 3825 såret i Ukraina. Myndighetene har ikke offentliggjort noen nye tall siden det. Forsvarsminister Sjojgu sa tirsdag at Moskva er klar for en langvarig konflikt i Ukraina for å nå Russlands mål i landet.

(NTB)

Annonse

Seljord: En bekreftet omkommet etter trafikkulykke

SISTE: En person er bekreftet død etter en trafikkulykke i Seljord. Det bekrefter operasjonsleder Trond Egil Groth overfor Dagbladet.

Vedkommende var en mann i 70-åra.

Pårørende er varslet.

En mann i 70-åra har status som siktet i saken.

17.45 fikk politiet melding om en trafikkulykke på E134 i Seljord.

Politiet meldte at tre biler var involvert og fire personer skadd.

Luftambulanse ble rekvidert til stedet.

I en oppdatering skrev politiet at tre av de involverte framstod lettere skadd, hvorav en var fraktet til sykehuset i Skien.

Status på den fjerde var svært kritisk, ifølge politiet.

Politiet opplyser at kriminalteknikere er varslet for videre etterforskning av den alvorlige ulykken.

- Det vil ta lang tid før veien er åpen igjen, sa operasjonleder til Dagbladet klokka 19.30.