Nyhetsstudio

Nicolai Eriksen

India skal lease russisk atomubåt

India har inngått avtale med Russland om å lease en atomubåt, den tredje i rekken.

India har tidligere gått til anskaffelse av to russiske atomubåter og har nå undertegnet en avtale om å lease en tredje i ti år for drøyt 26 milliarder kroner. Ubåten skal leveres i 2025.

India kjemper med erkerivalene Pakistan og Kina om hegemoni i Indiahavet og har til USAs store irritasjon Russland som sin største våpenleverandør.

I oktober undertegnet landets hindunasjonalistiske president Narendra Modi en kontrakt med president Vladimir Putin om kjøp av det russiske rakettforsvarssystemet S-400. Den kontrakten har en verdi på nærmere 50 milliarder kroner.

NTB

Studioet fortsetter under annonsen
Lars Martin Gimse

Minst 29 innsatte drept i fengsel i Venezuela

Minst 29 fanger ble drept da vakter åpnet ild for å stanse et opprør i et fengsel vest i Venezuela, ifølge offisielle kilder

Fangeopprøret fant sted i Acarigua i delstaten Portuguesa, ifølge organisasjonen Venezuelansk fengselsobservatorium (OVP). Bakgrunnen skal ha vært at de innsatte motsatte seg at ansatte skulle komme inn i en av bygningene i fengslet av frykt for å bli fratatt verdier og eiendeler.

Ifølge ubekreftede meldinger eksploderte det tre granater i cellene. En talsmann for fengselsmyndighetene bekrefter skadetallene og at minst 29 er drept.

Fengselet ligger rundt 350 kilometer fra hovedstaden Caracas. Det skal være bygget for 250 fanger, men antallet innsatte skal være 540.

De sårede antas å ha blitt tatt med til et lokalt sykehus der det er blitt observert et stort antall sikkerhetsstyrker.

Flere enn 130 innsatte er drept i tre ulike fengselsopprør i landet siden 2017, ifølge Humberto Prado i organisasjonen. I fjor krevde et fangeopprør i byen Valencia 68 menneskeliv, samtlige innsatte. Mange av dem ble brent levende.

Venezuela er rammet av en dyp politisk og økonomisk krise med omfattende sosial nød og mangel på mat og medisiner. Millioner av innbyggere har flyktet fra landet.

Rundt 30 fengsler i Venezuela er ifølge kritikere overbefolket og drevet av bander som smugler våpen og narkotika.

(NTB)

Lars Martin Gimse

Scotterfører funnet

Nødetater iverksatt i natt en omfattende leteaksjon etter en skadd scooterfører i fjellet ved Beisfjord i Ofoten.

Scooteren ble funnet først, men mannen var ikke i nærheten av den.

Mannen varslet politiet selv klokken 3.20 natt til lørdag.

– Han sa han hadde skadet skulderen i en scooterulykke. Det er dårlig dekning for mobil i området, men vi iverksatte søk basert på informasjonen vi fikk, sa operasjonsleder Tom-Ove Hammer i Nordland politidistrikt til NTB.

Luftambulansen, frivillige fra Norsk Folkehjelp, Røde Kors og Norske redningshunder søkte etter mannen i fjellet, skrev politiet på Twitter.

Til slutt var det Luftambulansen som fant mannen.

- Han hadde klart å fyre opp et bål, så Luftambulansen så ham fra lufta, sier operasjonsleder Mari Lillestø ved Nordland politidistrikt til Dagbladet.

(Dagbladet/NTB)

Lars Martin Gimse

Guvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov

Guvernør Mike Parson i den amerikanske delstaten Missouri undertegnet fredag loven som forbyr kvinner å ta abort senere enn åtte uker ut i svangerskapet.

Loven, som blir en av de strengeste i USA innebærer at det ikke blir lov å ta abort åtte uker ut i svangerskapet, eller senere. Forbudet gjelder selv om graviditeten er skjedd ved voldtekt eller incest.

Loven vil tre i kraft fra 28. august. Etter denne datoen vil leger som utfører abort i strid med regelen risikere fra fem til 15 års fengsel. Kvinner som avslutter svangerskapet skal derimot ikke bli rettsforfulgt.

Den nye loven som er godkjent i Missouri, har til felles med loven i Alabama at det kan gjøres unntak for abort dersom mors liv er i fare. Verken i Alabama eller i Missouri vil det gjøres unntak om graviditet skyldes incest eller voldtekt.

(NTB)

Lars Martin Gimse

Full fyr i enebolig

Det har brutt ut en kraftig brann i en enebolig i Nord Odal i Hedmark.

«Brannvesenet melder om full fyr i en enebolig på stedet», skriver politiet på Twitter.

- Vi vet at det bor en person på adressen. Han er gjort rede for. Han er ute av huset, men tilstanden hans kjenner vi ikke til, sier operasjonsleder Arne Norevik ved Innlandet politidistrikt til Dagbladet.

Boligen ble totalskadet som følge av brannen.

Lars Martin Gimse

Outlaws-medlemmer pågrepet for grov vold

To Outlaws-meldemmer er pågrepet i Spydeberg, mistenkt for å stå bak en grov voldsepisode.

Politiet fikk inn melding om hendelsen klokka 00.18. En mann i 40-åra ble påført alvorlige hodeskader.

«Etter en voldshendelse ved Intersport har politiet pågrepet to menn på 45 og 30 år fra MC-klubben Outlaws», skriver politiet på Twitter.

Politiet jobber for øyeblikket med å avhøre involverte og vitner.

– De har utført slag mot hodet til fornærmede. Han er sendt til sykehus og det er begrenset hvor mye vi har fått snakket med ham. Vi har ingen opplysninger som tyder på at fornærmede selv er medlem av en MC-klubb, sier oppdragsleder Håvard Leifsen i Øst politidistrikt til NTB.

Den skadde mannen er bragt til Kalnes sykehus.

Lars Martin Gimse

Livstid for dobbeltdrap og kidnapping

Fredag ble 21 år gamle Jake Patterson dømt til livstid i fengsel, uten mulighet for prøveløslatelse, for dobbeltdrapet på ekteparet James og Denise Closs, og kidnappingen av deres datter Jayme (13), skriver nyhetsbyrået AP.

Jayme Closs ble kidnappet fra sitt eget hjem da Patterson drepte foreldrene hennes, og ble holdt fanget i 88 dager før hun klarte å rømme.

«Han trodde han kunne eie meg, men han tar feil. Jeg var smartere», sa Jayme Closs i en uttalelse lest opp i retten.

Med møkkete hår og altfor store sko ble Jayme Closs funnet ropende etter hjelp i tettstedet Gordon i Wisconsin, nesten tre måneder etter at hun forsvant.

I de tre månedene ble hun holdt på Pattersons hytte, og skal ved flere anledninger ha blitt tvunget til å oppholde seg under Pattersons seng på soverommet, mens Patterson selv hadde besøk av familie.

Grufull forklaring om hvordan Jayme (13) ble holdt fanget

Grufull forklaring om hvordan Jayme (13) ble holdt fanget

dagbladet.no
Audun Hageskal

Mishandlet kona i 40 år - dømt til to års fengsel

En 73 år gammel mann er dømt til to års fengsel for å ha utsatt kona for vold og andre former for mishandling gjennom 40 år.

Volden mot kona startet på slutten av 1970-tallet, ifølge den ferske dommen fra Haugaland tingrett. Retten finner det bevist at ektemannen jevnlig hadde vært voldelig mot henne så lenge de bodde sammen, en periode på rundt 40 år, ifølge Rogalands Avis.

Mishandlingen den nå 73 år gamle mannen ifølge dommen utøvde mot kona, var blant annet lugging, slag i ansiktet og mot kroppen. Han sperret for henne slik at hun ikke kunne rømme og truet med å drepe henne. Retten la vekt på at den lange varigheten har fått alvorlige konsekvenser for kona.

Hun var i kontakt med politiet flere ganger i perioden mishandlingen pågikk, men har bedt om at ektemannen ikke ble straffet.

- Tiltalte har erkjent noen av forholdene i tiltalebeslutningen, men har ment at det hele er en del overdrevet. For øvrig framsto tiltalte som relativt upåvirket av saken, og han viste ingen form for anger, heter det i dommen.

Tharald Halvorsen

Minst 23 skal være drept i fangeopprør i Venezuela

Minst 23 fanger er drept i et opprør i et fengsel vest i Venezuela, opplyser en organisasjon som jobber for fangers rettigheter.

Fangeopprøret fant sted i Acarigua i delstaten Portuguesa, ifølge organisasjonen Venezuelan Observatory for Prisons.

14 fengselsansatte ble også såret i opptøyene, melder avisen El Nacional.

Ifølge ubekreftede meldinger eksploderte det tre granater i cellene.

De sårede antas å ha blitt brakt til et lokalt sykehus der det er blitt observert et stort antall sikkerhetsstyrker.

(NTB)

Audun Hageskal

Jakter mann i bermudashorts og finlandshette

Politiet i Lyon har satt i gang full terroretterforskning etter at det som skal være ei pakkebombe med blant annet spiker gikk av i ei gågate i sentrum fredag ettermiddag.

En mann etterlyses etter hendelsen. Ifølge franske medier skal han ha vært ikledd lys bermudashorts, mørk genser, finlandshette og mørke solbriller, og skal ha satt fra seg en pakke som antas å ha vært bomben. Kort tid etter forlot han stedet på sykkel.

Ifølge politiet er vedkommende trolig mellom 30 og 35 år gammel.

Minst sju personer er foreløpig meldt skadd i hendelsen. Avisa Le Parisien melder at to av de sårede skal være alvorlig skadd, samtidig som president Emmanuel Macron kaller eksplosjonen for et «angrep».

Sju skadet etter eksplosjon i gågate i Lyon

Sju skadet etter eksplosjon i gågate i Lyon

dagbladet.no
Audun Hageskal

Macron: Et angrep

Frankrikes president Emmanuel Macron var fredag kveld raskt ute og definerte eksplosjonen i Lyon som et angrep. Han understreker samtidig at ingen er meldt omkommet etter at det som skal være en pakkebombe med blant annet spiker gikk av i ei gågate i ettermiddag.

Åtte personer er meldt skadd etter eksplosjonen. Ei åtte år gammel jente skal være blant de sårede, men skal ha sluppet unna med lettere skader, ifølge lokalavisa Le Progres, som skriver at de fleste sårede skal ha blitt truffet på nedre del av kroppen.

Lars Martin Gimse

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.