Annonse

Nyhetsstudio

Erdogan til Sverige: Krever konkrete grep
Foto: AP

Erdogan til Sverige: Krever konkrete grep

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan skal ha gjentatt overfor Sveriges statsminister Magdalena Andersson at Tyrkia krever at Sverige tar helt konkrete grep knyttet til Tyrkias «sikkerhetsbekymringer».

Det melder Reuters.

Nylig informerte Erdogan om at han ikke ville støtte Sveriges Nato-medlemskap. Han begrunnet det med å hevde at Sverige og Finland er frihavner for terrorister, og at landene støtter militante kurdere. Dette mener han utgjør en sikkerhetstrussel for Tyrkia, om de to landene skulle bli med i alliansen.

Erdogan har allerede kommet med et krav til både Sverige og Finland, om utlevering av om lag 30 kurdiske opposisjonelle, som han mener er terrorister. Kravet har så langt blitt avvist.

Ifølge Reuters ber Erdogan nå nok en gang om «konkrete grep» mot det kurdiske arbeiderpartiet (PKK), som er terrorlistet av Tyrkia, EU og USA - men ikke Sverige.

Også Finlands president, Sauli Niinistö, skal selv ha snakket med Erdogan lørdag. På Twitter har han beskrevet samtalen som en åpen og direkte prat.

Les hele saken

- Kan blidgjøres på andre vis

Annonse
Tåregass mot abort-demonstranter
Foto: NTB

Tåregass mot abort-demonstranter

Politiet tok i bruk tåregass mot demonstranter som protesterte mot høyesterettskjennelsen om abort utenfor delstatsforsamlingen i Arizona fredag kveld.

De folkevalgte søkte tilflukt i kjelleren på kongressbygningen i Phoenix da hundrevis av demonstranter samlet seg utenfor for å protestere mot at Arizona nå er en av delstatene som nå forbyr abort.

Motdemonstranter som støttet forbudet, ankom også, og politiet brukte tåregass da noen av demonstrantene begynte å slå på glassdøren til bygningen.

Høyesterettskjennelsen som gir delstatene anledning til å forby abort, førte til omfattende demonstrasjoner i en rekke amerikanske byer fredag.

(NTB)

Melding etter masseskytingen: - Ren ondskap

Natt til lørdag ble to personer drept og en rekke andre skadd da en person skjøt mot tilsynelatende tilfeldige mennesker i området rundt London pub i Oslo sentrum.

- Skytingen i natt er helt forferdelig og ren ondskap. Våre tanker går til de døde, skadde og pårørende. Alle ansatte på London er trygge og fysisk uskadd. Ta vare på hverandre i denne tiden, skrev London Pub på Facebook.

Totalt har 19 personer blitt fraktet til sykehus eller legevakt etter hendelsen. En rekke andre skal ha lettere skader og ikke behov for legehjelp, opplyste politiets innsatsleder Tore Barstad under en pressebrifing rundt klokka 03.15.

En person er pågrepet. Politiet sier at alt tyder på at vedkommende handlet alene.

Annonse
Blomster og flagg ved åstedet
Foto: Kjetil Kjær Andersland

Blomster og flagg ved åstedet

Lørdag moregn er det lagt ut regnbyeflagg og blomster i Rosenkrantz' gate i Oslo, hvor to mennesker ble skutt og drept.

Klokka 01.14 fikk Oslo-politiet melding om skyting i Oslo sentrum.

En rekke skudd ble avfyrt på gata utenfor flere utesteder i Rosenkrantz' gate. To personer er drept, og totalt 19 skadd. Åtte av disse er fraktet til sykehus, flere med skuddskader.

En person er pågrepet og siktet i saken. Motiv er foreløpig ukjent.

Et av utestedene det ble skutt mot, er London pub, et utested for homofile.

- Dypt rystet

- Jeg er dypt rystet og sjokkert over skytingen i Oslo sentrum i natt, skriver kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen i en kommentar til Dagbladet.

- Dette er et grusomt angrep på uskyldige mennesker uansett motiv, og jeg vil uttrykke min dypeste medfølelse med de som er blitt rammet og deres pårørende, fortsetter hun.

- Mange skeive er nå redde, men dere er ikke alene, vi står sammen i dette, avslutter Trettebergstuen.

Annonse

Solberg: - Et angrep på kjærligheten

Høyre-leder Erna Solberg skriver i en uttalelse at hun er rystet over angrepet i Oslo i natt.

- Skuddene utenfor London pub i Oslo er et angrep på kjærligheten. Det er et angrep på friheten til å elske hvem man vil. Mine tanker går til alle dem som på ulike måter er rammet av denne brutale handlingen. Jeg har selv planer om å gå i Pride-paraden i dag for å vise min støtte til alle dem som fortsatt kjemper den harde kampen for å være seg selv. Vi vet fortsatt ikke hva som lå bak angrepet i natt, men i Norge skal det være trygt å elske hvem man vil og ingen skal få skremme oss fra å være et åpent, raust og inkluderende land, skriver Solberg.