Annonse

Nyhetsstudio

Russisk FN-topp går av i skam
PRESTISJEFYLT: FN-forsamlingen i Genève. Foto: Denis Belibouse / Reuters / NTB

Russisk FN-topp går av i skam

Boris Bondarev, diplomat ved den russiske FN-delegasjonen i Genève, skriver i et brev at han går av. Årsaken er krigen mot Ukraina, melder Hillel Neuer, leder for den uavghengige vaktbikkja UN Watch, på Twitter.

Bondarev bekrefter i 15-tida overfor nyhetsbyrået AP at han trekker seg. Toppdiplomaten opplyser at han har levert oppsigelsen til Gennadij Gatilov, Russlands FN-ambassadør i Genève.

Bondarev er den mest høytstående russiske diplomaten som hittil har hoppet av siden invasjonen av Ukraina startet, skriver UN Watch i en artikkel.

- I løpet av en 20 år lang karriere som diplomat har jeg sett ulike utslag av vår utenrikspolitikk, men har aldri skammet meg så mye over landet mitt som 24. februar i år. Den aggressive krigen Putin startet mot Ukraina, og i praksis hele den vestlige verden, er ikke bare en forbrytelse mot det ukrainske folk, men også muligens den alvorligste forbrytelsen noensinne mot det russiske folk. Med en tykk Z er alle våre håp og framtidsutsikter for et framgangsrikt fritt samfunn i vårt land strøket ut, skriver Bondarev i brevet.

Dagbladet har forsøkt å kontakte den russiske FN-delegasjonen i Genève for å få bekreftet opplysningene om Bondarevs avgang. Samtalen ble avvist.

- Jeg kan dessverre verken bekrefte eller avkrefte denne informasjonen. Dette er et saksforhold som gjelder russiske myndigheter, og medieforespørsler om det bør rettes til den russiske delegasjonen, svarer Alessandra Vellucci, FN i Genèves informasjonsdirektør, på Dagbladets henvendelse.

- Boris Bondarev er en helt. Vi oppfordrer nå alle andre russiske diplomater i FN - og over hele verden - til å følge hans moralske eksempel og gå av, sier Neuer i UN Watch i artikkelen.

I brevet langer Bondarev ut mot dem han mener står bak krigen, og som han anklager for å tjene på den.

- De som skapte denne krigen, ønsker bare én ting - å forbli ved makten for alltid, bo i overdådige smakløse palass, seile i yachter som i tonnasje kan sammenliknes med hele den russiske marinen, og nyte ubegrenset makt og total straffrihet. For å oppnå dette er de villige til å ofre så mange liv som det kreves. Tusener av russere og ukrainere har allerede dødd på grunn av dette, står det i brevet.

Diplomaten trekker fram utenriksminister Sergej Lavrov som «en god illustrasjon på forvitringen i systemet».

- I løpet av 18 år gikk han fra å være en profesjonell og velutdannet intellektuell, som mange av mine kolleger har holdt høyt i akt, til en person som uavbrutt sender ut selvmotsigende uttalelser og truer verden (det omfatter Russland også) med atomvåpen! skriver Bondarev, som ifølge brevet har jobbet i det russiske utenriksdepartementet siden 2002 og vært medlem av Genève-delegasjonen siden 2019.

- Jeg studerte for å bli diplomt og har vært diplomat i tjue år. Departementet er blitt mitt hjem og min familie. Men jeg kan rett og slett ikke lenger ta del i denne blodlige, hodeløse og totalt grunnløse vanæren, skriver Bondarev.

Annonse
PST: - Matapour har sympatisert med IS
Foto: Politiet

PST: - Matapour har sympatisert med IS

- Vi har vært gjennom en periode med Islamsk stat (IS), Syria-aktivitet og fremmedkrigere. Han har sympatisert med IS og støttet den ideologien, ekstrem islamisme, i forbindelse med det.

Det sier PST-sjef Roger Berg om den terrorsiktede Zaniar Matapour til Nettavisen.

Det er fra før av kjent at Matapour dukket opp på PSTs radar i 2015, og har hatt flere bekymringssamtaler med sikkerhetspolitiet.

Medforsvarer Bernt Heiberg i Elden Advokatfirma, sier til Nettavisen at de ikke er kjent med at deres klient har sympatisert med IS.

- Dersom PST sitter på dokumentasjon om en slik tilknytning, regner jeg med at dette umiddelbart gjøres tilgjengelig for oss. Vi er heller ikke kjent med at han skal ha hatt kontakt med andre personer i noe islamistisk miljø. Siktede er varetektsfengslet, isolert og underlagt medieforbud – det betyr også at vi ikke kan gjøre ham kjent med hva media skriver og dermed heller ikke be om hans kommentar på slike oppslag, sier Heiberg.

Matapour er i tillegg til terrorsiktelsen siktet for å drept to personer og såret ytterlige 21 personer i Oslo sentrum natt til lørdag.

Bernt Heiberg, en av de fire som forsvarer Matapour, sier til Dagbladet at de ikke har hørt noe om dette fra PST.

- Nei, der er helt ukjent for oss og fremkommer ikke i saken. Dersom PST har dokumentasjon for slik støtte forventer jeg at det umiddelbart oversendes oss, sier Heiberg.

Les hele saken

Historien om Zaniar Matapour (42)

Reagerer etter utvisning av diplomater
Foto: NTB

Reagerer etter utvisning av diplomater

Den russiske ambassaden sier i en uttalelse at Bulgarias beslutning om å utvise 70 russiske diplomater var en fiendlig handling.

Nå varsler den russiske ambassadøren Eleonora Mitrofanova at de forbeholder seg retten til å svare med et liknende tiltak.

- Dette er et fiendtlig skritt uten sidestykke. Den russiske føderasjons regjering forbeholder seg retten til en gjensidig reaksjon mot slike fiendlige handlinger, skriver ambassadøren på sin Telegram-konto ifølge Reuters.

Uttalelsen kommer bare en dag etter at Bulgaria sa de hadde utvist den diplomatiske staben på grunn av mistanke om spionasje.

Annonse
 Funnet skyldig på alle punkter etter Paris-terror
Foto: Francois Guillot / AFP / NTB

Funnet skyldig på alle punkter etter Paris-terror

Salah Abdeslam er funnet skyldig på alle punkter for terroren i Paris i 2015. Han er blant annet kjent skyldig for drap og drapsforsøk med relasjon til en terrororganisasjon, samt en rekke andre lovbrudd. Han risikerer livsvarig fengsel uten mulighet for løslatelse.

Det melder Reuters.

Dommer Jean-Louis Peries avsa kjennelsen onsdag i en rettsbygning med høy sikkerhet, etter en ni måneder lang rettssak.

13. november 2015 ble flere steder i den franske hovedstaden angrepet i den franske hovedstaden. 130 personer ble drept i angrepene som totalt rammet seks ulike steder i Paris.

Blant annet ble Bataclan-teateret angrepet. Her alene ble 118 personer drept.

Abdeslam har selv sagt han ombestemte seg i siste øyeblikk, men franske påtalemyndigheter mener at bombebeltet hans ikke fungerte.

Totalt 19 av i alt 20 personer er kjent skyldig etter terrorangrepet.

(Dagbladet/NTB)

Russland varsler tiltak mot Natos styrkeoppbygging

Russland truer med nye tiltak for å demme opp for Natos varslede styrkeoppbygging i Øst-Europa.

- Det som skjer nå, vil uvegerlig utløse tiltak for å kompensere fra vår side, viseutenriksminister Sergej Riabkov, ifølge Tass.

- Vi vil ikke overse dette, og vi har kapasiteten og ressursene til å reagere. Sikkerhet blir 100 prosent garantert, sier han.

Han viste til at Russland i fjor tilbød USA samtaler om gjensidige sikkerhetsgarantier for å hindre et scenario der ting eskalerer, sier han, ifølge Interfax.

Trass i at Russland i vinter gikk til et brutalt angrep på nabolandet Ukraina, holder Russland stadig vekk fram Nato og USA som den verste trusselen mot europeisk sikkerhet. Derfor understreker Russland hele tiden at de ønsker å sikre sin vestgrense.

USAs president Joe Biden kunngjorde onsdag i et møte med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg at USA ønsker å styrke den militære tilstedeværelsen i Øst-Europa som følge av Russlands krig mot Ukraina.

(NTB)

Annonse

Lillestrøm: Brann i enebolig

Nødetatene rykker onsdag kveld ut til en brann i en enebolig i Lillestrøm kommune.

- Vi kom netopp fra. Hele andre etasje brenner og flammene står ut fra taket, sier operatør ved Øst 110-sentralen Ole Erik Gransbråten til Dagbladet.

Alle personene som befant seg i bygningen er gjort rede for.

- Eier står selv utenfor og sier at ingen er inne i huset. Det er heller ikke fare for spredning til andre bygninger.