Annonse

Nyhetsstudio

Scholz: Ingen fredsløsning i sikte i Ukraina
Foto: John Macdougall / AFP / NTB

Scholz: Ingen fredsløsning i sikte i Ukraina

En framforhandlet fredsløsning mellom Russland og Ukraina er langt unna, sier Tysklands statsminister Olaf Scholz.

- Vi er langt unna forhandlinger mellom Ukraina og Russland fordi Putin fortsatt tror at han kan diktere en fredsløsning, sa Scholz i den tyske nasjonalforsamlingen.

Scholz understreket videre viktigheten av at vestlige land slutter helhjertet opp om Ukraina.

- Det er viktig at vil holder stø kurs med sanksjonene våre, med internasjonalt koordinerte våpenleveranser, med vår økonomiske støtte til Ukraina, helt til Putin endelig innser sin kolossale feilvurdering, sa Scholz.

(NTB)

Annonse

Boris Johnson trekker seg

- Det er trist å tre av fra den beste jobben i verden.

Det sa Boris Johnson i sin avskjedstale til det britiske folket 13:30 norsk tid.

Han erklærte at han nå vil gå av som leder for det konservative partiet.

Han vil være midlertidig statsminister sammen med sin nyutnevnte regjering inntil en ny partileder er valgt.

- Det er smertefullt å ikke få realisert så mange idéer og prosjekter som jeg hadde ønsket, sa han.

- Jeg vet at mange nå er lettet, men noen er kanskje også skuffet.

Brann i enebolig i Gjerdrum: - Ikke kontroll

Alle nødetatene har rykket ut til Gjerdrum etter melding om brann i en enebolig.

- Det brenner godt, men det er ingen personer i bygget. Beboerne i boenheten der det brenner er på ferie, mens beboerne i den andre enheten har kommet seg ut, sier operasjonsleder Terje Skaftnes i Øst politidistrikt til Romerikes Blad.

Brannvesenet holder på med slukking.

- Det er ikke meldt om kontroll på stedet foreløpig. På stedet er det også to nærliggende eneboliger, men disse er per nå ikke evakuert, men det er en løpende vurdering vi foretar, sier Skaftnes til avisen.

Politiet skriver på Twitter at en person blir tatt med til Ahus for sjekk etter å ha fått i seg litt røyk, og at huset regnes som totalskadd.

(NTB)

Annonse
Vil holde igjen bobiler
Arkivfoto: Marianne Løvland / NTB

Vil holde igjen bobiler

Statens vegvesen vil at fergeselskaper holder igjen vogntog og bobiler og slipper de minste kjøretøyene av først for å skape et mest mulig trygt trafikkbilde.

Så langt i år har 63 personer omkommet i trafikken, dobbelt så mange som i samme periode i fjor.

I et forsøk på å skape færre trafikkfarlige situasjoner - og dermed bidra til å få ned antall dødsulykker - ønsker Statens vegvesen at vogntog og bobiler må vente med å kjøre av fergene til mindre kjøretøy har kjørt av, skriver NRK.

- Det finnes noen episoder der de største kommer av først og lager en liten propp. Det kan føre til farlige forbikjøringer, sier avdelingsdirektør Anders Sæternes i Vegvesenet.

Vegvesenet har ikke statistikk på at det har vært ulykker knyttet til dette i år, men har likevel tro på at det kan hjelpe.

- Vi prøver å lage et roligere trafikkbilde, sier han.

(NTB)

Johnson har utpekt ny regjering

Storbritannias statsminister Boris Johnson skal ha erstattet hele regjeringen med nye medlemmer, samme dag som det er ventet at han trekker seg, melder BBC.

Partiet Labour varsler mistillitsforslag mot Boris Johnson dersom han ikke går av som statsminister, skriver Reuters.

- Han må gå av helt og fullt, sier partilederen Keir Starmer til Sky News.

Ifølge statsministerens offisielle Twitter-konto består den nye regjeringen av Greg Clark, som er utnevnt som boligminister-erstatter etter Michael Gove, mens Kit Malthause blir stabssjef ved Boris Johnsons kontor.

I tillegg blir James Cleverley den tredje utdanningsministeren på få dager. Han erstatter Michelle Donelan, som ga seg torsdag etter to dager i stillingen. Hun erstattet Nadhim Zahawi, som er finansminister etter at Rishi Sunak ga seg.

(Dagbladet/NTB)

Annonse
Krever stans i strømeksporten
KREVER STANS: Geir Pollestad (Sp). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Krever stans i strømeksporten

Strømeksporten må stanses og regjeringen må pålegge selskapene å spare på vannet i magasinene, sier Geir Pollestad, parlamentarisk nestleder i Senterpartiet.

- Vi kan ikke kappe kablene, det er ikke aktuelt nå, men vi kan ikke fortsette å tømme magasiner i en situasjon med så lav fyllingsgrad, sier Pollestad til NTB.

Dersom olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) mener han ikke har virkemidler nok til å få kraftselskapene til å begrense produksjonen, så varsler Pollestad at Senterpartiet vil bidra til lovendringer for å sikre det.

Han viser til at Aasland har oppfordret kraftselskapene om å produsere mindre strøm, men at det ikke ser ut til at selskapene følger opp.

Senterpartiets stortingsgruppe har et veldig klart syn på saken, opplyser Pollestad.

- Vi vurderer situasjonen som så alvorlig at han må bruke enda sterkere virkemidler, sier han.

Aasland oppfordret onsdag kraftselskapene om å være sitt ansvar bevisst og åpner for at regjeringen kan gå inn og begrense strømeksporten.

- Vi har sagt at vi skal snu alle steiner. For den situasjonen som vi har vært igjennom i vinter, og den situasjonen vi er i nå, den ønsker vi ikke at skal være normal i Norge, sa Aasland til NRK.

(NTB)