Annonse

Nyhetsstudio

Sveriges radio: Tyrkias ambassadør hevder seg misforstått
Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB

Sveriges radio: Tyrkias ambassadør hevder seg misforstått

Tyrkias ambassadør til Sverige, Hakki Emre Yunt, går tilbake på kravet om at det svenske riksdagsmedlemmet Amineh Kakabaveh skal utleveres til Tyrkia.

Til Sveriges radio sier ambassadøren at det må dreie seg om en «misforståelse».

Kakabavehs navn skal ha blitt nevnt i et intervju med nyhetsbyrået TT, på en liste over krav til å godkjenne Sveriges Nato-søknad.

Kakabaveh er av kurdisk herkomst, og anklages av ambassadøren for å ha bånd med den kurdiske organisasjonen PKK.

Les hele saken

Ut mot Norge:- Naive og feige

Annonse

USA forbereder ny støttepakke

Biden-regjeringen jobber med en ny pakke militærbistand til Ukraina på 800 millioner dollar, ifølge Reuters. Den kan angivelig bli kunngjort allerede fredag.

Det er tre kilder med kjennskap til saken som opplyser om dette til nyhetsbyrået. Summen tilsvarer rundt 7,8 milliarder kroner.

President Joe Biden vil godkjenne bistanden gjennom en presidentfullmakt som gir ham muligheten til å gi bort overskuddsvåpen fra amerikanske lagre, sier kildene.

Kunngjøringen kan skli over i neste uke, og rammene på pakken kan også komme til å endre seg, understreker kildene. Det hvite hus har ikke ønsket å kommentere opplysningene.

Washington har sendt flere milliarder dollar i bistand til den ukrainske regjeringen. Ofte har rammene på pakkene blitt lekket til amerikanske medier i forkant av kunngjøringene.

(NTB)

Estland øker militærstøtten

Estland vil gi Ukraina mer militær støtte til krigen mot Russland. Esterne lover blant annet bombekastere og panservernvåpen.

Estland, som både er medlem i EU og Nato, vil også støtte et britisk initiativ for å styrke opptrening av ukrainske styrker og sammen med Tyskland donere et feltsykehus.

– Kampene i Ukraina er stadig intense. Selv om mer og mer vestlige våpen når frontlinjen, er det vår moralske plikt å fortsette å støtte Ukraina, sier Estlands forsvarsminister Hanno Pevkur i en uttalelse fra det estiske forsvarsdepartementet.

– De kjemper for våre delte verdier, så om det er noe vi kan sende til ukrainerne, så må vi gjøre det, sier han videre.

Estland sier de har gitt Ukraina 250 millioner euro i militær bistand siden Russland invaderte landet i slutten av februar. Det tilsvarer rundt 2,5 milliarder kroner.

(NTB)

Annonse
Xi og Putin til toppmøte
KOMMER: Både Kinas president Xi Jinping (til høyre) og Russlands president Vladimir Putin kommer på G20-toppmøtet på Bali i november. Foto: AP

Xi og Putin til toppmøte

Kinas president Xi Jinping og Russlands president Vladimir Putin deltar begge på G20-toppmøtet i Bali i november, ifølge Indonesias president Joko Widodo.

- Xi Jinping kommer. President Putin har også sagt til meg at han vil komme, sier Widodo i et intervju med Bloomberg. De to landenes utenriksministre var til stede ved det forrige G20-møtet på Bali i juli.

Det neste toppmøtet vil finne sted 15. og 16. november.

Widodo, som har forsøkt å ta en meklerrolle i krigen mellom Russland og Ukraina, har vært under press fra vestlige land om å trekke tilbake Putins invitasjon til toppmøtet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har sagt at han kommer til toppmøtet, men at det avhenger av hvem andre som kommer.

(NTB)

Stavanger: Brann i rekkehus

Beboere fra et rekkehus og omkringliggende boliger på Kvernevik i Stavanger er evakuert etter at det brøt ut kraftig brann natt til fredag.

Politiet meldte om brannen like før klokka 1 natt til fredag. Beboerne på den aktuelle adressen kom seg raskt ut fra boligen, opplyste operasjonssentralen for Sørvest politidistrikt til NTB.

Like før klokka 1.30 opplyser operasjonsleder Roger Litlatun til Stavanger Aftenblad at brannen har spredt seg. Rekkehusene i Mjughauglia består ifølge politiet av fem boliger.

– Brannen har spredt seg. Alle nærliggende boliger er i ferd med å evakueres. Det skal være kontroll på alle beboere, sier operasjonslederen.

Klokken 2.45 skriver politiet at brannvesenet fremdeles arbeider med å slokke flammene.

– Nærliggende rekkehus er også evakuert. det jobbes med å hindre spredning til neste husrekke, skriver operasjonssentralen.

Beboerne som er evakuert, er ivaretatt og innlosjert i et lokale i nærområdet.

(Dagbladet/NTB)

Annonse

California: To fly kolliderte

Minst to personer døde da to fly kolliderte idet de forsøkte å lande på en flyplass i Watsonville i California torsdag.

På byens twitterkonto opplyses det at det er mottatt meldinger om at det er flere døde. Hendelsen fant sted like før klokka 15 lokal tid.

Den lokale avisa The Pajaronian skriver at minst to mennesker er døde, noe også nyhetsbyrået AP siterer tjenestepersoner på. Et øyenvitne forteller til avisa at flyenes vinger traff hverandre mens de forsøkte å lande.

Deretter så et av flyene ut til å vippe over på siden, før det krasjet. Det andre flyet fortsatte å fly over rullebanen før det krasjet i en gresslette, tok fyr og deretter smadret inn i en flyhangar, forteller øyenvitnet videre. Flyhangaren fikk store skader, skriver avisa.

Ifølge tjenestefolk på stedet var det en mann, en kvinne og en hund om bord det andre flyet. Alle døde. Ifølge den amerikanske luftfartsmyndigheten FAA var kun piloten om bord det første flyet.

Kollisjonen etterforskes. Ingen på bakken ble skadd.

Watsonville ligger i Santa Cruz fylke sentralt i California, rundt 16 mil sør for San Francisco.

(NTB)