Annonse

Nyhetsstudio

TASS: Åpner etterforskning av ambassadør-angrep

Mandag i forrige uke ble den russiske ambassadøren til Polen, Sergej Andrejev, dynket i rødfarge da han skulle legge ned en blomsterkrans ved et monument for falne sovjetiske soldater i Warszawa.

Ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået TASS har undersøkelseskomiteen i Russland nå startet etterforskning av hendelsen. Det skriver nyhetsbyrået torsdag kveld.

Hundrevis av demonstranter hadde 9. mai møtt opp ved kirkegården for å vise sin misnøye med Russlands krigføring i Ukraina, og forsøkte å hindre ambassadøren fra å komme inn.

I videoer publisert på sosiale medier ser man en gruppe personer som i full offentlighet dynker ambassadøren i det som skal være rødmaling.

Andrejev var fra 2006 Russlands ambassadør til Norge før han ble utnevnt til ambassadør til Polen.

Forrige onsdag skrev The Guardian at Russland krever en formell unnskyldning etter hendelsen. Timer seinere, om kvelden onsdag, skal tre menn tilsynelatende ha tatt hevn for angrepet, ved å kaste rødmaling utover fasaden på den polske ambassaden i Moskva.

TASS: Åpner etterforskning av ambassadør-angrep
Foto: Wojtek Radwanski / AFP / NTB

Les hele saken

Russisk ambassadør angrepet med rødfarge

Annonse

Funnet skyldig på alle punkter etter Paris-terror

Salah Abdeslam er funnet skyldig på alle punkter for terroren i Paris i 2015.

Det melder Reuters.

Russland varsler tiltak mot Natos styrkeoppbygging

Russland truer med nye tiltak for å demme opp for Natos varslede styrkeoppbygging i Øst-Europa.

- Det som skjer nå, vil uvegerlig utløse tiltak for å kompensere fra vår side, viseutenriksminister Sergej Riabkov, ifølge Tass.

- Vi vil ikke overse dette, og vi har kapasiteten og ressursene til å reagere. Sikkerhet blir 100 prosent garantert, sier han.

Han viste til at Russland i fjor tilbød USA samtaler om gjensidige sikkerhetsgarantier for å hindre et scenario der ting eskalerer, sier han, ifølge Interfax.

Trass i at Russland i vinter gikk til et brutalt angrep på nabolandet Ukraina, holder Russland stadig vekk fram Nato og USA som den verste trusselen mot europeisk sikkerhet. Derfor understreker Russland hele tiden at de ønsker å sikre sin vestgrense.

USAs president Joe Biden kunngjorde onsdag i et møte med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg at USA ønsker å styrke den militære tilstedeværelsen i Øst-Europa som følge av Russlands krig mot Ukraina.

(NTB)

Annonse

Lillestrøm: Brann i enebolig

Nødetatene rykker onsdag kveld ut til en brann i en enebolig i Lillestrøm kommune.

- Vi kom netopp fra. Hele andre etasje brenner og flammene står ut fra taket, sier operatør ved Øst 110-sentralen Ole Erik Gransbråten til Dagbladet.

Alle personene som befant seg i bygningen er gjort rede for.

- Eier står selv utenfor og sier at ingen er inne i huset. Det er heller ikke fare for spredning til andre bygninger.

Amnesty: Flere vil ha regnbuearmbånd etter skytingen i Oslo

I løpet av dagene etter skytingen i Oslo natt til lørdag har det kommet over 10.000 bestillinger av Amnestys regnbuearmbånd, opplyser organisasjonen.

- Vi ser at mennesker over hele landet ønsker å vise sin solidaritet ved å bære et regnbuearmbånd. Angrepet sist lørdag har gjort dette enda viktigere, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International i Norge.

Natt til lørdag åpnet en person ild mot to utesteder og et gatekjøkken i Oslo sentrum. To personer ble drept og over 20 ble skadd. Det ene utestedet, London Pub, er et populært samlingssted for homofile, og politiet etterforsker angrepet som et mulig islamistisk terrorangrep.

- Vi ser at mange som tar kontakt via våre kanaler sitter igjen med sterke følelser, og de ønsker å bidra til forandring, sier Egenæs.

(NTB)

Annonse

NRK til TV 2: Utsatt for dataangrep

NRK bekrefter overfor TV2 at de onsdag ble utsatt for dataangrep.

- Vi er utsatt for et DDoS-angrep som varte i omtrent fem minutter, sier leder for teknologi i Nrk, Thomas Walter van Deurs, til kanalen.

Angrepet ble merkbart da det var tekniske problemer på nrk.no, ved 18.40-tiden onsdag kveld.

Tidligere onsdag ble det meldt at også Schibsted, og derunder VG, var utsatt for et dataangrep.