Annonse

Nyhetsstudio

Vil øke presset: G7 med klar beskjed til Kina

G7-landenes utenriksministere kommer med en klar oppfordring til Kina om å ikke støtte Russlands krig i Ukraina, eller forhindre sanksjonene mot landet.

Samtidig fordømmer de, på det sterkeste, Russlands handlinger i Ukraina, melder Reuters.

I en felles uttalelse lørdag omtaler G7-lederne invasjonen som en«uberettiget, uprovosert og ulovlig aggresjonskrig mot Ukraina».

Her kommer det fram at landene er bestemt på å øke det økonomiske og politiske presset på Russland, blant annet ved å skjerpe sanksjonene mot landet.

De koordinerte grepene vil være rettet mot Russlands økonomiske elite, russiske myndigheter og militæret.

Landene lover også å fortsatt gi militær støtte til Ukraina, så lenge det er nødvendig.

De ber også Russland om å stanse alle angrep på viktig infrastruktur i Ukraina, som havner, slik at ukrainerne kan eksportere sårt trengte varer.

G7 uttrykker også bekymring for de ferske forsøkene på å destabilisere Transnistria-regionen i Moldova, og erklærer samtidig støtte til Moldova.

Annonse
Nye anklager mot Russland: - Et «helvete»
Foto: AP / NTB

Nye anklager mot Russland: - Et «helvete»

I en ny uttalelse natt til fredag sa president Zelenskyj at Russland er engasjert i et «bevisst og kriminelt forsøk på å drepe så mange ukrainere som mulig».

- Russiske styrker har gjort Donbas-regionen om til et «helvete», uttalte han, og la til at Russland hadde drept mange mennesker i Chernihiv-regionen nord i Ukraina.

Den ukrainske presidenten hevder at det ikke er en god militær forklaring på drapene og ødeleggelsene.

- Donbas er fullstendig ødelagt. Dette er det som blir kvalifisert som folkemord, sa Zelenskyj.

Får vind-kritikk
Ola Borten Moe. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Får vind-kritikk

Ola Borten Moe (Sp) går imot stenging av to vindkraftparker. Et oljeselskap han eier vil ha strøm fra de samme parkene. Nå får han kritikk fra opposisjonen.

I en kronikk i januar gikk Borten Moe ut mot stenging av to vindkraftparker i Fosen, skriver Teknisk Ukeblad.

Selskapet Okea har søkt om å få strøm til oljeplattformen Draugen fra disse vindparkene. Borten Moe, som er statsråd for forskning og høyere utdanning, eier aksjer til en verdi av 20,8 millioner kroner i Okea og er en av grunnleggerne av selskapet. Han har også vært plattformsjef på Draugen.

Selv mener Sp-politikeren at han kan tillate seg å komme med refleksjoner om saken ettersom han ga konsesjonene til vindkraftparkene i sin tid som olje- og energiminister.

– Han sitter i en regjering, så det bør han ikke gjøre. Det er ikke slik at man plutselig er privatperson; statsråd er man hele tiden. Han har en egeninteresse i denne saken, og jeg tar det som en selvfølge at han ikke er med på behandlingen av denne saken, sier Ola Elvestuen (V).

Også SVs Lars Haltbrekken er kritisk til dobbeltrollen.

– Statsråden bør være svært forsiktig med å mene så mye om en kraftutbygging som åpenbart styrker hans eierinteresser, sier han.

Borten Moe sier selv at han har fulgt alle regler om habilitet.

(NTB)

Annonse
Pelosi med klar advarsel til Storbritannia
Foto: AP / NTB

Pelosi med klar advarsel til Storbritannia

Kongressen vil ikke støtte en frihandelsavtale med Storbritannia hvis landet ensidig dropper Nord-Irland-protokollen, sier speaker Nancy Pelosi.

Pelosi, som leder Representantenes hus, omtaler planene som er blitt luftet av Boris Johnsons regjering, som «svært bekymringsfulle».

Pelosis ordbruk omtales som svært sterk kraftig. Hun oppfordrer Storbritannia og EU til å fortsette forhandlingene om Nord-Irland-protokollen for å opprettholde freden i regionen.

– Langfredagsavtalen er grunnfjellet for fred i Nord-Irland og et håpets fyrtårn for hele verden. Å sikre at det ikke er noen fysisk grense mellom Irland og Nord-Irland er absolutt nødvendig for å opprettholde denne milepælen, en avtale som har endret Nord-Irland, sier Pelosi.

Boris Johnson har nylig lagt fram en plan for å tvinge fram endringer i handelsavtalen som han selv inngikk med EU da Storbritannia gikk ut. Planen går i korthet ut på at britene forbeholder seg retten til å overstyre flere av reglene som regulerer handel til og fra Nord-Irland.

EU har avvist å gjøre endringer i avtalen som er inngått med Johnsons regjering.

(NTB)

Video bekrefter: Russere i Butsja
LEDET BORT: Overvåkningsvideo fra Butsja viser det som tilsynelatende er russiske fallskjermjegere lede en gruppe menn bort til et gjerde. Skjermdump: New York TImes

Video bekrefter: Russere i Butsja

To videoer som den amerikanske storavisa New York Times har fått tilgang til viser det som ser ut til å være russiske soldater som henretter en gruppe menn i Kyiv-forstaden Butsja.

Videoene er filmet av et vitne. I den første kan man se det som skal være russiske fallskjermjegere som leder ni personer fram til et gjerde 4. mars. I den andre videoen, som er filmet dagen etter, ligger en gruppe menn døde ved det samme gjerdet.

Avisa skriver at mennene som ble drept bemannet et sjekkpunkt i byen før de ble tatt til fange av russiske soldater.

New York Times omtaler videoen som det klareste beviset til nå på at Russland begikk krigsforbrytelser i Butsja. Å henrette krigsfanger er brudd på krigens regler.

Russland nekter for at de sto bak massakren på sivile i byen, og har anklaget Ukraina for å ha forfalsket hele hendelsen og lagt skylda på Russland.

Annonse
VGTV får advarsel av Medietilsynet
Foto: Foto: Helene Kjærgaard / TV 2

VGTV får advarsel av Medietilsynet

VGTV-programmet Harm & Hegseth får en advarsel av Medietilsynet etter å ha omtalt sponsede premier mer omfattende enn det er lov til.

Hendelsen oppsto i en episode av Harm & Hegseth på VGTV i april da programlederne omtalte sponsede premier fra Kondomeriet mer omfattende enn det er lov til.

- Det er et klart brudd på reglene, og vi gir VGTV en advarsel, sier direktør i juridisk og regulatorisk avdeling Hanne Nistad Sekkelsten i Medietilsynet.

Tilsynet skriver at sponsede premier i et program ikke skal presenteres mer omfattende enn det som er nødvendig for å vite hva premien er, og hvem som sponser den.

- I dette tilfellet går premiepresentasjonen lenger enn det som er tillatt etter regelverket. I vurderingen har vi lagt vekt på at egenskapende til premieproduktet ble beskrevet i positive ordelag, i tillegg til at programlederne viste til egne positive erfaringer med produktet, sier Sekkelsten.

VGTV uttaler til Medietilsynet at de har iverksatt konkrete tiltak for å sikre at regelverket blir fulgt i fremtiden. (NTB)