Annonse

Nyhetsstudio

Ny Tengs-rapport: - Tilregnelig
SIKTET: Mannen i 50-åra er siktet for drapet på Birgitte Tengs i 1995. Foto: Privat

Ny Tengs-rapport: - Tilregnelig

Rapporten fra den judisielle observasjonen av mannen som er siktet for drapet for Birgitte Tengs i 1995 er klar. Rapporten på 54 sider gjennomgår alt ifra tidligere domfellelser til nåværende observasjoner.

- Konklusjon er at det er ingen tegn til utilregnelighet hos vår klient, sier mannens forsvarer, advokat Stian Kristensen til Dagbladet.

- Konklusjonen var som forventet fra vår side, legger advokaten til.

Mannen i 50-åra er siktet for drapet på Birgitte Tengs og mistenkt for drapet på Tina Jørgensen i 2000. Ifølge Kristensen er rapportens konklusjon også gjeldende for tidspunktet da drapene fant sted. Det var før jul at det ble klart at det var enighet om å gjennomføre en full judisiell observasjon av mannen.

- Konklusjonen baserer seg blant annet på kontakten siktede hadde med politiet og andre på 90-tallet, men også på nye observasjoner gjort mens han nå har vært varetektsfengslet. Det er ikke planlagt flere observasjoner, sier advokaten.

Påtalemyndigheten i Rogaland har bedt om forhåndsberamming av rettssaken mot den 51 år gamle mannen som er siktet for å ha drept Birgitte Tengs. Kristensen opplyste i forrige uke til Dagbladet at Haugaland og Sunnhordland tingrett er bedt om å sette av en periode fra 31. oktober og tolv uker framover til rettssaken.

Annonse
PST: - Matapour har sympatisert med IS
Foto: Politiet

PST: - Matapour har sympatisert med IS

- Vi har vært gjennom en periode med Islamsk stat (IS), Syria-aktivitet og fremmedkrigere. Han har sympatisert med IS og støttet den ideologien, ekstrem islamisme, i forbindelse med det.

Det sier PST-sjef Roger Berg om den terrorsiktede Zaniar Matapour til Nettavisen.

Det er fra før av kjent at Matapour dukket opp på PSTs radar i 2015, og har hatt flere bekymringssamtaler med sikkerhetspolitiet.

Medforsvarer Bernt Heiberg i Elden Advokatfirma, sier til Nettavisen at de ikke er kjent med at deres klient har sympatisert med IS.

- Dersom PST sitter på dokumentasjon om en slik tilknytning, regner jeg med at dette umiddelbart gjøres tilgjengelig for oss. Vi er heller ikke kjent med at han skal ha hatt kontakt med andre personer i noe islamistisk miljø. Siktede er varetektsfengslet, isolert og underlagt medieforbud – det betyr også at vi ikke kan gjøre ham kjent med hva media skriver og dermed heller ikke be om hans kommentar på slike oppslag, sier Heiberg.

Matapour er i tillegg til terrorsiktelsen siktet for å drept to personer og såret ytterlige 21 personer i Oslo sentrum natt til lørdag.

Bernt Heiberg, en av de fire som forsvarer Matapour, sier til Dagbladet at de ikke har hørt noe om dette fra PST.

Nei, der er helt ukjent for oss og fremkommer ikke i saken. Dersom PST har dokumentasjon for slik støtte forventer jeg at det umiddelbart oversendes oss, sier Heiberg.

Les hele saken

Historien om Zaniar Matapour (42)

Reagerer etter utvisning av diplomater

Den russiske ambassaden sier onsdag at Bulgarias beslutning om å utvise 70 russiske diplomater, var en fiendlig handling.

Nå varsler den russiske ambassadøren Eleonora Mitrofanova at de forbeholder seg retten til å svare med et lignende tiltak.

- Dette er et fiendtlig skritt uten sidestykke. Den russiske føderasjons regjering forbeholder seg retten til en gjensidig reaksjon mot slike fiendlige handlinger, skriver ambassadøren på sin Telegram-konto ifølge Reuters.

Det var tirsdag Bulgaria sa de hadde utvist den diplomatiske staben, grunnet bekymringe om spionasje.

Annonse
 Funnet skyldig på alle punkter etter Paris-terror
Foto: Francois Guillot / AFP / NTB

Funnet skyldig på alle punkter etter Paris-terror

Salah Abdeslam er funnet skyldig på alle punkter for terroren i Paris i 2015. Han er blant annet kjent skyldig for drap og drapsforsøk med relasjon til en terrororganisasjon, samt en rekke andre lovbrudd. Han risikerer livsvarig fengsel uten mulighet for løslatelse.

Det melder Reuters.

Dommer Jean-Louis Peries avsa kjennelsen onsdag i en rettsbygning med høy sikkerhet, etter en ni måneder lang rettssak.

13. november 2015 ble flere steder i den franske hovedstaden angrepet i den franske hovedstaden. 130 personer ble drept i angrepene som totalt rammet seks ulike steder i Paris.

Blant annet ble Bataclan-teateret angrepet. Her alene ble 118 personer drept.

Abdeslam har selv sagt han ombestemte seg i siste øyeblikk, men franske påtalemyndigheter mener at bombebeltet hans ikke fungerte.

Totalt 19 av i alt 20 personer er kjent skyldig etter terrorangrepet.

(Dagbladet/NTB)

Russland varsler tiltak mot Natos styrkeoppbygging

Russland truer med nye tiltak for å demme opp for Natos varslede styrkeoppbygging i Øst-Europa.

- Det som skjer nå, vil uvegerlig utløse tiltak for å kompensere fra vår side, viseutenriksminister Sergej Riabkov, ifølge Tass.

- Vi vil ikke overse dette, og vi har kapasiteten og ressursene til å reagere. Sikkerhet blir 100 prosent garantert, sier han.

Han viste til at Russland i fjor tilbød USA samtaler om gjensidige sikkerhetsgarantier for å hindre et scenario der ting eskalerer, sier han, ifølge Interfax.

Trass i at Russland i vinter gikk til et brutalt angrep på nabolandet Ukraina, holder Russland stadig vekk fram Nato og USA som den verste trusselen mot europeisk sikkerhet. Derfor understreker Russland hele tiden at de ønsker å sikre sin vestgrense.

USAs president Joe Biden kunngjorde onsdag i et møte med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg at USA ønsker å styrke den militære tilstedeværelsen i Øst-Europa som følge av Russlands krig mot Ukraina.

(NTB)

Annonse

Lillestrøm: Brann i enebolig

Nødetatene rykker onsdag kveld ut til en brann i en enebolig i Lillestrøm kommune.

- Vi kom netopp fra. Hele andre etasje brenner og flammene står ut fra taket, sier operatør ved Øst 110-sentralen Ole Erik Gransbråten til Dagbladet.

Alle personene som befant seg i bygningen er gjort rede for.

- Eier står selv utenfor og sier at ingen er inne i huset. Det er heller ikke fare for spredning til andre bygninger.