Annonse

Nyhetsstudio

Fiasko-tall fra Roskilde-festivalen
Foto: Sara Johannessen Meek / NTB

Fiasko-tall fra Roskilde-festivalen

Kun to av 59 voldtektsanmeldelser på Roskilde-festivalen mellom 2010 og 2019 endte i fellende dom, viser tall avisa Politiken har fått tilgang til.

Tallene kommer fra Midt- og Vestsjællands politi og omhandler anmeldelser om voldtekt, voldtektslignende forhold eller voldtektsforsøk. De går fram til 2019, da den forrige festivalen ble arrangert.

Trine Baumbach, som er professor i strafferett ved Københavns Universitet, beskriver overfor Politiken tallene som en fiasko.

– Det er simpelthen ikke godt nok. Det viser at man ikke har prioritert det som et viktig område, noe som er skammelig, sier hun.

Politiinspektør Brian Bang-Rasmussen avviser kritikken, men erkjenner at han skulle ønske at tallene så annerledes ut. Bang-Rasmussen sier det er åpenbart at det «verken for politiet eller ofrene er på noen måte tilfredsstillende at så få saker fører til en dom».

Ifølge ham er det flere forhold som gjør sakene vanskelig å etterforske. Blant annet husker noen av dem som anmelder, lite, og det kan være vanskelig å finne igjen gjerningspersoner på det store festivalområdet.

Festivalen, en av Nordens desidert største, har blitt arrangert i Roskilde på Sjælland siden 1971.

(NTB)

Annonse
Frykter dødssommer
ALVORLIG: Det har vært en rekke alvorlige ulykker så langt i sommer. I denne ulykken i Fredrikstad døde en person etter å ha kollidert med en lastebil. Foto: Glenn Thomas Nilsen / NTB

Frykter dødssommer

Så langt i år har 63 personer mistet livet i trafikken, mot 31 personer i første halvår i fjor.

50 av de omkomne er menn, mens 13 er kvinner. Antallet omkomne menn har mer enn doblet seg sammenlignet med fjoråret, melder Trygg Trafikk.

Trygg Trafikk er redd den farlige trenden vil fortsette i sommer. I sommermånedene er det 50 prosent flere dødsulykker enn resten av året.

- Sommeren er høysesong for alvorlige trafikkulykker her i landet, og det gir en ekstra grunn til bekymring når inngangen til sommeren har vært så tragisk som den har vært nå. Bare i mai mistet 21 personer livet, og vi må tilbake til 2008 for å finne en dødeligere mai-måned, sier kommunikasjonssjef Cecilie Bryner, i Trygg Trafikk.

Også Statens vegvesen er redde for at tallene skal øke gjennom sommeren.

- Etter flere år med lave ulykkestall, ser vi en økning i dødstallene denne våren. Det spesielle i år er at det er mange ulykker med flere omkomne, og at det er flere omkomne på MC enn normalt, sier vegdirektør Ingrid Dahl Hovland.

- Sommeren er historisk sett tiden med flest alvorlige ulykker sammenlignet med resten av året. Vi er flere på veiene og vi kjører på steder vi aldri har vært før. Derfor må vi være ekstra skjerpet i sommertrafikken. Ingen av oss bør tro vi kan multitaske mens vi kjører, sier vegdirektøren.

(NTB / Dagbladet)

Reinebringen: Ønsker vakthold etter dødsfall
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Reinebringen: Ønsker vakthold etter dødsfall

Ifølge tall fra Hovedredningssentralen har det de siste ti årene blitt gjennomført 22 redningsaksjoner på Reinebringen i Moskenes kommune i Lofoten.

Siden 2000 har også fire personer omkommet, hvor den siste dødsulykken skjedde i forrige uke.

Etter ulykken har nasjonalparkforvalteren og Miljødirektoratet vært i kontakt med Moskenes kommune for å få på plass et samarbeid rundt en stipatrulje.

- Vi håper vi kan få til et samarbeid rundt en stipatrulje eller en fjellvaktpatrulje i sommer, sier ordfører Lillian Rasmussen til NRK.

- Jeg tror ikke vi kan hindre noen i gå opp. Men at folk møter noen som kan fortelle deg at du kanskje bør snu eller ha annet fottøy er praktiske grep som kan være med å forebygge, sier Rasmussen.

Det var NRK som først omtalte saken.

Les hele saken

Nyhetsstudio - Mann falt fra fjell i Lofoten - døde

Annonse
Putin: - Må skape samme trussel
Foto: Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP

Putin: - Må skape samme trussel

Etter at Tyrkia snudde og sa ja til Sverige og Finland i Nato, nærmer det seg stadig medlemskap i forsvarsalliansen for de to landene. Den 134 km lange finske grensen mot Russland skal nå bli et Nato-område.

President Vladimir Putin omtalte medlemskapet på en pressekonferanse i Turkmenistans hovedstad Ashgabat, ifølge russiske nyhetsbyråer.

- Hvis Finland og Sverige vil, kan de være med. Det er opp til dem. De kan gå med på hva de vil, sier han.

Samtidig beskriver han budskapet som et grep som endrer situasjonen og trusselbildet.

- Russland vil svare med mottiltak dersom Nato setter inn tropper og infrastruktur i Finland og Sverige etter at landene slutter seg til forsvarsalliansen, sier den russiske presidenten, melder Reuters.

- Men de må forstå at før var det ingen trussel, men nå, hvis militære tropper og infrastruktur plasseres der, må vi svare på samme måte og skape samme type trussel mot territoriene som skaper trusler mot oss, fortsetter han.

Vladimir Putin sier også at det er uunngåelig at Moskvas forhold til Stockholm og Helsingfors blir dårligere.

Nordlandsbanen stengt: - Omfattende bergingsarbeid

Nordlandsbanen har trøbbel, skriver Bane NOR på Twitter.

- Nordlandsbanen er stengt mellom Ranheim og Vikhammer på grunn av avsporing. Omfattende bergingsarbeid. Ny oppdatering klokka 15, skriver Bane NOR.

Annonse
17 drept i rakettangrep
Blokka står i brann. Foto: NTB

17 drept i rakettangrep

17 personer er drept i et russisk rakettangrep mot en boligblokk i Odesa-regionen sør i Ukraina, ifølge landets myndigheter.

I tillegg er 30 såret, ifølge en melding fra ukrainske nødetater.

Sju personer er reddet ut i live, blant dem tre barn, opplyses det videre.

Sergej Bratsjuk, som er talsmann for militæradministrasjonen i Odesa-regionen, sier at rakettangrepet ble utført fra et fly over Svartehavet.

To raketter ble brukt i angrepet, ifølge den ukrainske hærens sørlige kommandosentral. Den ene raketten traff en ni etasjer høy boligblokk. Deler av blokken ble delvis ødelagt. Den andre raketten traff et fritidssenter, ifølge uttalelsen.

Odesa-regionen sørvest i Ukraina er strategisk viktig. Regionen huser den historiske havnebyen ved samme navn.

Rakettangrepet fant sted etter at russiske styrker torsdag forlot stillingene sine på Slangeøya, som ligger utenfor Odesa-regionens kyst.

(NTB)