Annonse

Nyhetsstudio

Analytikere: Russland endrer plan

Tankesmia Institute for the Study of War (ISW) mener at Russland gir opp planene om en storstilt omringing av ukrainske styrker i Donbas-regionen.

I stedet for å prøve å sikre et gigantisk område i en tenkt linje fra byene Donetsk til Izium, mener ISW at russiske styrker heller vil prøve å ta hele Luhansk-regionen.

ISW anslår at Russland snart vil rette fokuset mot kampen om byen Sievjerodonetsk i Luhansk.

– Russiske styrker fortsetter å koordinere innsatsen for å innta Sievjerodonetsk fra nord og fra sør, noe som kan resultere i en mindre omringing av de ukrainske styrkene enn ventet, heter det i analysen.

(NTB)

Annonse
Smell i Oslo sentrum: - Trolig ballonger
Foto: Victoria Løvik / Dagbladet

Smell i Oslo sentrum: - Trolig ballonger

Natt til onsdag ble meldt om et smell i Tordenskiolds gate i Oslo sentrum. I den forbindelse valgte London Pub å evakuere sine gjester til kjelleren. Det skjedde bare én dag etter at utestedet åpnet dørene igjen etter den tragiske masseskytingen i Rosenkrantz' gate natt til lørdag.

Det bekreftet politiet overfor Dagbladet.

Operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Guro Sandnes, sa onsdag natt at politiet hadde flere patruljer i Oslo sentrum hele natta, og at de ikke hadde registrert noen unormal atferd.

- Det er ingen tegn til at det skal ha vært en skyting eller lignende, og det er per nå ingen grunn til bekymring, sa Sandnes til Dagbladet.

Onsdag formiddag sier operasjonsleder Svein Kristian Lie til Dagbladet at det ikke er blitt funnet noen skadde natt til onsdag, og det er heller ingen indikasjoner på at det har skjedd noe kriminelt.

- Vi fant noen sprekkende ballonger i området, og det er trolig de som har utløst smellet. Med så mye ressurser som politiet hadde ute i Oslo sentrum i går, så er det ingenting som tyder på at det var noe annet, sier Lie til Dagbladet.

Les hele saken

London Pub evakuerte gjester etter smell

Dømt for terrordeltakelse og forsøk på terror

En 26 år gammel mann fra Skien er dømt for forsøk på medvirkning til terror i Danmark.

Det skriver Norges Høyesterett i en pressemelding.

Han ble først domfelt i lagmannsretten for oppfordring til terrorhandling i Danmark, deltakelse i terrororganisasjonen IS, samt forsøk på medvirkning til terrorhandling i England, heter det i pressemeldingen.

I lagmannsretten ble mannen dømt for oppfordring til terrorhandling, mens Høyesterett tok stilling til om 26-åringen hadde forsøkt på psykisk medvirkning til terrorhandling.

Høyesterett kom til at forsettet var tilstrekkelig konkretisert, i motsetning til lagmannsretten.

Straffen ble skjerpet i Høyesterett, fra fengsel i tolv år til fengsel i 13 år og ti måneder.

Annonse

Disse sidene skal angripes

Den russiske hackergruppa Killnet har varslet at de skal angripe en rekke norske nettsider.

Blant nettsidene de varsler angrep mot er politiet, BankID, ID-porten hos Difi, Nav, UDI, Digitaliseringsdirektoratet og flere andre norske nettsider og nettjenester.

Både BankIDs nettsider og Arbeidstilsynets nettsider er allerede nede. Altinn skriver at «enkelte brukere opplever ustabilitet».

- Det er ikke bankID som er nede, men nettsiden, sier kommunikasjonssjef Hege Steinsland i BankID til Dagbladet.

- Vi opplever ingenting annet enn at nettsiden er under angrep, fortsetter Steinsland.

Hun forteller at de nå øker beredskapen rundt BankID.

- Frykter dere et angrep på BankID?

- Det gjelder i hvert fall å være forberedt, svarer hun.

Les hele saken

Russiske hackere angriper Norge

Kvinne omkom i ulykke i Nordland

En kvinne i 50-åra døde i en trafikkulykke mellom Bodø og Fauske, skriver politiet på Twitter onsdag.

Ulykken skjedde tirsdag ettermiddag.

- To biler involvert. Endte dessverre i en dødsulykke. En kvinne i 50-åra omkom. De pårørende er varslet. Politiet jobber fortsatt med saken, skriver politiet.

Annonse

FHI: Psykiske lidelser er versting blant ungdom

Av de ulike typer helseproblemer har psykiske lidelser mest negativ innvirkning på skolegangen til ungdom. Det viser en ny FHI-undersøkelse.

Forskere ved Folkehelseinstituttet (FHI) har regnet ut hvordan ulike helseproblemer påvirker ungdommers skoleprestasjoner.

– Psykiske lidelser har mest negativ innvirkning på skolegangen, med god margin, sier førsteforfatter Magnus Nordmo.

– Blant de psykiske lidelsene, har angst- og depresjonsplager sterk negativ påvirkning, men enkeltlidelsen med soleklart størst sykdomsbyrde er ADHD. Den er både relativt vanlig og assosiert med dårligere skolekarakterer, sier Nordmo videre.

Blant de kroppslige lidelsene er sykdomsbyrden langt mindre og relativt jevnt fordelt.

(NTB)