Annonse

Nyhetsstudio

Beskylder USA for å sabotere forhandlinger
Foto: Kirill Kudryavtsev / AFP

Beskylder USA for å sabotere forhandlinger

Leonid Slutskij, leder for utenrikskomiteen i det russiske parlamentet Dumaen, anklager USA for å sabotere fredsforhandlinger mellom Russland og Ukraina.

Det melder det statskontrollerte russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

Slutskij hevder USA ikke har interesse av fred i Ukraina eller enighet i fredsforhandlinger mellom landene. Anklagene ble først framsatt på hans Telegram-konto, melder statsmediet.

Han anklager også amerikanerne for å erklære en hybridkrig mot Russland.

Begge landene bekreftet brudd i forhandlingene tidligere i dag.

Annonse
Millionforelegg etter alvorlig feilmedisinering
Foto: Marit Hommedal / NTB

Millionforelegg etter alvorlig feilmedisinering

Helse Bergen HF og Sjukehusapoteka i Vest HF får millionforelegg etter alvorlig feilmedisinering. Det melder Hordaland, Sogn og Fjordane statsadvokatembeter i en pressemelding.

Saken gjelder en 56 år gammel mann som i juni 2020 ble feilbehandlet ved Haukeland sykehus.

Ved en feil ble det rekvirert en dosering med cellegift som var ti ganger så høy som den skulle være. Dosen ble gitt til mannen uten at det ble oppdaget at doseringen var dødelig. Mannen døde som følge av feilmedisineringen.

Politiet startet etterforskning av saken samme dag, og både Helse Vest og Sjukehusapoteka i Vest har vært formelt siktet i saken, og legen som rekvirerte cellegiften har hatt status som mistenkt.

Helse Bergen er ilagt foretaksstraff ved et forelegg på 1,6 millioner kroner. Sjukehusapoteka i Vest er ilagt foretaksstraff på 1 million kroner.

- Denne tragiske hendelsen er ikke et resultat av et uhell, men skyldes mangelfulle rutiner både ved sykehuset og ved sykehusapoteket, sier statsadvokat Rudolf Christoffersen.

Saken mot legen er henlagt som intet straffbart forhold, men statsadvokaten konkluderer med at legen har opptrådt uaktsomt.

Etter hendelsen er det innført en rekke tiltak for å redusere risikoen for slike feil i framtida, skriver statsadvokaten.

Les hele saken

Døde etter tidobbel cellegift-dose

Tyrkia har beslaglagt russisk skip
Foto: Ozan Kose / AFP / NTB

Tyrkia har beslaglagt russisk skip

Et russisk skip med tusenvis av tonn med korn, holdes tilbake av tyrkiske myndigheter i byen Karasu, etter påstander om at lasten er stjålet fra Ukraina.

Tyrkiske tollere slo til etter at ukrainske myndigheter hevdet at skipet Zhibek Zholy ulovlig transporterte 7000 tonn korn ut av russiskokkuperte Berdjansk, en ukrainsk by sørøst i landet.

Det skriver The Guardian.

Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, bekrefter at skipet seiler under russisk flagg, men avviser at Russland har forsøkt å stjele korn.

- Skipet er under russisk flagg, men jeg tror det tilhører Kasakhstan og lasten ble fraktet i henhold til en kontrakt mellom Estland og Tyrkia, sier Lavrov.

Ukraina har anklaget Russland for å stjele korn fra okkupert ukrainsk territorium for å selge på internasjonale markeder. Landets korneksport står for nesten 15 % av verdens totale korneksport.

(NTB)

Annonse

Rauma: Døde etter fallulykke

Like før klokka ett tirdag ettermiddag, meldte Møre og Romsdal politidistrikt på Twitter at en person falt og skadet seg på Litlefjellet i Rauma. På daværende tidspunkt opplyste politiet at vedkommende var bevisst.

Klokka 14.09 opplyste politiet om at helsepersonell har arbeidet med livreddende tiltak (HLR) på den skadde. Lege er også på stedet. HLR avsluttet da livet dessverre ikke kunne reddes. Vedkommende var med i et utenlandsk turfølge da ulykken inntraff. Pårørende er varslet.

Høyre om Russland: - Gir liten mening

Presidenten for den russiske nasjonalforsamlingen ber nå representantene om at delelinjen revurderes.

Avtalen markerer grensen mellom Norge og Russland i Barentshavet. Det skriver det statlige russiske nyhetsbyrået RIA, ifølge NTB.

- Det har tatt 40 år å utrede og fremforhandle delelinjeavtalen mellom Norge og Russland. Så det gir liten mening å nå koble en enkeltsak på Svalbard til at dette skal utredes på ny, sier Bård Ludvig Thorheim, stortingsrepresentant for Høyre.

Dumaens president Vjatsjeslav Volodin mente at avtalen bør forkastes. Et varamedlem i nasjonalforsamlingen uttrykte at avtalen ikke er positiv for Russland.

– Vi avsa 175.000 kvadratkilometer av Barentshavet til Norge. I dag ser vi hvordan Norge hindrer matforsyninger i å ankomme Svalbard, til våre bosetninger, sa Mikhail Matveev ifølge RIA.

- Dette føyer seg inn i et mønster hvor vi ser konturene av et enda mer uforutsigbart og utprøvende Russland i nord, sier Thorheim (H).

Annonse
Tjenestemann fra russisk etterretning overtar styringen i Kherson
Russiske tropper foran Kakhovka Hydroelectric Station i Kherson regionen, sør i Ukraina fredag 20.05.22. Foto: AP Photo / NTB

Tjenestemann fra russisk etterretning overtar styringen i Kherson

En tjenestemann fra den russiske etterretningstjenesten FSB overtar styringen av den russisk-okkuperte ukrainske Kherson-regionen.

Sergej Jelisejev, som hittil har vært visestatsminister i den russiske eksklaven Kaliningrad, «er blitt regjeringssjef i Kherson-regionen», ifølge Vladimir Saldo, som leder okkupasjonsadministrasjonen.

Jelisejev er utdannet ved FSB-akademiet og har jobbet i de russiske sikkerhetstjenestene på forskjellige, uspesifiserte steder.

Hans nestleder i Kherson blir den tidligere ukrainske parlamentarikeren Aleksej Kovalev, som siden byttet til russisk side og overlevde et attentatforsøk i juni.

– Ukraina er for alltid fortid i Kherson. Russland er her for evig, sier de russiske okkupasjonsmyndighetene på Telegram.

Kherson by, som ligger ikke langt fra russisk-okkuperte Krim, var den første større byen som falt etter den russiske invasjonen i februar.

Russland har siden innledet en russifiseringsprosess, blant annet ved å utstede russiske pass til befolkningen og innføre rubel som betalingsmiddel.

Kritiske røster blir undertrykket, og 45 prosent av befolkningen har flyktet til fortsatt frie områder i Ukraina.

Men det meldes også om en aktiv motstandsbevegelse, og det har vært flere attentat mot representanter for okkupasjonsstyrkene de siste ukene. Blant annet er flere russiske soldater og den russisk-innsatte visedirektøren for familie-, ungdoms- og idrettsforvaltningen, Dmitrij Savlutsjenko, drept.

(NTB)