Annonse

Nyhetsstudio

Russland sier de er klare til å gjenoppta fredsforhandlingene

Russlands viseutenriksminister Andrej Rudenko sier Moskva er klare til å gjenoppta fredsforhandlingene med Ukraina «så snart de uttrykker at de er villige».

Det siteres han på av det statlige nyhetsbyrået Tass, ifølge New York Times.

Samtalene brøt sammen i april. Den gang sa Ukrainas forhandlingsleder Mikhail Podoljak at det ikke er mulig å få til framgang i forhandlingene all den tid Russland ikke erkjenner situasjonen som råder på bakken.

– Den dag i dag så lever de i en verden der det angivelig er nazisme i Ukraina, sier Podoljak til ukrainsk TV.

Først når de russiske styrkene har trukket seg tilbake, vil det være mulig å forhandle om en våpenhvile, sa han.

(NTB)

Annonse

Putin utelukker ikke gnisninger

Vladimir Putin utelukker ikke at Nato-avtalen mellom Tyrkia, Sverige og Finland vil skape gnisninger i forholdet mellom landene.

Tekniske problemer for regjeringen.no

Tekniske problemer for regjeringen.no

Onsdag kveld kom det opp feilmelding når man prøvde å gå inn på regjeringen sine nettsider.

Dagbladet har vært i kontakt med direktør i DSS, Erik Hope. Han er ukjent med problemene.

Kort tid etter at problemene ble oppdaget, var det igjen mulig å få tilgang til siden.

Annonse
PST: - Matapour har sympatisert med IS
Foto: Politiet

PST: - Matapour har sympatisert med IS

- Vi har vært gjennom en periode med Islamsk stat (IS), Syria-aktivitet og fremmedkrigere. Han har sympatisert med IS og støttet den ideologien, ekstrem islamisme, i forbindelse med det.

Det sier PST-sjef Roger Berg om den terrorsiktede Zaniar Matapour til Nettavisen.

Det er fra før av kjent at Matapour dukket opp på PSTs radar i 2015, og har hatt flere bekymringssamtaler med sikkerhetspolitiet.

Medforsvarer Bernt Heiberg i Elden Advokatfirma, sier til Nettavisen at de ikke er kjent med at deres klient har sympatisert med IS.

- Dersom PST sitter på dokumentasjon om en slik tilknytning, regner jeg med at dette umiddelbart gjøres tilgjengelig for oss. Vi er heller ikke kjent med at han skal ha hatt kontakt med andre personer i noe islamistisk miljø. Siktede er varetektsfengslet, isolert og underlagt medieforbud – det betyr også at vi ikke kan gjøre ham kjent med hva media skriver og dermed heller ikke be om hans kommentar på slike oppslag, sier Heiberg.

Matapour er i tillegg til terrorsiktelsen siktet for å drept to personer og såret ytterlige 21 personer i Oslo sentrum natt til lørdag.

Bernt Heiberg, en av de fire som forsvarer Matapour, sier til Dagbladet at de ikke har hørt noe om dette fra PST.

- Nei, der er helt ukjent for oss og fremkommer ikke i saken. Dersom PST har dokumentasjon for slik støtte forventer jeg at det umiddelbart oversendes oss, sier Heiberg.

Matapours hovedforsvarer, John Christian Elden, kommenterer også uttalesen.

- Vi gleder oss til å se bevisene for den påstanden, og noterer oss samtidig at Oslo-politiet samtidig nedjusterer farepotensialet ved å si at alt tyder på at vår klient var alene om angrepet, skriver Elden i en tekstmelding til Dagbladet.

Les hele saken

Historien om Zaniar Matapour (42)

Reagerer etter utvisning av diplomater
Foto: NTB

Reagerer etter utvisning av diplomater

Den russiske ambassaden sier i en uttalelse at Bulgarias beslutning om å utvise 70 russiske diplomater var en fiendlig handling.

Nå varsler den russiske ambassadøren Eleonora Mitrofanova at de forbeholder seg retten til å svare med et liknende tiltak.

- Dette er et fiendtlig skritt uten sidestykke. Den russiske føderasjons regjering forbeholder seg retten til en gjensidig reaksjon mot slike fiendlige handlinger, skriver ambassadøren på sin Telegram-konto ifølge Reuters.

Uttalelsen kommer bare en dag etter at Bulgaria sa de hadde utvist den diplomatiske staben på grunn av mistanke om spionasje.

Annonse
 Funnet skyldig på alle punkter etter Paris-terror
Foto: Francois Guillot / AFP / NTB

Funnet skyldig på alle punkter etter Paris-terror

Salah Abdeslam er funnet skyldig på alle punkter for terroren i Paris i 2015. Han er blant annet kjent skyldig for drap og drapsforsøk med relasjon til en terrororganisasjon, samt en rekke andre lovbrudd. Han risikerer livsvarig fengsel uten mulighet for løslatelse.

Det melder Reuters.

Dommer Jean-Louis Peries avsa kjennelsen onsdag i en rettsbygning med høy sikkerhet, etter en ni måneder lang rettssak.

13. november 2015 ble flere steder i den franske hovedstaden angrepet i den franske hovedstaden. 130 personer ble drept i angrepene som totalt rammet seks ulike steder i Paris.

Blant annet ble Bataclan-teateret angrepet. Her alene ble 118 personer drept.

Abdeslam har selv sagt han ombestemte seg i siste øyeblikk, men franske påtalemyndigheter mener at bombebeltet hans ikke fungerte.

Totalt 19 av i alt 20 personer er kjent skyldig etter terrorangrepet.

(Dagbladet/NTB)