Annonse

Nyhetsstudio

FN-sjef bekymret for norske budsjettkutt
Foto: Theresa Wey / AP / NTB

FN-sjef bekymret for norske budsjettkutt

FN-sjefen uttrykket bekymring for Norges bistandskutt til FNs utviklingsprogram da han onsdag snakket med statsminister Jonas Gahr Støre på telefon.

I revidert statsbudsjett foreslår regjeringen nemlig å kutte hele kjernestøtten på 440 millioner kroner til FNs utviklingsprogram (UNDP) for å kunne finansiere flyktningutgifter i Norge.

Onsdag snakket FN-sjef António Guterres med Støre på telefon, hvor krigen i Ukraina og den globale matforsyningen var høyt oppe på agendaen.

I samtalen tok også FN-sjefen opp sin bekymring for det norske bistandskuttet, opplyser Statsministerens kontor i en pressemelding onsdag kveld.

- Guterres understrekte og anerkjente Norges langvarige og omfattende støtte til FN, men var urolig for at en konsekvens av dette var budsjettkutt for sentrale FN-organisasjoner, herunder FNs utviklingsprogram UNDP, heter det i pressemeldingen.

- Statsministeren lyttet til hans vurderinger og forsikret om at Norge vil legge stor vekt på å fortsette å støtte FN, både i felt og ved hovedkvarterene, heter det videre.

I forslaget vil regjeringen ta 4 milliarder kroner fra bistandsbudsjettet for å finansiere økte flyktningutgifter i Norge som følge av pågangen av ukrainske flyktninger.

Forslaget har blitt møtt med kritikk fra blant andre SV, KrF og Rødt. Unicef har omtalt kuttet som «tragisk» og pekt på at det vil gå utover fattige barn verden over. FNs utviklingsprogram har uttalt at Norges renommé nå står på spill.

(NTB)

Annonse

Pågrepet med machete i Gran

En mann som ble observert med en machete i Gran kommune i Innlandet, ble tirsdag kveld pågrepet i satt i arresten hos politiet.

Innlandet politidistrikt fikk melding om at en mann med en machete var observert ved 19.20-tiden tirsdag kveld. Ingen personer skal ha blitt truet etter skadd av vedkommende, men væpnet politi tok opp søket etter ham.

Etter at mannen ble tatt hånd om av politiet, ble han først framstilt for helsevesenet. Senere tirsdag kveld melder politiet at mannen er pågrepet.

– Siktede er pågrepet og innsettes sentralarrest. Saken etterforskes videre, skriver Innlandet politidistrikt.

(NTB)

Over 150 barn døde av meslinger

Minst 157 barn har dødd i et utbrudd av meslinger i Zimbabwe som sprer seg raskt.

Over 2.000 tilfeller er registrert siden utbruddet startet tidigere i august, og informasjonsminister Monica Mutsvangwa sier at samtlige som er døde, ikke var vaksinert.

Mutsvangwa sier at myndighetene nå skal trappe opp vaksineringen mot den farlige sykdommen, og at det skal finansieres fra regjeringens krisefond.

Helsemyndighetene har tidligere lagt skylden for smittespredningen på religiøse sekter som er motstandere av vaksiner.

Meslinger rammer først og fremst barn og kan føre til alvorlige komplikasjoner og død. Men smitten kan lett hindres med en effektiv vaksine.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at det er en eksplosjon av sykdommer i Afrika som lett kan forebygges fordi vaksinering er blitt forsinket, til dels på grunn av koronapandemien.

(NTB)

Annonse

MC ulykke på Stord

Nødetatene rykket ut til E39 grunnet en MC ulykke.

Ulykken skal ha skjedd i forbindelse med en forbikjøring der motorsykkelen sklei og kjørte ut av veibanen. Det melder Sør-Vest politidistrikt på Twitter.

- Det er glatt på stedet grunnet kraftig regn, skriver politiet.

Fører er trolig lettere skadd og er tatt med til Stord sykehus, opplyser politiet videre.

Urovekkende tall om sexpress blant norsk ungdom

12 prosent av jenter i videregående skole har blitt presset eller tvunget til seksuelle handlinger eller samleie, ifølge en ny undersøkelse.

I tillegg svarer tre prosent av guttene det samme i Ungdata-undersøkelsen 2022, skriver foreningen Sex og Politikk i en pressemelding.

Rapporten avslører i tillegg at 20 prosent av jentene og åtte prosent av guttene har opplevd ufrivillig seksuell beføling.

- På landsbasis opplever 9,4 prosent av kvinner og 1,1 prosent av menn voldtekt i løpet av livet. At vi ser såpass høye tall for seksuelle overtramp på et så tidlig tidspunkt i livet er urovekkende, sier seniorrådgiver i Sex og Politikk, Vilde Graff Senje.

De opplyser at de lenge har varslet at seksualitetsundervisning må prioriteres for å sikre at barn og unge får opplæring i grenser, relasjoner og samtykke.

- Tallene fra årets Ungdata-undersøkelse viser at dette behovet er prekært, skriver foreningen i meldingen.

(NTB)

Annonse
Omkom i møteulykke
Foto: Freddie Larsen

Omkom i møteulykke

Siste: En person omkom i ulykka. Det bekrefter Øst politidistrikt overfor Smaalenenes Avis.

- En person, fører av personbilen, er fraktet til Kalnes med ukjent skadeomfang. En person, passasjer, er bekreftet død. Sjåføren av lastebilen er uskadd, sier operasjonsleder Atle Vesttorp ved Øst politidistrikt.

Tirsdag kveld rykker nødetatene ut til E18 ved Hærland etter melding om trafikkulykke mellom bil og lastebil.

Politiet i Øst melder at en person sitter fastklemt, og at luftambulanse er på vei.

E18 er stengt i begge retninger. Omkjøring skjer via fylkesvei 128 mellom Trollbergtjern og Lundeby.

- Det er en kvinne som er fastklemt, men jeg vet ikke hvor alvorlig skadd vedkommende er, sier operasjonsleder Atle Vesttorp til Dagbladet.

Han opplyser at helse jobber med livreddende tiltak, og at luftambulansen skal lande hvert øyeblikk.

I en oppdatering melder politiet at kvinnen er frigjort, og at det jobbes med livreddende tiltak på stedet.

- Fremstår som svært alvorlig, skriver politiet i 21-tiden.

Veien vil bli stengt en god stund framover, melder Øst politidistrikt.

Operasjonsleder Gisle Sveen opplyser at det var en type varebil og en lastebil som kolliderte.

- Det var to personer i bilen. En av dem er frakta til sykehus etter at helse jobba med livreddende tiltak, sier Sveen til Dagbladet.

Videre opplyser han at sjåfør av lastebil framstår uskadd.

- Nødetatene jobber fortsatt på stedet. Politiet er i kontakt med vitner, og jobber med å sikre bevis, sier Sveen klokka 21.40.