Annonse

Nyhetsstudio

Lånekassen: Rekordmange betalingsutsettelser
Foto: Terje Pedersen / NTB

Lånekassen: Rekordmange betalingsutsettelser

Aldri før har så mange Lånekassen-regninger blitt utsatt.

I løpet av de fem første månedene i 2022 har 150 000 av kundene til Lånekassen utsatt regningen sin, til sammen utgjør det 580 000 regninger.

I samme periode i fjor ble 518 000 regninger utsatt, mens tilsvarende tall for 2020 var 497 000. Det skriver Lånekassen i en pressemelding.

Alle som betaler ned på studielånet, har i utgangspunktet mulighet til å utsette regningen 36 ganger. Som ett av flere koronatiltak har man siden mars 2020 kunnet utsette betalingen uten å bruke av denne kvoten. Denne ordningen gjelder ut 2022. Tallene viser at mange benytter seg av muligheten til å utsette betalingen, selv om koronapandemien er over.

– Samtidig som antall betalingsutsettelser går opp, går antall purringer ned. Det viser at de fleste trolig bruker betalingsutsettelsene på en fornuftig måte. Mislighold av studielån har aldri vært lavere enn under koronapandemien, sier administrerende direktør i Lånekassen Morten Rosenkvist. (NTB)

Annonse
Erkjenner drap på journalist på Malta
Foto: Darrin Zammit Lupi/reuters/NTB

Erkjenner drap på journalist på Malta

Mannen som er tiltalt for å ha drept journalisten Daphne Caruana Galizia på Malta i 2017, erkjenner i et intervju at han var med på å plassere bilbomben.

George Degiorgio sier i intervjuet med nyhetsbyrået Reuters at han gjennomførte attentatet på oppdrag fra andre, og han sier også at han om kort tid vil navngi oppdragsgiverne.

I intervjuet sier Degiorgio også at han hadde krevd mer penger fra dem som ba ham om å plassere bilbomben, hadde han visst hvem offeret var.

- Dersom jeg hadde visst det, så hadde jeg bedt om 10 millioner euro, ikke 150 000 euro, sier han.

Det var dette beløpet han hevder å ha mottatt for å gjennomføre attentatet på journalisten.

Degiorgios bror Alfred er også siktet i saken, som snart kommer opp for retten. En tredje mann, Vincent Muscat, har innrømmet at det var han som skaffet til veie bomben som ble brukt. Han ble dømt til 15 års fengsel i februar.

Caruana Galizia var en av Maltas ledende gravejournalister og hadde dokumentert omfattende korrupsjon og kameraderi blant Maltas politikere og næringslivstopper.

Blant annet avdekket hun at Michelle Muscat, kona til landets daværende statsminister Joseph Muscat, hadde etablert et stråselskap i skatteparadiset Panama.

Drapet skapte sterke reaksjoner og førte blant annet til at Joseph Muscat måtte gå av.

(NTB)

Mann bortvist for aggressiv oppførsel

I Tønsberg sentrum er en mann i 50-åra bortvist for aggressiv og ufin adferd utenfor et kjøpesenter, melder Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

Annonse
København-skytingen: Alle utenfor livsfare
Foto: Annegret Hilse / Reuters / NTB

København-skytingen: Alle utenfor livsfare

Alle de fire personene som ble innlagt på sykehus med alvorlige skader etter skytingen på et kjøpesenter i København søndag, er nå utenfor livsfare, melder danske medier.

- Alle de fire pasientene som ble innlagt på grunn av skudd i forbindelse med hendelsen på Field's nå er stabile. Det betyr at den ene pasienten på Rigshospitalet, som i går var i kritisk tilstand, også er stabil nå, sier sykehuset i en uttalelse, ifølge danske BT.

Sykehuset understreker imidlertid at det er snakk om et øyeblikksbilde.

Tre personer ble drept i skytingen på kjøpesenteret Field's. En 22 år gammel dansk statsborger er pågrepet, og erkjenner å stå bak skytingen.

Fjellklatrere omkom på Matterhorn

To fjellklatrere har omkommet i et fall på det 4478 meter høye fjellet Matterhorn på grensa mellom Sveits og Italia, melder medier i de to landene.

De to sveitsiske statsborgerne ble funnet i 3100 meters høyde og skal ha falt rundt 400 meter.

Sveitsiske myndigheter slo alarm da de to ikke kom tilbake fra klatreturen som planlagt mandag.

(NTB)

Annonse

Flere biler i trafikkuhell i Oslo-tunnel

Flere biler var involvert i et trafikkuhell i Lørentunnelen i Oslo tirsdag ettermiddag, meldte Oslo politidistrikt på Twitter. Uhellet skjedde i østgående retning.

- To felt er midlertidig stengt. Ikke meldt om personskade. Skaper litt trafikale utfordringer, skrev politiet.

Rett over klokka 15.30 skriver politiet at tunnelen er gjenåpnet for normal ferdsel.