Nyhetsstudio

Mann (29) dømt til fengsel for voldtekt av tenåringsjente

En 29 år gammel mann er i Bergen tingrett dømt til tre års fengsel for voldtekt av en 14 år gammel jente i 2008.

Mannen ble i retten funnet skyldig i å ha manipulert, truet og voldtatt en da 14 år gammel jente. Jenta fylte 15 år like etterpå, og mannen var 18 år på tidspunktet, skriver Bergens Tidende.

I tillegg til fengselsstraffen må han betale kvinnen til sammen 2,5 millioner kroner i erstatninger og fremtidig økonomisk tap.

Mannen nektet straffskyld for alle forholdene da saken startet i Bergen tingrett 13. februar, men han ble ikke trodd av retten.

Mannen møtte jenta på nettet i 2008 og de to ble kjærester. Etter hvert ville ikke jenta møte den 18 år gamle mannen mer fordi hun var redd ham, men han klarte likevel å overtale henne til å møte ham igjen. De kjørte til et avsidesliggende industriområde, der jenta ble voldtatt i baksetet av bilen mens hun kjempet imot, står det i dommen.

Ifølge dommen begynte jenta med selvskading i årene etter voldtekten, hun forsøkte å ta livet sitt og ble innlagt i psykiatrien. Hun har blant annet fått diagnosen PSTD og depressiv lidelse som følge av voldtekten. Først i 2017 anmeldte kvinnens bistandsadvokat forholdene til politiet, og saken ble etterforsket.

– Dette er en meget god og grundig dom. Den er i samsvar med vår påstand, så vi er absolutt fornøyd med det, sier bistandsadvokat Beate Hamre.

Mannen soner for tiden en dom for overgrep mot en 13 år gammel jente som skjedde i 2011.

NTB

Studioet fortsetter under annonsen

Feil om pelsdyr: Mattilsynet på statsrådens teppe

Mattilsynet må forklare seg overfor landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) etter at tilsynet leverte en feilaktig rapport om en minkfarm i Rogaland.

– Jeg vil be om et snarlig møte med Mattilsynets ledelse. Dette er overhodet ikke greit, heller ikke for en bonde som opplever dette og kommer i feil lys, sier statsråden til NTB.

– Jeg vil til bunns i dette, slår hun fast.

I en rapport om en minkfarm med 9.600 dyr i Sandnes i Rogaland meldte Mattilsynet om underernærte dyr og anbefalte fôrbytte eller avvikling av farmen.

Men rapporten fra juni i fjor var full av faktafeil, innrømmer Mattilsynet. De beklager på det sterkeste det som har skjedd, og har sendt en ny tilsynsrapport til minkbonden.

– Omdømme og tillit
Bollestad sier hun sitter med mange ubesvarte spørsmål om hvordan det som har skjedd, kunne skje.

– Jeg ser kjempealvorlig på dette, fordi vi er helt avhengig av å ha tillit til Mattilsynet. Det er ikke bare bøndene, men også forbrukerne og det offentlige avhengig av, sier landbruksministeren.

– Mattilsynet må ha et godt omdømme. Vi må kunne ha tillit til at det som kommer fram, har troverdighet, fremholder Bollestad.

Rapporten ble skrevet av en seksjonssjef som ikke var med på inspeksjonen. Hun hadde basert rapporten på dokumentasjon fra inspektørene som var på tilsynet.

Saken kommer samtidig med at pelsdyrnæringen er under sterkt press, siden de fire regjeringspartiene er enige om at den skal avvikles innen 1. februar 2025. Bollestads KrF har imidlertid ønsket å opprettholde næringen.

– Pelsdyr er en drittsak, sa hun fra talerstolen under partiets landsmøte nylig.

BETENT TEMA: Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) vil ta opp en feilaktig rapport om en minkfarm i Rogaland med Mattilsynets ledelse. Foto: Carina Johansen, NTB Scanpix.

Etterlyst mann pågrepet etter biljakt

Sør-øst politidistrikt melder om at en etterlyst mann er pågrepet mandag kveld, etter en biljakt i Porsgrunn.

Operasjonsleder Eskil Hagen Olsen forteller at de ønsket å stoppe bilen som den etterlyste mannen befant seg i, og valgte derfor å blokkere veien med en politibil. Da den etterlyste kom til stedet, kjørte han inn i politibilen og presset seg forbi.

- Vi fulgte derfor etter bilen, og fikk til slutt pågrepet mannen, sier Olsen til Dagbladet.

Operasjonslederen legger til at mannen var etterlyst fordi han ikke hadde møtt til soning i forbindelse med en dom han tidligere har fått. Mandag kveld er han imidlertid på plass i arresten.

Politihelikopter søkte etter person som brukte kniv på trær

Politiet i Oslo har flere patruljer og et politihelikopteret i området Enebakkveien ved Ryen. Der søkes det etter en person som har gått rundt i et lite skogsområdet og hugget med en kniv i trærne, melder politiet på Twitter.

- Ikke truet noen personer. Vedkommende er ikke funnet enda, skriver politiet.

- Meldingen om en mann med halvlangt, blondt hår og sort t-skjorte med uvanlig framferd i skogen ved boligområde kom klokka 20.39 fra en person som hadde observert knivbruken. Ingen er skadd, og søket er innstilt inntil det evebntuelt kommer nye observasjoner, sier Oslo-politiets operasjonsleder Gjermund Stokkli til Dagbladet ved 21.30-tiden.

- Hvorfor brukte politiet helikopter ?
- Det var for å observere og finne en potensielt farlig person raskt i et skogsområde. Det var andre personer i området, ikke trærne, vi hadde prioritert omsorg for, svarer operasjonsleder Gjermund Stokkli.

Legionella-alarm på Radiumhospitalet

Radiumhopitalet har satt inn tiltak mot drikkevann fra springen og dusjing uten vannfiltre etter at det er oppdaget legionella-bakterier i vannprøver ved sykehuset 16. mai, opplyser Oslo universitetssykehus til TV 2.

Alle på sykehuset får utdelt flaskevann til drikke.

Ingen pasienter er meldt smittet, og årsaken til smitten er ikke avdekket pr. mandag kveld, opplyser smittevernoverlege Anders Bayer.

En legionella-infeksjon kan føre til hodepine, muskelsmerter, høy feber og lungebetennelse, magesmerter og diaré, ifølge Folkehelseinstituttet

TILTAK MOT LEGIONELLA: Radiumhospitalet oppdaget legionella-virus i vannprøver fra 16. mai. Foto: Fredrik Hagen, NTB Scanpix.

Streikefare for Nav og Politidirektoratet

Akademikerne tar ut 524 medlemmer i streik dersom partene i staten ikke kommer til enighet i lønnsforhandlingene. Politidirektoratet og Nav blir hardest rammet.

Natt til 1. mai brøt Akademikerne årets lønnsforhandlinger i staten. Mandag sendte organisasjonen varsel om plassfratredelse. 524 medlemmer tas ut i første fase av en eventuell streik, de fleste i Arbeids- og velferdsdirektoratet og Politidirektoratet, opplyser de i en pressemelding.

– En streik i Arbeids- og velferdsdirektoratet vil medføre redusert drift av IT-systemer og ramme samhandling med andre direktorater og departement. En streik i Politidirektoratet vil bety dårligere styring og utvikling av etaten og at rapportering til departementet blir betydelig svekket, skriver Akademikerne i pressmeldingen.

De understreker samtidig at de har vektlagt at brukerne av etatenes tjenester i minst mulig grad skal bli rammet av uttaket.

Bruddet i forhandlingene mellom Akademikerne og staten kom etter uenighet om pensjon. Meklingsfristen er satt til natt til fredag.

(NTB).

Dømt for nedlasting av overgrepsbilder under soning

En mann er i Gjøvik tingrett dømt til tre års ubetenget fengsel for å ha lastet ned og delt overgrepsmateriale av barn. Det skjedde da han sonet for å ha besittet deler av samme materiale.

I 2017 ble østlendingen i 30-årene dømt for besittelse og deling av overgrepsmateriale, samt en del øvrige forhold, til fengsel i to år og fire måneder.

Da mannen var prøveløslatt og hadde permisjon under soningen, fant politiet nesten 20.000 bilder og 168 timer timer med videomateriale som framstiller seksuelle overgrep mot barn.

(NTB).

Märtha Louise ut mot pressen

Märtha Louise og sjaman Durek holder i dag foredrag i Stavanger. Der brukte hun deler av innledningen sin til å snakke direkte til pressen.

Først ba hun de som syntes pressen var irriterende om å rekke opp hånda. Flere fotografer sto foran scenen for å fotografere henne og kjæresten.

Flere i salen rakk deretter opp hånda, før Märtha Louise fortsatte med å snakke direkte til de oppmøtte pressefolkene:

- Du har et valg om hva du skriver og hvem du er. Ville du vært komfortabel med at hele livet ditt var der ute i pressen? Vil det vært OK for deg? Selv om det er jobben din, og det respekterer jeg, så har du et valg. Et valg om å ha empati og medfølelse, sa prinsessen.

Märtha Louise og sjaman Durek har den siste tida fått mye kritikk - blant annet for at prinsessen bruker prinsessetittelen i kommersiell virksomhet.

Dagbladet følger prinsessens og sjamanens foredrag.

Porsgrunn: Gutt (7) skadd - bil mot sykkel

En sju år gammel gutt er kjørt til sykehus etter at han på sykkel kolliderte med en bil ved idrettsplassen i Langangen i Porsgrunn kommune, melder Sør-Øst politidistrikt.

Ifølge Varden har gutten pådratt seg brudd i leggen.

Nøtterøy: Tretten personer reddet ut fra brennende hus

Ialt tretten personer er evakuert fra en brennende tomannsbolig i Smidsrødveien på Nøtterøy.

Brannvesenet har kontroll på brannen, opplyser Sør-Øst politidistrikt på twitter noen minutter over klokka 19.

- Ingen av de tretten som kom seg ut er meldt skadd. Våre folk på stedet har fått opplyst av brannen startet under matlaging, sier politiets operasjonsjonsleder Eskil Olsen til Dagbladet.

Det er ikke fare for at brannen sprer seg til hus i nabolaget.

Sparker innenriksminister etter skandalevideo

Østerrikes statsminister Sebastian Kurz har sparket innenriksminister Herbert Kickl, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Også den Østerrikske avisa, Kurier, skriver dette. Beskjeden skal Kurz ha gitt på en pressekonferanse.

Lørdag leverte Østerrikes visestatsminister, Heinz-Christian Strache, inn sin oppsigelse etter at en video hvor han angivelig tilbyr offentlige kontrakter til en kvinne som utgir seg for å være fra Russland, i bytte mot økonomisk støtte til valgkampanjen.

Møtet mellom kvinnen og Strache fant sted på den spanske øya Ibiza i juli 2017, tre måneder før valget i Østerrike.

Det påfølgende valget gikk godt for Strache og hans parti, det høyreorienterte Frihetspartiet (FPÖ), som dannet koalisjonsregjering med det konservative partiet ÖVP.

Trekker seg etter Ibiza-videoen

Trekker seg etter Ibiza-videoen

dagbladet.no
Audun Hageskal, Øystein Andersen og Mina Ridder-Nielsen Janssen

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.