Annonse

Nyhetsstudio

Finland søker trolig Nato-medlemskap onsdag

Det opplyser Finlands utenriksminister Pekka Haavisto til svenske Aftonbladet.

- Fra vår side kommer det til å være Nato-ambassadøren i Brussel som vil gjøre det fysisk, trolig på onsdag. Så, dersom forhandlinger med Nato begynner, håndteres det av en delegasjon ledet av utenriks- og forsvarsministeren, sier han til avisa, som møter ham under utenriksministermøtet i Berlin.

Annonse

NRA med uttalelse etter skoleskytingen

USAs mektigste våpenlobbyorganisasjon National Rifle Association (NRA) kommer onsdag kveld med en uttalelse om skoleskytingen i Texas, som krevde 21 menneskeliv. 19 av dem var barn.

- Vår dypeste medfølelse går til familiene og ofrene til denne forferdelige og onde forbrytelsen. På vegne av våre medlemmer, vil vi applaudere motet til de skoleansatte, første nødetatene på stedet og andre som deltok i aksjonen, skriver de.

Som følge av skoleskytingen, som er den verste i USA siden 20 barn og seks voksne ble drept på Sandy Hook-skolen i Newtown i Connecticut i 2012, har våpendebatten i USA blusset opp for fullt – og NRA har naturligvis blitt satt under press.

- Selv om en etterforskning er på vei og fakta kommer på bordet, ser vi at dette var en handling av en ensom, forvirret kriminell. Når vi samles i Houston (NRAs årsmøte, journ. anm.), vil vi reflektere rundt disse hendelsene, samt be for ofrene. Vi vil også anerkjenne våre patrioter og øke vårt engasjement for å gjøre skolene våre trygge, skriver organisasjonen i uttalelsen.

På en pressekonferanse tidligere onsdag, sa Texas-guvernør Greg Abbott at de foreløpig ikke har informasjon om at den 18-årige gjerningspersonen, som selv ble skutt og drept, hadde et kriminelt rulleblad, ei historikk med psykisk sykdom. På samme pressekonferanse brøt demokrat og tidligere presidentkandidat Beto O’Rourke inn og sa at Abbott og hans menn «ikke gjør noen ting», og siktet til våpenpolitikken deres.

Det siste døgnet har O’Rourke også kommet med krass kritikk mot Abbott og bedt han om å ikke delta på NRAs årsmøte til helgen.

- Flytt det langt unna Texas, har han skrevet.

Alvorlig ulykke i Trøndelag

Klokka 20.26 rykket politet i Trøndelag ut til en ulykke på E39, hvor både MC og bil skal ha vært involvert.

- Det dreier seg om en meget alvorlig ulykke med tre involverte kjøretøy og flere involverte personer, skriver politiet.

Nødetatene jobber på stedet. Politiet opplyser også at veien vil være stengt i lang tid.

Annonse
MDG: Hanna Marcussen gir seg i politikken
Foto: Hanna Johre / NTB

MDG: Hanna Marcussen gir seg i politikken

MDG-politiker Hanna Marcussen gir seg i politikken, ifølge Aftenposten.

– Jeg har tenkt å sitte perioden ut. Jeg har masse viktige prosjekter å lande. Både småhusplan, høyhusstrategi og parkeringsnorm. Og så er det Oslotre-prosjektet, sier hun til avisa.

MDG-politikeren forklarer at hun ønsker å være mer til stede i hverdagen som alenemor.

– Det er ikke noen lett beslutning, sier hun til Aftenposten.

Tidligere presidentkandidat avbrøt Abbott-pressekonferanse

18-åringen som tirsdag skjøt og drepte 19 barn og to voksne på en skole i Texas, ble skutt og drept av en grensevakt i et klasserom, sier Texas-guvernør Greg Abbott på en pressekonferanse onsdag kveld norsk tid.

Texas' visesheriffs datter er blant de drepte, forteller guvernøren.

- Gjerningspersonen er sagt å være en «drop out»-elev, men det er foreløpig ikke bekreftet. Vi har ikke funnet noen straffehistorikk på vedkommende, heller ikke historie med psykisk sykdom, sier Abbott.

Ifølge Abbott la gjerningspersonen ut et Facebook-innlegg 30 minutter før han begikk handlingen. Der skal ha skrevet: «Jeg skal skyte bestemora mi» - noe han gjorde, men hun overlevde og ligger nå på sykehus. 18-åringen skal så ha lagt ut to innlegg der han skrev at han hadde skutt bestemora og at han kom til å skyte en barneskole.

Mot slutten av pressekonferansen kom en mann, som ifølge New York Post er demokraten Beto O'Rourke, opp mot podiet og avbrøt seansen.

- Dere gjør ingenting! utbrøt politikeren.

Han ble så ledet ut av lokalet.

Skoleskytingen, som er den verste skolemassakren i USA siden 20 barn og seks voksne ble drept på Sandy Hook-skolen i Newtown i Connecticut i 2012, har fått våpendebatten i USA til å blusse opp med full styrke.

O'Rourke stiller som kandidat i guvernørvalget i Texas i år og utfordrer med det republikaneren Abbott. 49-åringen har tidligere blitt beskrevet som et stjerneskudd i partiet.

Han er tidligere kongressrepresentant og var en av kandidatene i Demokratenes nominasjonsvalg i forkant av det forrige presidentvalget, men trakk seg tidlig i nominasjonskampen, skriver NTB.

Annonse
Putin besøkte for første gang skadde soldater
Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / AP / NTB

Putin besøkte for første gang skadde soldater

Russlands president Vladimir Putin møtte onsdag for første gang soldater skadd i Ukraina-krigen. - De er alle helter, sa han etter besøket.

Iført en hvit medisinsk frakk og i følge med forsvarsminister Sergej Sjojgu, håndhilste og snakket presidenten med sårede soldater ved Moskvas Mandryka militærsykehus, ifølge TV-kanalen Rossija-24.

Ifølge AFP spurte Putin en soldat om hans sønn og sa at «han kommer til å bli stolt av sin far». Presidenten spurte også leger ved sykehuset om de hadde alt de trengte, noe de skal ha svart ja på.

- Dette er mennesker som risikerer liv og helse for folket og barna i Donbas og for Russlands skyld. De er alle helter, sa presidenten i et TV-sendt møte etter besøket.

Russland sa 25. mars at 1351 soldater var drept og 3825 såret i Ukraina. Myndighetene har ikke offentliggjort noen nye tall siden det. Forsvarsminister Sjojgu sa tirsdag at Moskva er klar for en langvarig konflikt i Ukraina for å nå Russlands mål i landet.

(NTB)