Annonse

Nyhetsstudio

PST: - Mann pågrepet for deltagelse i terrororganisasjon

Polities sikkerhetstjeneste pågrep tirsdag en mann i Oslo som er siktet for deltakelse i en terrororganisasjon.

Det skriver PST på Twitter.

- Pågripelsen i Bulgaria har skjedd etter en europeisk arrestordre, fremmet av norske myndigheter til myndighetene i Bulgaria, sier kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken, til Dagbladet.

Ifølge Dagbladets opplysninger er det to unge menn som er pågrepet. Begge er norske statsborgere og skal ha en familierelasjon.

Mannen i Oslo ble arrestert i sitt hjem beredskapstroppen tidlig tirsdag morgen. I Bulgaria slo politiet til i en by utenfor hovedstaden Sofia samme dag og pågrep den andre mannen. Aksjonen fant sted etter lengre tids etterforskning initiert av PST.

Mannen som ble pågrepet i Oslo skal fremstilles for fengsling onsdag ettermiddag.

- Pågripelsen var en del av en koordinert aksjon der det samtidig ble pågrepet en norsk student i Bulgaria, opplyser PST.

Annonse

Ulv skutt ved sauefjøs

Natt til mandag ble en ulv felt rett utenfor et fjøs på Tynset. Senest torsdag ble det gitt fellingstillatelse.

Ifølge NRK ble ulven skutt rundt klokka 1 natt til mandag. Ulven gikk rett gjennom gårdstunet og hoppet over et gjerde for å komme inn til sauene, skriver Tynsetingen.

Søndag morgen ble oppdaget to sauer som var tatt av ulv i Teldalen på Tynset.

Sauebonde Kjersti Ane Bredesen fant de to døde sauene inne i fjøset og kunne konstatere at det måtte ha vært en ulv som hadde vært der, skriver avisene Tynsetingen og Arbeidets Rett.

En annen sau ble funnet drept av ulven på et jorde utenfor fjøset.

- Ulven har faktisk vært innenfor fjøsdørene. Her ligger det ordentlige blodkladder, og det er tydelig at det har vært en kamp. Sauene mine går inn her og legger seg om natta. Jeg har ikke store flokken og har følt meg trygg med opplegget på at de kan gå inn og ut av fjøset, sier Bredesen til Arbeidets Rett.

Saueangrepet antas å ha skjedd lørdag kveld eller natt til søndag. Statens Naturoppsyn (SNO) gjorde søndag formiddag undersøkelser og fastslo at det dreier seg om et ulveangrep.

- Ingen tvil. Her er det bittmerker i nakke, kraftige nakkebitt over og under. Samt ulvespor i snøen. En teori kan være at ulven har angrepet ute og sauen har sprunget inn i fjøset etter den. For det ligger tarmer og blod ved inngangen, sier Jon Horten i SNO til avisen.

I nabokommunene Tolga og Os er det tidligere blitt gitt skadefellingstillatelse på en ulv, skriver Tynsetingen.

(NTB)

Annonse

Forsvarsjefen med dyster advarsel

Forsvaret mangler ammunisjon, drivstoff, personell og luftvern, og har begrenset evne til å beskytte seg mot cyberangrep. Det mener forsvarssjefen.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen skal legge fram sitt fagmilitære råd overfor forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) onsdag.

Ifølge Dagens Næringsliv – som har lest et sisteutkast til planen fra 10. mai – tegner Kristoffersen et dystert bilde av både sikkerhetssituasjonen og tilstanden til dagens forsvar.

«Sannsynligheten for direkte konflikt og krig på norsk jord eller på territoriet til våre allierte har økt», heter det blant annet i utkastet. Kristoffersen beskriver Russland som «strategisk svekket, både på kort og lang sikt», men mener likevel at det kan føre til økt spenning, uro og konflikt i Norges nærområder,

Til tross for flere milliardinvesteringer de siste årene, er ikke Kristoffersen imponert over forsvarsevnen og beskriver muligheten til å operere over tid som «marginal». Han skriver at «Forsvaret ikke vil være i stand til å løse sine mest krevende oppgaver på en tilfredsstillende måte».

Ifølge Kristoffersen mangler Forsvaret ammunisjon, drivstoff og personell. Han peker også på store utfordringer med å beskytte militære og sivile mål mot lufttrusler. Han mener at det selv om det har blitt investert i mye nytt materiell, ikke er satt av nok midler til løpende oppdateringer, reservedeler, ammunisjon og utstyr.

Forsvaret har store utfordringer og problemer med IKT. Evnen til å beskytte seg mot cyberangrep beskrives som «begrenset». På ønskelisten står også en betydelig styrking av marinen, større satsing på luftvern, langtrekkende presisjonsvåpen og en styrket IKT-satsing.

Kristoffersen ønsker ikke å kommentere utkastet som avisen har fått tilgang til.

(NTB)

Annonse

Afghanistan: 80 jenter forgiftet på skoler

Nesten 80 jenter ble innlagt på sykehus etter å ha blitt forgiftet ved to skoler nord i Afghanistan, opplyser en lokal tjenestemann.

Det har gått bra med alle elevene, sier Mohammad Rahmani, som leder utdanningsdepartementet i Sar-e-Pul, til AP.

Rahmani sier videre at myndighetene etterforsker saken, og at de tror at noen betalte en tredjepart for å utføre angrepet. Det er uklart hvor gamle jentene er. Rahmani sier at de gikk i 1. til 6. klasse.

Det antas å være det første angrepet av denne typen siden Taliban tok makten i Afghanistan i august 2021. Siden har islamistgruppa innskrenket kvinners rettigheter kraftig i landet.

Jenter får ikke gå på skole lenger enn til sjette klasse, og kvinner er stengt ute fra de fleste jobber og offentlige steder.

Nabolandet Iran har siden i vinter blitt rammet av en rekke forgiftningsangrep, primært mot jenteskoler. Det er ikke klart hvem som kan stå bak angrepene, ei heller hvilke – om noen – kjemikalier som ble brukt.

(NTB)

Annonse