Nyhetsstudio

Historisk lave aborttall i Norge

I 2018 ble det i alt utført 12.380 aborter i Norge, det er 350 færre enn året før. Den største nedgangen er i de yngste aldersgruppene.

Aborttallene har de siste årene vært historisk lave, og de falt ytterligere i 2018, viser nye tall fra Abortregisteret i Folkehelseinstituttet.

Fallet skyldes en markant nedgang i tallet på svangerskap blant kvinner under 25 år. Tall fra både Abortregisteret og Medisinsk fødselsregister viser en tydelig nedgang i graviditeter blant kvinner under 25 år, både de ønskede og de uønskede svangerskapene.

– Ungdomskullene etter 2008 er blitt flinkere til unngå uplanlagte svangerskap. Når disse går ned, går både abort- og fødselstallene ned, sier overlege Mette Løkeland ved Folkehelseinstuttet.

NTB

Studioet fortsetter under annonsen

Mistenker Syria for nytt kjemisk angrep

Tirsdag uttaler USAs utenriksdepartement at de mistenker at Syria fortsatt bruker kjemiske våpen. De har også fått indikasjoner på at det ble utført et kjemisk angrep mot opprørere i Idlib søndag, uttaler departementet.

Uttalelsen gjengis av Al Arabyia.

«Vi samler fortsatt informasjon om hendelsen, men vi gjentar advarsalen om at dersom Assad-regimet benytter seg av kjemiske våpen, så vil USA og våre allierte respondere raskt og hensiktsmessig», skriver departementet og tilføyer:

«Angrepet som fant sted 19. mai nord-vest i Syria, er en del av Assad-regimets voldelige kampanje, som bryter våpenhvilen som har beskyttet flere millioner sivile i Idlib-området.»

Videre hevder USA at den angivelige offensiven har vært målrettet mot et området hvor det befinner seg syrere på flykt. USA hevder også at helsefasiliteter, skoler, boliger og leirer er ødelagt i området.

Dagbladet oppdaterer saken!

Ny sjokkmåling: Bompengepartiet størst i Bergen

Folkeaksjonen nei til mer bompenger er Bergens største parti. Hver fjerde bergenser ville stemt på det hvis det var valg i dag, viser en fersk meningsmåling.

Med sine 25,4 prosent er Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) alene større enn de tre sittende byrådspartiene til sammen, skriver Bergens Tidende om meningsmålingen Respons Analyse har laget for avisen og VG.

Hvis det var valg i dag, ville partiet fått 17 mandater i bystyret og dermed samle flertall med Høyre (23,1 prosent, 15 mandater) og Fremskrittspartiet (2,7 prosent, 2 mandater).

- Vi er gått fra å være en aksjon til en folkebevegelse. I tillegg til bompengene, er dette en uttalt misnøye med de etablerte politikerne og fremtredende politikere både lokalt og nasjonalt, sier bompengelistens toppkandidat Trym Aafløy.

Bompengeparti vil på Stortinget

Bompengeparti vil på Stortinget

dagbladet.no

Dømt til fire års fengsel for voldtekt

En mann i 40-åra er i Hålogaland lagmannsrett dømt til fire og et halvt års fengsel for å ha voldtatt en venninne nyttårsaften for et drøyt år siden.

Mannen er dømt til å betale fornærmede oppreisningserstatning på 175 000 kroner. Dommen ble avsagt for drøyt to uker siden. Den er i samsvar med tingrettens dom, men straffen er tre måneder kortere.

(NTB)

Til sykehus etter kollisjon med el-sparkesykkel - mistenker promillekjøring

Politiet i Oslo melder om en trafikkulykke i Økernveien. En person er sendt til sykehus etter å ha kollidert med sparkesykkel.

- Personen på el-sparkesykkel har kjørt inn i siden på en bil. Vedkommende skal ikke være alvorlig skadet, skriver politiet på Twitter.

De opplyser samtidig at det er mistanke om at føreren av el-sparkesykkelen var ruspåvirket. De tar derfor blodprøve av mannen for å avklare situasjonen.

Støre vil rive bomstasjonene

Jonas Gahr Støre har lagt en ny plan for veiprisingen i Norge.

- Den vil gi en mer treffsikker og mer rettferdig fordeling av kostnadene, sier Ap-lederen.

- De sterke reaksjonene vi nå ser mot de stadig flere bomstasjonene, er forståelige, fordi det går en grense for folk. Mange opplever at bomkostnadene er blitt for store, slik LO beskriver, sier Støre til VG.

Han ønsker at det også skal utredes om det er teknisk mulig å få en inntektsavhengig veiprising. Støre beskriver videre for avisen at avgiftene dessuten skal fordeles på hvor du kjører og hva slags bil du kjører, og med en egen sender i hver bil. Han mener bommene kan rives, siden de blir uviktige i et slikt system.

I planen fra Arbeiderpartiet skal blant annet statlig finansiering sikre et bedre kollektivtilbud i byene. Dette er anslått til å utgjøre 10 milliarder kroner over ti år, og formuesskatten skal bidra til finansieringen. Elbiler skal fortsatt få gunstigere priser, men de må gradvis begynne å bidra mer.

Støre lover videre at de ønsker en gjennomgang av nasjonal transportplan, og at Arbeiderpartiet vil øke pendlerfradraget.

(NTB)

Vei-topp ut mot Dale

Vei-topp ut mot Dale

dagbladet.no

Mann falt 7-8 meter i silo

Vest politidistrikt melder at en mann har falt 7-8 meter i en silo.

- Våken og prater. Ukjent skadeomfang. Silo var tom, skriver de.

Politiet er på stedet sammen med øvrige nødetater og helikopter.

Oslo Frp: Kamp mot bompengene

Styret i Oslo Fremskrittsparti vedtok tirsdag en enstemmig uttalelse med støtte til partileder Siv Jensen om kamp mot bompengene foran møtet med lederne i de tre andre regjeringspartiene.

Dersom ikke partilederen når fram i regjeringen, ber Oslo Frp om at stortingsgruppa gjør noe med bompengepresset i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

Slik lyder uttalelsen fra Oslo Frp:

"Styret i Oslo FrP gir sin fulle støtte og ros til partileder Siv Jensen for innkallingen av de tre øvrige partiledere i regjeringspartiene til møte om oppfølgingen av den enstemmig vedtatte landsmøteresolusjonen om bompengesystemet. Styret håper på gjennomslag for resolusjonens seks punkter. Dersom så ikke skjer, vil styret be FrP sin stortingsgruppe fremme forslag i tråd med landsmøtevedtaket i Stortinget i forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett".

Væpnet aksjon etter knivhendelse på Grünerløkka

GRÜNERLØKKA (Dagbladet): Politiet i Oslo rykket tirsdag kveld ut etter melding om at en person hadde blitt truet med kniv i en leilighet i Toftes gate på Grünerløkka i Oslo.

- Vi fikk melding om at en person hadde blitt truet med kniv i en leilighet. Vi var bevæpnet med tanke på at det var en kniv inne i bildet, forteller operasjonsleder Christian Kron Engseth til Dagbladet mens aksjonen finner sted.

Politiets innsatsleder forteller til Dagbladets reporter på stedet at situasjonen er uavklart.

- Da vi kommer til stedet er det noen som løper ut av leiligheten og da har vi søkt etter dem.

Innsatslederen sier at de nå har kontroll på alle som involvert, og at ingen ble skadd i hendelsen.

- Vi jobber nå med å finne ut hva som har skjedd også får vi se hvor mange som eventuelt blir pågrepet etter det.

Dagbladets reporter har observert hundepatruljer i området.

- Vi søker etter gjenstander som de som har løpt kan ha kastet fra seg, forklarer innsatslederen.

Seinere opplyser politiet at de har funnet en kniv og tatt beslag av den.

- To personer er pågrepet i saken og blir anmeldt for dette. Fire personer er bortvist fra aktuell leilighet.

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet

Brann i kontorbygg i Oslo

Oslo-politiet har rykket ut etter melding om brann i Østre Aker vei.

- Det er lokalisert en brann i fjerde etasje, men omfanget er uvisst. Bygget består av flere firmaer og de ansatte har evakuert seg selv. Vi har ikke noe klar oversikt på hvor mange som var i bygget, men det er ingen indaksjoner på at noen er skadd, forteller operasjonsleder Christian Kron Engseth til Dagbladet.

Politiet opplyser seinere at det var omtrent 10 personer som ble involvert.

- En person skal ha pustet inn litt røyk. Vedkommende får behandling i ambulansen.

Like etter klokka 1930 ble brannen slukket, men det skal fortsatt være en del røyk i bygget.

Mindreårig ranet i Drammen

Politiet i Sør-Øst rykket tirsdag kveld ut til Konnerud i Drammen etter melding om en hendelse hvor det skal være snakk om bruk av kniv.

- Vi har akkurat kommet fram til stedet. Vi vet ingenting om hva som har skjedd, men er i kontakt med fornærmede og eventuelle vitner på stedet, forteller operasjonsleder Eskild Hagen til Dagbladet rett etter hendelsen fant sted.

Politiet opplyser seinere at hendelsen har vært et ran. En mindreårig person ble påført et risp under ranet og betegnes som lettere skadet.

Politiet har pågrepet to mindreårige etter hendelsen som vil bli avhørt.

Frode Andresen

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.