Nyhetsstudio

Kansellerer ti flyavganger

En rekke flyselskaper har satt sine Boeing 737 MAX 8-føy på bakken etter et slikt fly styrtet i Etiopia søndag. Mange land, blant annet Norge, har også valgt å stenge sine luftrom for denne typen fly.

Som følge av dette kansellerer Norwegian ti flyavganger i morgen, altså torsdag. Det bekrefter informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen overfor NRK.

Studioet fortsetter under annonsen

Gjøvik-banen stengt på grunn av brann

Klokka 04.45 brøt det ut brann i et næringsbygg tilknyttet Metalco i Hunndalen i Gjøvik.

Det er en del røykutvikling i forbindelse med brannen, så politiet ber beboere i området om å holdene vinduene lukket inntil røyken avtar.

«Det brenner mye i en av mange bygninger på stedet», skriver politiet på Twitter.

Gjøvikbanen er stengt i forbindelse med slukkingsarbeidet.

Mulig knivsepisode i Oslo sentrum

Klokka 04.10 fikk Oslo-politiet melding om at det skulle ha skjedd en voldsepisode i Torggata i Oslo sentrum.

Meldingen gikk på at det skal ha blitt brukt kniv under et slagsmål.

- Den ene parten sier at noen har blitt stukket med kniv, men vi har ingen andre involverte. Vi har ikke funnet noen, og det har ikke kommet inn noe skadde på legevakta, sier operasjonsleder Per-Ivar Iversen ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

- Vi er litt usikre på om det har skjedd eller ikke.

Politiet behandler likevel saken som om den skulle være reell, mens de forsøker å finne ut hva, om noe, som har skjedd.

Knuste butikkdør med gravemaskin - stjal motorsykler

Klokka 02.38 fikk politi i Øst melding om et pågående innbrudd hos en motorsykkelforhandler på Mysen i Akershus.

- Det var en nabo som meldte at han hørte noen dunkelyder og en alarm, sier operasjonsleder Ronny Årstein ved Øst politidistrikt til Dagbladet.

Det viste seg raskt at dunkelydene naboen hadde hørt var en gravemaskin, som gjerningspersonene hadde brukt for å ta seg inn i butikken.

De brukte skuffa på gravemaskinen til knuse butikkdøra.

- Det er stjålet seks motorcrossykler av merket KTM. De er hvite, svarte og oransje, sier operasjonslederen.

Politiet jobber for øyeblikket med å få oversikt over om noen har vært vitne til innbruddet og om det var videovervåkning på området. De er allerede ferdig med å undersøke åstedet.

Slår hardere ned på «gule vester»-protester

Lørdag er det ventet nye demonstrasjoner fra protestbevegelsen De gule vestene i Frankrike, til tross for at myndighetene har innført hardere linje.

Protestbevegelsen De gule vestene planlegger nye protester i Frankrike. Myndighetene har innført forbud mot demonstrasjoner på Champs-Élysées og rundt nasjonalforsamlingen etter omfattende ødeleggelser forrige helg.

Lignende forbud er kunngjort for sentrum av byene Toulouse, Bordeaux, Dijon, Rennes og Nice. I sistnevnte by er den kinesiske president Xi Jinping på plass for å møte sin franske motpart Emmanuel Macron denne helga.

Gule vester-bevegelsen begynte i november i fjor som en protest mot økte drivstoffavgifter, som myndighetene ville innføre som et miljøtiltak. Etter hvert har bevegelsen også fremmet en lang rekke andre krav for å bedre lavtløntes kår og minske økonomiske ulikheter i samfunnet og for å protestere mot president Emmanuel Macrons reformpolitikk.

(NTB)

Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær

Flere fjelloverganger i Sør-Norge, blant annet Hardangervidda og Vikafjellet, er natt til lørdag stengt på grunn av uvær. Flere steder er det kolonnekjøring.

Det vil lørdag klokken 10 tas en ny vurdering på om riksvei 13 over Vikafjellet skal åpnes igjen på grunn av uværet i fjellet, melder Veitrafikksentralen Vest på Twitter natt til lørdag.

Også fylkesvei 50 mellom Aurland og Hol er stengt. På riksvei 15 over Strynefjellet og på riksvei 52 over Hemsedalsfjellet er det kolonnekjøring.

E134 over Haukelifjell og E16 over Filefjell kan det bli kolonnekjøring på kort varsel, melder Veitrafikksentralen.

Fylkesvei 53 mellom Tyin og Årdal kan bli stengt på kort varsel.

Det var tidligere kolonnekjøring for kjøretøy over 7,5 tonn på riksvei 7 over Hardangervidda, men fjellovergangen er altså nå stengt på grunn av uværet.

(NTB)

Minst 26 døde i bussbrann i Kina

Minst 26 personer er døde og 30 skadd etter at en turistbuss begynte å brenne på en motorvei i Hunan-provinsen i Kina. Tilstanden er kritisk for fem skadde.

Det er lokale myndigheter som melder om bussbrannen lørdag.

Det var 53 passasjerer om bord, to sjåfører og én turguide. Begge sjåfører er anholdt og en etterforskning av ulykker er igangsatt, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

Ulykken skjedde klokka 19.15 fredag på en strekning i Hanshou-distriktet i byen Changde.

Bilder fra ulykkesstedet viser at bussen med 59 seter er fullstendig utbrent, og det antydes at brannen kan ha startet i materialer om bord på bussen.

Problemer med industri- og transportsikkerhet er et kontinuerlig tema i Kina.

(NTB)

Blodapparat trekkes fra markedet

Et apparat som brukes til overføring av blod og andre væsker, er trukket fra markedet etter at pasienter kan ha fått seg i seg skadelige mengder aluminium.

Apparatet enFlow har blitt brukt ved de fleste sykehus i Norge. Sykehusene vet ikke hvor mange pasienter som har fått blod eller væske varmet opp av apparatet, skriver Aftenposten.

Produsenten varslet i slutten av forrige uke at engangskassettene til væskevarmeren trekkes umiddelbart fra markedet fordi en studie har påvist at bruken kan føre til skadelige aluminiumsverdier i væsken som går inn i pasientene.

– Det er ingen holdepunkter for at dette er hatt negative helsevirkninger. Når produsenten likevel trekker utstyret fra markedet, handler det om at det påvist en feil som må rettes. Vi vil uansett vurdere saken og ta stilling til om det er behov for noen spesiell oppfølging av pasienter i vår region, sier fagdirektør Jan Frich i Helse sør-øst til avisen.

Fagdirektørene ved landets fire regionale helseforetak hadde forrige uke et hastemøte om apparatet. De konkluderte med at landets sykehus skal kun benytte det hvis det ikke finnes andre alternativer og er nødvendig for pasientsikkerheten.

Svært store mengder aluminium kan i verste fall være giftig for nervesystemet og påvirke knokler og forplantningsevne.

(NTB)

USA: Mueller-rapport levert om Russland og Trump-valget

Spesialetterforsker Robert Mueller har fullført sin etterforskning av Donald Trump og russisk innblanding i det siste presidentvalget i USA. En sluttrapport er levert til justisminister William Barr., melder nyhetsbyrået AP og flere amerikanske medier.

Det er foreløpig uklart om rapporten blir offentliggjort.

Men granskingsrapporten ventes å være gjenstand for stor tautrekking, og både demokrater og republikanere i Kongressen har krevd at hele rapporten offentliggjøres.

Barr har tidligere sagt at han vil skrive sin egen rapport som oppsummerer Muellers funn.

Mueller har i nesten to år gransket anklager om russisk innblanding i presidentvalget og mulig koordinering med Trumps valgkampstab i 2016.

Etterforskningen har kastet store skygger over Trumps presidentskap og resultert i tiltaler mot 34 personer. Seks av dem var en del av Trumps valgkampstab.

(NTB-AP).

IKKE PERLEVENNER: Spesialetterforsker Robert Mueller har levert granskingsrapporten om russisk innblanding i valget som gjorde Donalf Trump til USAs presdent. Foto: AFP/NTB Scanpix.

Politiet skjøt mann med øks i Akershus

Fredag kveld rykket politiet i Øst ut på en melding om en alvorlig skadd kvinne på Skjetten i Akershus.

I en pressemelding skriver politiet at da de ankom stedet observerte de en mann i 30-åra som hadde øks.

- Vedkommende ble skutt av politiet da han nektet å etterkomme ordre og etter hvert gikk til angrep på patruljemannskapene.

Tilstanden til mannen er kritisk, men stabil. Han er fraktet til Ullevål sykehus.

Kvinnen i 40-åra er alvorlig skadd, men omfanget er så langt ukjent.

Spesialenheten for politisaker er varslet og skal etterforske saken.

Les mer om saken her:

Politiet skjøt mann med øks i Akershus

Politiet skjøt mann med øks i Akershus

dagbladet.no

Bil kjørte inn i steinras

En personbil kjørte inn i et steinras som gikk over fylkesvei 651 i Nordfjord fredag kveld. Bilen ble skadd, men ingen personer ble skadd i kollisjonen.

Politiet fikk melding om hendelsen like før klokken 20.

Bilen fikk materielle skader og er ifølge politiet ikke kjørbar. Ingen personer i bilen ble skadd, men fylkesveien ble sperret som følge av raset.

Politiet og Vegvesenet rykket ut til stedet.

(NTB)

Lars Martin Gimse

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.