Nyhetsstudio

Stopper alle planlagte henrettelser i California

Californias nyvalgte guvernør Gavin Newsom vil sette alle dødsstraffer i bero og utsette straffen for 737 dødsdømte fanger.

Demokraten Newsom ble tatt i ed som guvernør i USAs mest folkerike delstat i januar. Han har lenge profilert seg som motstander av dødsstraff.

– Dødsstraff er uforenlig med våre grunnleggende verdier og strider mot hva det vil si å være fra California, går det fram av manuset fra talen Newsom etter planen skal holde senere onsdag.

– Å drepe noen med et forsett er galt. Som guvernør vil jeg ikke overse at noen blir henrettet, går det videre fram av manuset.

Ingen har blitt henrettet i California siden 2006. I dag sitter 737 dødsdømte fanger i delstatens fengsler, 25 av har uttømt alle mulige alternativer for gjenopptakelse eller ankebehandling.

Det vil imidlertid ikke bli gjort endringer i dødsstraffer som er avsagt og ingen dødsdømte vil bli løslatt som følge av den nye guvernørens beslutning.

California blir den fjerde delstaten som legger et moratorium på dødsstraff. I tillegg er det nå 20 amerikanske delstater som helt har avskaffet dødsstraff.

Ingen har blitt henrettet i California siden 2006. Foto: AP / NTB Scanpix

Studioet fortsetter under annonsen

VG-journalist jobber ikke aktivt med egne saker

VG-journalist Lars Joakim Skarvøy jobber ikke med egne saker etter gårsdagens TV 2-reportasje, opplyser VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken til Dagens Næringsliv.

- Lars Joakim Skarvøy er nå på jobb for å være tilgjengelig for ledelsen i forbindelse med gjennomgang av saken, skriver hun i en e-post til avisa.

Deretter bekrefter hun at han ikke jobber aktivt med sine egne saker.

I går fortalte Sofie sin versjon av hva hun mener skjedde da hun danset med AP-politiker Trond Giske på Bar Vulkan i februar.

Hun mener VG-journalist Skarvøy publiserte et feilaktig sitat som skapte feil bilde av hva som faktisk hadde skjedd mellom henne og Giske.

Etter det varslet VG at de nå gjennomgår saken internt.

Ifølge DN ble den siste saken Skarvøy hadde byline på publisert onsdag ettermiddag klokka 17.02.

Det er sjefredaktør i VG, Gard Steiro, som svarer for Skarvøy. Han har ikke besvart DNs henvendelser i saken.

Dagbladet kommer med mer.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Allerede i 2017 slo hun alarm over hvordan VG-journalisten jobbet med Giske-saken

Allerede i 2017 slo hun alarm over hvordan VG-journalisten jobbet med Giske-saken

dagbladet.no

Kjørt til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy

En folkehøyskole-elev er sendt til Haukeland sykehus etter en dykkerulykke på Blikshavn i Karmøy i Rogaland.

Politiet fikk melding om hendelsen like før klokka 15 torsdag ettermiddag.

– Det er en folkehøyskole som har hatt dykk i nærheten av en speiderleir i Blikshavn. En av elevene fikk problemer under dykket og måtte ha hjelp. Etter hjerte- og lungeredning ble vedkommende fraktet med Sea King-helikopter til Haukeland sykehus, sier operasjonsleder Helen Rygg Ims i Sørvest politidistrikt til NTB.

Hva som gikk galt under dykket er ikke kjent, og elevens tilstand er også foreløpig ukjent.

- Vi finner ut av hva som har gått galt nå, og vi vet ikke elevens tilstand ennå. Det vil bli foretatt avhør av vitner og sjekk av dykkerutstyr, som forhåpentligvis vil gi et svar på hva som har skjedd, sier operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt Helen Rygg Ims.

Foto: Kjell Bua

Frykter kolera og hepatitt etter syklonen

To større katastrofeenheter fra Røde Kors nå er på vei til katastrofeområdet i Mosambiks tredje største by Beira.

Den første enheten skal sikre trygge sanitærforhold for 20 000 mennesker. Den andre vil produsere opp til 225 000 liter reint vann hver dag – nok til å dekke behovene for 15 000 mennesker.

- Vi er spesielt bekymret for spredning av vannbårne sykdommer som diaré, kolera og hepatitt. Disse katastrofeenhetene vil være avgjørende, både for å forebygge og for hindre spredning av sykdommer, sier Bernt G. Apeland, som er generalsekretær i Norges Røde Kors.

I tillegg til vann- og sanitærinnsats, jobber Røde Kors for å møte de enorme behovene i kjølvannet av syklonen Idai. I følge myndighetene står minst 400.000 husly etter at kraftig vind og enorme nedbørsmengder har ødelagt eller skadet nærmere 90 prosent av alle bygningene i Beira, en by på Oslos størrelse.

Røde Kors sentralt har bedt om 85 millioner kroner til rask hjelp, skriver Norges Eøde Kors i en pressemelding.

KATASTROFE: Slik ser det ut torsdag i et av boligområde i Mosambiks tredje største by Beira. Foto: Reuters/NTB Scanpix.

Minst 71 døde i fergeforlis på Tigris

Minst 71 mennesker omkom da ei overfylt ferje sank på Tigris-elva under feiringen av kurdisk nyttår nær Mosul i Irak. Over 50 er reddet opp av vannet.

Så langt er 71 kvinner, barn og menn bekreftet omkommet, opplyser talsmann Saad Maan i innenriksdepartementet.

- Fartøyet fraktet familier og barn som skulle til et turistanlegg i Mosul, sier en tjenesteperson i innenriksdepartementet.

Det er uklart hvor mange som er savnet, men blant de 55 som er funnet i live, er 19 barn, ifølge Maan. En søk og redningsoperasjon pågår fortsatt.

Noen tjenestemenn sier ferja sank i Tigris-elva på grunn av et teknisk problem, og at det ikke var mange andre båter i område som kunne komme passasjerene til unnsetning.

Andre kilder mener ferja var overfylt da den sank.

- Båten hadde kapasitet til 50 personer, men sank fordi antallet om bord var på rundt 200, sier parlamentarikeren Abdel-Rehim al-Shamari.

Flere dager med kraftig nedbør har ført til unormalt høy vannstand i elva i nærheten av storbyen Mosul.

Iraks statsminister Adel Abdul-Mahdi har beordret en gransking av ulykken og sendt kondolanser til ofrenes etterlatte.

Passasjerene var på vei over Tigris-elva til et populært piknikområde for å feire nowruz, som markerer inngangen på det kurdiske nyttåret og vårens ankomst.

Nowruz er også kjent som persisk nyttår og feires i områdene i Midtøsten og Sentral-Asia som i sin tid utgjorde det persiske riket. Feiringen har røtter tilbake til år 1700 før vår tidsregning og har innslag fra zoroastertradisjoner.

(NTB)

Tidligere tingrettsdommer tiltalt på nytt for overgrep mot barn

En tidligere tingrettsdommer i 70-årene er på nytt tiltalt for overgrep mot barn. I 2014 og 2015 ble han henholdsvis dømt og tiltalt for lignende overgrep.

Den nå pensjonerte dommeren er nå tiltalt for seksuell handling med fem jenter under 16 år. Ifølge tiltalen har dette skjedd ved fem anledninger i løpet av fjoråret, skriver VG.

Mannen er også tiltalt for å ha utøvd seksuelt krenkende eller uanstendig atferd overfor mindreårige på nettstedet Chat.no.

– Han erkjenner straffskyld for alle forholdene, sier mannens advokat Hans Petter Klevenberg Haugen til avisa.

Den tidligere tingrettsdommeren ble i 2014 dømt til åtte måneder i fengsel for å ha befølt to jenter på henholdsvis 11 og 13 år. Den gangen nektet han straffskyld.

Året etter ble han tiltalt for lignende overgrep, som skal ha skjedd mens mannen fremdeles jobbet som tingrettsdommer i en domstol på Østlandet.

(NTB).

Blomsterkasse i hodet

Politiet i Oslo melder på Twitter om en ulykke i Frognerveien der en person er lettere skadet i hodet etter å ha fått en blomsterkasse i hodet. Personen er kjørt til Oslo legevakt. Årsaken til hendelsen er uavklart, men undersøkelser pågår på stedet.

- Mannen er lettere skadd, og har fått et kutt i hodet. Politiet undersøker med huseier hva som kan ha skjedd og hvorfor blomsterkassa falt ned, sier operasjonsleder Per Ivar Iversen.

Dømt til fengsel etter å ha ristet datteren til døde

En mann som var tiltalt for å ha ristet datteren med så stor kraft at hun døde av skadene, er i Alstahaug tingrett dømt til åtte års fengsel, melder NRK.

Mannen er også dømt til å betale 10.000 kroner i oppreisningserstatning, melder kanalen.

Mannen erkjente ikke straffskyld da rettssaken mot han startet i Alstahaug tingrett.

I dommen står det:
Det var onsdag 27. desember 2017 at mannen med stor kraft ristet sin tre måneder gamle datter. Det oppsto flere blødninger under hjernehinnene og barnet fikk omfattende skader i hjernevevet. 7. januar 2018 døde datteren av skadene.

Saken oppdateres.

Tre måneder gammelt spedbarn er død

Tre måneder gammelt spedbarn er død

dagbladet.no

Siktet for grov korrupsjon

ØKOKRIM bekrefter i en pressemelding at to menn er pågrepet og siktet for grov korrupsjon.

En av de siktede er mistenkt for å ha mottatt bestikkelser i forbindelse med sin stilling i Nortura, den andre er siktet for å ha betalt bestikkelser.

- Etterforskingen er i en innledende fase, og vi ønsker ikke å gå nærmere inn på hvor store beløp det kan dreie seg om eller andre detaljer i saken. Dette av hensyn til etterforskingen, sier konstituert førstestatsadvokat Esben Kyhring i ØKOKRIM.

Etterforskingen er ikke rettet mot Nortura eller andre personer som jobber i selskapet.

Død person i vannet på Karmøy

Klokka 16:03 melder politiet i Sør-Vest at personen funnet i vannet på Karmøy er erklært død. HLR lykkes ikke å redde mannen (77).

Mannen ble funnet livløs i vannet tidligere i dag.

Politiet fikk melding om funnet fra noen forbipasserende klokka 13.45.

Flomofre klamrer seg til trær og hustak i Mosambik

Hjelpemannskaper i Mosambik kjemper mot klokka for å redde barn og gravide kvinner fra hustak og trær i en stor, gjørmete innsjø skapt av syklonen Idai.

Situasjonen er fortsatt desperat nesten en uke etter at uværet rammet Mosambik, Zimbabwe og Malawi.

Rundt 15.000 mennesker trenger hjelp til å komme seg ut av flomrammede områder i Mosambik, ifølge landets miljøminister Celso Correia.

– De er i live, og vi kommuniserer med dem og deler ut mat. Men vi trenger å redde dem og få dem ut, sa han torsdag.

Samme dag ble antallet mennesker som er berørt av syklonen i Zimbabwe, oppjustert til 200 000. Det forrige anslaget til Verdens matvareprogram (WFP) var 15 000.

Tusenvis av mennesker befinner seg fortsatt på hustak og i trær i de oversvømte områdene. Hjelpemannskapene har ikke kapasitet til å redde alle på en gang.

Så langt er det bekreftet at over 300 mennesker mistet livet i uværet. Men det fryktes at det reelle tallet er langt høyere.

(NTB)

Oversvømte områder har smeltet sammen til en stor innsjø i Zambezia-provinsen i Mosambik. Innsjøen er rundt 5 mil bred, og flomvannet dekker områder hvor det ligger gårder og landsbyer. Foto: WFP / AP / NTB scanpix

Jenny Mina Rødahl, Øystein Andersen og Mina Janssen

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.