Nyhetsstudio

NSB og Nettbuss samles under ett navn:

«NSB-konsernet er i endring og samler tog- og bussvirksomheten i Norge og Sverige under en ny, felles merkevare», skrive de i en pressemelding.

På en pressekonferanse i dag vil navneskiftet og bakgrunnen for endringen være tema.

ENDRER MERKEVARE: Snart vil denne logoen se annerledes ut. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Starter arbeidet med mutant-vaksine:

Pfizer og BioNTec starter nå arbeidet med evaluering og utvikling av en tredje dose av Pfizer-vaksinen mot coronaviruset.

Det skriver selskapet selv i en pressemelding.

Selskapet vil i dette arbeidet blant annet se på effektene rundt en såkalt booster-vaksine rettet mot mutasjonen B 1.35, kjent som den sørafrikanske varianten, og eventuelle andre varianter av viruset som kan oppstå.

Studier så langt har tydet på de allerede utviklede vaksinene er mindre effektive mot denne varianten, noe som er bakgrunnen for at man vurderer en slik løsning.

- Selv om vi foreløpig ikke har bevis for at de variantene som sirkulerer fører til en reduksjon av beskyttelsen vaksinen vår gir, tar vi alle nødvendige steg for å være klare dersom en variant blir resistent mot beskyttelsen fra vår vaksine, skriver selskapet.

Illustrasjonsfoto: AFP / NTB

Johansen utelukker ikke innstramminger:

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo sier til Aftenposten at han håper folk vil teste seg når de kommer hjem fra vinterferie.

Oslo har nå høyere smittetall og et FHI mener at reproduksjonstallet i Oslo er rundt 1,4.

Johansen sier til avisa at han håper at Oslo ikke trenger å stramme inn ytterligere, men at det vil bli gjort om smittesituasjonen tvinger dem til det.

– De siste ukene har vi kommet med lettelser for barn og unge. Det var veldig viktig. Vi vil gjøre alt vi kan for å holde tilbudene tilbudet åpent for dem. Vi vil heller ha strengere tiltak for andre grupper. Jeg vil i hvert fall ikke utelukke noe, det er smittesituasjonen som avgjør, sier han.

Han varsler også at det vil komme en pressekonferanse i løpet av neste uke, om restriksjoner i hovedstaden.

Byrådsleder Raymond Johansen. Foto: NTB

Evakuerer skisenter i Setesdal:

Etter at store vannmengder ødela en vei inn til et skisenter på Brokke i Setesdal, har samtlige skiturister blitt evakuert.

- Kommunen er redde for at vannet vil stige ytterligere og dersom det da skulle skje en ulykke vil ikke beredskap komme inn, skriver skisenteret i en oppdatering.

Vannmassen har også ført til problem med det tekniske anlegget til stolheisen på skianlegget. Det er derfor beslutta å midlertidig stenge heisen inntil vannivået synker igjen.

De store vannmengdene skyldes at mye snø har smelta som følge av varmen.

– Det er litt kaos, ja. Folk vil på ski, men veien er stengt, sa driftsleder Jan Wojtaszek til Agderposten tidligere i dag, da det ble jobbet med å åpne alternative tilfartsårer til skisenteret.

Det er mye vann ved Brokke skisenter. Foto: Brokke skisenter

29 nye smittetilfeller i Bærum:

Det er registrert 29 nye smittetilfeller i Bærum kommune det siste døgnet.

Det er det høyeste registrerte smitteantallet i kommunen denne uken. Antallet personer med påvist coronasmitte i Bærum kommune er nå 2038 personer, skriver kommunen på sin hjemmeside.

(NTB)

Coronasmittet mann tiltalt etter busstur:

Politimester i Trøndelag har tatt ut tiltale mot en mann for brudd på smittevernloven i Trondheim, skriver Nidaros.

Mannen, som var smittet med coronavirus, tok buss da han skulle være i isolasjon.

- Vi mener at han var klar over at han var smittet og skulle vært i isolasjon. Han testet positivt kort tid før, i slutten av desember, sier politiadvokat Christian Spets til avisa.

I smittevernlovens covid-19-forskrift heter det at personer som er bekreftet smittet, skal isolere seg.

Person fastklemt etter ulykke:

Politiet i Øst melder om en trafikkulykke på E18 i Nordre Follo. Det skal dreie seg om en møteulykke, hvor én person er fastklemt.

- Totalt tre personer involvert. Ukjent skadeomfang, skriver politiet på Twitter.

Tre personer er fraktet til sykehus.

VG: FHI vurderer vaksineendringer:

Folkehelseinstituttet ser nå på om personer som har gjennomgått covid-19, vil ha god nok beskyttelse etter bare én vaksinedose, melder VG.

- Der er det en del data på at unge og friske har god effekt etter bare en dose, sier FHIs vaksineeffekt-ekspert Sara Sofie Viksmoen Watle til avisa.

Å kunne gi bare én dose til personer som har hatt infeksjonen, kan frigjøre vaksinedoser til andre. VG skriver at FHI mener at infeksjonen fungerer som en vaksinedose nummer én.

- Den vaksinedosen de da får etter at de har hatt sykdommen, vil gi en såkalt booster-respons, som ligner på den man ellers får etter andre dose, sier Viksmoen Watle, som understreker at dette gjelder personer utenfor risikogruppene.

(NTB)

Smitteutbrudd på sykehjem - 31 i karantene:

Det siste døgnet er det påvist ett smittetilfelle på et sykehjem i Fredrikstad. Til sammen 31 beboere og ansatte på avdelingen i karantene.

Kommunen opplyser at 90 prosent av beboerne på sykehjemmet er fullvaksinert.

Det er også registrert 26 smittede i Fredrikstad det siste døgnet, ifølge kommunens oversikt.

Én av de smittede har ukjent smittevei, én er varslet gjennom smittestoppappen og 24 er nærkontakter av kjente smittetilfeller.

Ikke siden 6. januar har flere blitt påvist smittet i Fredrikstad i løpet av ett døgn. 8. februar var smittetallet like høyt som i dag, skriver Fredrikstad Blad.

Får ikke offentliggjøre rapport om Frode Berg-saken:

EOS-utvalget har på eget initiativ undersøkt Frode Berg-saken. Men rapporten er gradert og forvaltningen nekter utvalget å offentliggjøre alle opplysningene i den.

- Utvalget har i flere omganger forelagt for forvaltningen spørsmål om opplysninger i uttalelsen kan av- eller nedgraderes, inkludert om utvalgets konklusjoner kan meddeles ugradert til Stortinget, skriver EOS-utvalget i en pressemelding.

- Forvaltningen har besluttet at alle opplysningene er sikkerhetsgraderte, også om det er uttalt kritikk eller ikke, står det i pressemeldingen.

EOS-utvalget er Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene og skal. Utvalgets oppdrag er å kontrollere etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenestene.

(NTB)

40 personer i karantene på DNT-hytte:

Én av gjestene ved DNT-hytta Fondsbu i Valdres testet torsdag morgen positivt for covid-19. Rundt 40 hyttegjester er satt i karantene på hytta.

Den coronasyke personen våknet torsdag morgen opp med luftveissymptomer. En hurtigtest viste positivt for coronavirus, skriver Avisa Valdres.

- Vedkommende som er smittet, er en del av et større reisefølge. Alle disse vil bli kjørt ut med scooter i dag, sier kommuneoverlege Marit Tuv i Vang kommune.

Reisefølget blir testet på det lokale legekontoret, før de deretter vil bli transportert tilbake til sine respektive hjemkommuner.

De rundt 40 andre hyttegjestene må bli værende på hytta i en form for karantene, og de er bedt om å holde seg på rommene sine. De vil alle bli testet i løpet av torsdag, opplyser kommunen.

(NTB)

SMITTEUTBRUDD: Flere er i karantene på Den Norske Turistforenings hytte i Fondsbu i Jotunheimen. Illustrasjonsfoto: Foto: Gunnar Lier / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.