Annonse

Nyhetsstudio

Ukraina: Russiske styrker trekker seg fra Kharkiv

Ukraina: Russiske styrker trekker seg fra Kharkiv

Russiske styrker trekker seg tilbake fra Ukrainas nest største by, Kharkiv, hevder landets myndigheter lørdag.

Den ukrainske generalstaben sier at russerne er i ferd med å trekke seg unna Kharkiv, med fokus på å bevokte forsyningslinjene sine. Samtidig trapper russerne opp artilleri- og luftangrepene i Donbas-regionen i øst.

Kharkiv ligger i det nordøstlige Ukraina og har om lag 1,4 millioner innbyggere.
Fredag uttalte også ukrainske myndigheter at Russlands krigføring er inne i en tredje fase, der de vil forsøke å forsvare områdene som er erobret så langt.

(NTB)

Annonse

Trøndelag: 50 ungdommer samlet på fest

Omlag 50 ungdommner skal være samlet til en fest ved Lianvannet i Trøndelag. Det skriver politiet på Twitter.

- Ønskelig at foreldre sørger for å hente hjem sine barn, skriver politiet.

Det meldes om mye musikk og støy på stedet.

NRA med uttalelse etter skoleskytingen

USAs mektigste våpenlobbyorganisasjon National Rifle Association (NRA) kommer onsdag kveld med en uttalelse om skoleskytingen i Texas, som krevde 21 menneskeliv. 19 av dem var barn.

- Vår dypeste medfølelse går til familiene og ofrene til denne forferdelige og onde forbrytelsen. På vegne av våre medlemmer, vil vi applaudere motet til de skoleansatte, første nødetatene på stedet og andre som deltok i aksjonen, skriver de.

Som følge av skoleskytingen, som er den verste i USA siden 20 barn og seks voksne ble drept på Sandy Hook-skolen i Newtown i Connecticut i 2012, har våpendebatten i USA blusset opp for fullt – og NRA har naturligvis blitt satt under press.

- Selv om en etterforskning er på vei og fakta kommer på bordet, ser vi at dette var en handling av en ensom, forvirret kriminell. Når vi samles i Houston (NRAs årsmøte, journ. anm.), vil vi reflektere rundt disse hendelsene, samt be for ofrene. Vi vil også anerkjenne våre patrioter og øke vårt engasjement for å gjøre skolene våre trygge, skriver organisasjonen i uttalelsen.

På en pressekonferanse tidligere onsdag, sa Texas-guvernør Greg Abbott at de foreløpig ikke har informasjon om at den 18-årige gjerningspersonen, som selv ble skutt og drept, hadde et kriminelt rulleblad, ei historikk med psykisk sykdom. På samme pressekonferanse brøt demokrat og tidligere presidentkandidat Beto O’Rourke inn og sa at Abbott og hans menn «ikke gjør noen ting», og siktet til våpenpolitikken deres.

Det siste døgnet har O’Rourke også kommet med krass kritikk mot Abbott og bedt han om å ikke delta på NRAs årsmøte til helgen.

- Flytt det langt unna Texas, har han skrevet.

Annonse

Dødsulykke i Trøndelag

SISTE: En mann i 60-åra er bekreftet omkommet etter en trafikkulykke på Orkangervegen mellom Orkanger og Gjølme.

Pårørende er varslet.

Klokka 20.26 rykket politet i Trøndelag ut til en ulykke på E39, hvor både MC og bil skal ha vært involvert.

- Det dreier seg om en meget alvorlig ulykke med tre involverte kjøretøy og flere involverte personer, skrev politiet onsdag kveld.

De øvrige involverte er imidlertid fysisk uskadd.

Ulykkesgruppa til Statens Vegvesen etterforsker hendelsen. Politiet opplyser også at veien vil være stengt i lang tid.

MDG: Hanna Marcussen gir seg i politikken
Foto: Hanna Johre / NTB

MDG: Hanna Marcussen gir seg i politikken

MDG-politiker Hanna Marcussen gir seg i politikken, ifølge Aftenposten.

– Jeg har tenkt å sitte perioden ut. Jeg har masse viktige prosjekter å lande. Både småhusplan, høyhusstrategi og parkeringsnorm. Og så er det Oslotre-prosjektet, sier hun til avisa.

MDG-politikeren forklarer at hun ønsker å være mer til stede i hverdagen som alenemor.

– Det er ikke noen lett beslutning, sier hun til Aftenposten.

Annonse

Tidligere presidentkandidat avbrøt Abbott-pressekonferanse

18-åringen som tirsdag skjøt og drepte 19 barn og to voksne på en skole i Texas, ble skutt og drept av en grensevakt i et klasserom, sier Texas-guvernør Greg Abbott på en pressekonferanse onsdag kveld norsk tid.

Texas' visesheriffs datter er blant de drepte, forteller guvernøren.

- Gjerningspersonen er sagt å være en «drop out»-elev, men det er foreløpig ikke bekreftet. Vi har ikke funnet noen straffehistorikk på vedkommende, heller ikke historie med psykisk sykdom, sier Abbott.

Ifølge Abbott la gjerningspersonen ut et Facebook-innlegg 30 minutter før han begikk handlingen. Der skal ha skrevet: «Jeg skal skyte bestemora mi» - noe han gjorde, men hun overlevde og ligger nå på sykehus. 18-åringen skal så ha lagt ut to innlegg der han skrev at han hadde skutt bestemora og at han kom til å skyte en barneskole.

Mot slutten av pressekonferansen kom en mann, som ifølge New York Post er demokraten Beto O'Rourke, opp mot podiet og avbrøt seansen.

- Dere gjør ingenting! utbrøt politikeren.

Han ble så ledet ut av lokalet.

Skoleskytingen, som er den verste skolemassakren i USA siden 20 barn og seks voksne ble drept på Sandy Hook-skolen i Newtown i Connecticut i 2012, har fått våpendebatten i USA til å blusse opp med full styrke.

O'Rourke stiller som kandidat i guvernørvalget i Texas i år og utfordrer med det republikaneren Abbott. 49-åringen har tidligere blitt beskrevet som et stjerneskudd i partiet.

Han er tidligere kongressrepresentant og var en av kandidatene i Demokratenes nominasjonsvalg i forkant av det forrige presidentvalget, men trakk seg tidlig i nominasjonskampen, skriver NTB.