Annonse

Nyhetsstudio

FT: Tyrkia blokkerer Nato-søknader

Tyrkia blokkerer første trinn i den formelle Nato-prosessen for å innlemme Sverige og Finland i forsvarsalliansen.

Det melder Financial Times.

Tyrkias diplomatiske trekk skal ha kommet under et møte mellom Natos ambassadører onsdag - samme dag Sverige og Finland formelt leverte inn sine Nato-søknader.

Målet med møtet skal ha vært å åpne forhandlinger om tiltredelse i forsvarsalliansen allerede i dag, men Tyrkias motstand skal ha forhindret en avstemming fra å finne sted, ifølge Financial Times.

Dette er det første formellet trinnet i behandlingen av en Nato-søknad.

I en tale til det tyrkiske parlamentet onsdag formiddag angrep president Recep Tayyip Erdogan vestlige allierte for mangel på «følsomhet» overfor Tyrkias sikkerhetsbekymringer.

Tyrkiske myndigheter krever å få utlevert 30 personer de anser for å være terrorister.

Erdogan har tidligere kalt Skandinavia et tilfluktssted for terrorister.

Tyrkia, i likhet med USA, anser den kurdiske organisasjonen PKK for å være en terrororganisasjon.

Norge har ikke stemplet PKK som en terrororganisasjon, og det samme har heller ikke Sverige eller Finland, men både Sverige og Finland er medlem av EU, som har ført PKK opp på lista over terrororganisasjoner.

Annonse

Ytterligere to personer siktet for drapsforsøk

En mann og en kvinne er siktet for drapsforsøk etter at en mann ble skutt utenfor Meny Grim i Kristiansand i februar. Fra før av er én person siktet.

- Alle tre er siktet for drapsforsøk eller medvirkning til drapsforsøk, sier politiinspektør Cecilie Pedersen i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

De to, en mann og en kvinne i 20-årene, ble pågrepet fredag, og alle tre siktede er varetektsfengslet i fire uker med brev-, besøks- og medieforbud. To av ukene er i isolasjon.

Advokat Torkjell Solbø er oppnevnt som forsvarer for kvinnen.

- Hun hevder at hun ikke har hatt noen rolle i dette overhodet, sier Solbø.

Kvinnen anket fengslingen til Agder lagmannsrett, men fikk ikke medhold.

Heller ikke mannen som ble pågrepet fredag, erkjenner straffskyld. Han godtar imidlertid fengslingen, opplyser hans forsvarer, advokat Jonas Saeme.

En mann i 20-årene ble alvorlig skadd i skyteepisoden 13. februar. Politiet meldte først om saken tre uker senere. 13. mars ble en mann i 20-årene pågrepet.

Pedersen utelukker ikke flere pågripelser. Politiet har en formening om hvor mange som var på stedet under hendelsen, men politiinspektøren vil ikke gå inn på dette.

Det er ikke gjort beslag av våpen.

(NTB)

Annonse
Macron: - Gjør meg ikke glad
Foto: NTB.

Macron: - Gjør meg ikke glad

Frankrikes president Emmanuel Macron sier at pensjonsreformen som han fikk presset gjennom, må tre i kraft innen året er omme.

Reformen innebærer blant annet at pensjonsalderen heves til 64 år, og at ansatte må jobbe i minst 43 år for å full pensjon.

Macron forsvarte onsdag vedtaket i en direktesending på fransk TV. Ifølge presidenten er endringene helt nødvendig for at pensjonssystemet skal være økonomisk bærekraftig.

- Jo lenger vi venter, desto større blir underskuddet. Denne reformen er nødvendig, den gjør meg ikke glad. Jeg ville ha foretrukket å ikke gjøre det, sa Macron.

Regjeringen presset gjennom reformen i forrige uke uten noen endelig avstemning i nasjonalforsamlingen. Vedtaket skal nå gjennomgås av landets forfatningsdomstol, som får det siste ordet i saken.

(NTB)

Annonse
 - Skyter med bestialsk villskap
Foto: Efrem Lukatsky / AP

- Skyter med bestialsk villskap

Russiske rakettangrep har truffet en bygning med flere etasjer i byen Zaporizjzja, sørøst i Ukraina, hevder president Volodymyr Zelenskyj.

- Russland skyter mot byen med bestialsk villskap. De skyter mot boligområder hvor vanlige folk og barn bor. Terroristene ødelegger byene våre, staten vår, folket vårt, skriver Zelenskyj på Telegram onsdag.

Presidenten maner til mer samhold og besluttsomhet i bekjempelsen av Russland.

- Dette må ikke bli bare «enda en dag» i Ukraina eller noe annet sted i Europa eller verden, skriver han videre.

Zelenskyj besøkte onsdag fronten nær Bakhmut, ifølge ukrainske myndigheter.

På hans Telegram-kanal står det at han har møtt soldater i området ved Bakhmut, hvor det har vært svært harde kamper.

- Velsignet være minnet om alle dem som ofret livene sine for vår uavhengighet! skriver presidenten.

Slaget om Bakhmut i Øst-Ukriana har pågått i flere måneder. Både russerne og ukrainerne har mistet svært mange soldater i kampene om byen.

Annonse