Annonse

Nyhetsstudio

Jordbærkrise i Sverige
Foto: Shutterstock/NTB

Jordbærkrise i Sverige

Like før svenskene skal feire midtsommer, melder jordbærgiganten Finnerödja at det snart ikke er flere svenske jordbær igjen. Det skriver SVT.

Årsaken til jordbærmangelen skyldes dårlige værforhold i løpet av våren. Det har ført til at Sverige blir nødt til å kjøpe inn bær fra andre land for første gang på flere år.

-Vi gjør det vi kan, og vi klarer de fleste av våre forpliktelser. Vi har måttet kjøpe belgiske jordbær fordi vi synes det er bedre at alle får enn at noen ikke får, sier Anders Svensson, jordbærsjef i Finnerödja berry til SVT.

Mangelen på jordbær fører også til at jordbærprisene har skutt i været. De siste dagene har prisen vært over 100 SEK per liter.

- Prisene blir høye, som alt annet akkurat nå, det går også ut over jordbærene, sier Anders Svensson.

Pia Gulbrandsen, direktør for kommunikasjon i Bama, sier til Dagbladet at det ikke er mangel på norske jordbær i år.

- Det er nå snart full dekning av norske jordbær. I den grad vi supplerer med importerte jordbær, så gjør vi det fra Sverige og Nederland. Men vi prioriterer selvsagt fantastiske norske jordbær, og vi ser fram til en god jordbærsesong med norske jordbær, til dem som vil ha det, sier hun til Dagbladet.

Annonse

VG: Én bekreftet omkommet etter båtkantring

Mandag ble én person meldt savnet etter at en båt kantret i havet sørøst for Smøla, melder VG.

Personen ble fløyet til St. Olavs sykehus, og er bekreftet omkommet.

Den omkomne er en eldre tysk statsborger og var i et reisefølge på fire. Pårørende ble varslet i natt.

HRS Sør-Norge ble varslet om hendelsen kl. 17.30, hvor redningshelikopter, redningsskøyten og andre nødetater bidro i redningsaksjonen.

– Tre personer skal ha befunnet seg i båten da den kantret. To av dem er gjort rede for, og har kommet seg inn til land, og én er foreløpig savnet, opplyste redningsleder Steinar Vatne til VG rundt 17.30.

Folketallet vil krympe fram mot 2050

Byene og områdene rundt fortsetter å vokse, mens svært mange distriktskommuner vil se et synkende folketall fram mot 2050.

Det viser nye befolkningsframskrivninger fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

SSBs nye befolkningsframskrivinger viser at befolkningen i Norge vil vokse fra dagens 5,4 millioner mennesker til 6 millioner i 2050 og 6,2 millioner i 2100.

– Veksten i befolkningen de neste tiårene blir ujevnt fordelt utover landet. Viken fylke er ventet å vokse med 19 prosent fram mot 2050, mens Nordland ventes å krympe med 2 prosent, sier SSB-forsker Sturla Løkken.

(NTB)

Annonse
SAS: 300 flyvninger daglig kan kanselleres
Mange reisende må belage seg på å få flyet kansellert under SAS-streiken. Foto: Terje Pedersen / NTB

SAS: 300 flyvninger daglig kan kanselleres

Mellom 250 og 300 SAS-flyvninger kan ende opp med å bli kansellert hver dag, så lenge streiken pågår.

Det sier pressesjef Tonje Sund i SAS.

- Passasjerene som blir berørt vil få beskjed av oss, sier hun til Dagbladet tirsdag morgen.

- Får de beskjed i god tid før avreise?

- Det vil skje litt fortløpende, men sjekk appen eller nettsiden for å se hva som gjelder for din flight. Det er fortsatt flyvninger som går, sier Sund.

Ifølge VG sin oversikt er 163 SAS-flyvnigner til eller fra Norge kansellert i dag. Tallet vil kunne bli høyere i løpet av dagen.

Saken oppdateres.

- Fortsetter på samme måte i Donetsk
TATT: En prorussisk separatist ved en ødelagt ukrainsk politibil i nå russiskerobrede Lysytsjansk. Foto: Aleksandr Jermotsjenko / Reuters / NTB

- Fortsetter på samme måte i Donetsk

I sin daglige etterretningsoppdatering skriver Det britiske forsvarsdepartementet at kampene i Donetsk oblast «nesten med sikkerhet» vil fortsette slik de har gjort i Donbas hittil, og som nylig har ført til total russisk kontroll over nabooblasten Luhansk.

- Kampen om Donbas har vært kjennetegnet av langsom framrykning og Russlands massive bruk av artilleri, som har jevnet landsbyer og byer, skriver departementet.

De bemerker at de russiske styrkenes koordinering nå synes bedre enn tidligere i krigen. På den annen side har ukrainske styrker trukket seg tilbake fra Luhansk i tråd med planene.

- Det er en realistisk mulighet for at ukrainske styrker nå vil være i stand til å trekke seg tilbake til ei lettere forsvarbar rettlinjet frontlinje, skriver departementet, og sikter til at frontlinja rundt Sievjerodonetsk og Lysytsjansk hadde form av en «bul».

Les hele saken

Russland: Vi har tatt Lysytsjansk

Annonse
Østlig del av Australia er katastrofeområde
Padler gjennom flommen på utsiden av Sydney. Foto: AP Photo / Mark Baker / NTB

Østlig del av Australia er katastrofeområde

Australia har erklært områder i delstaten New South Wales på landets østkyst som katastrofeområde på grunn av voldsom flom. 50.000 er tvunget til å evakuere.

Erklæringen kom sent mandag og gjør at det raskt kan sendes krisemidler til rammede områder. Særlig regionen rundt storbyen Sydney har hatt voldsomme nedbørsmengder siden fredag.

Ifølge BBC har det i enkelte deler av New South Wales kommet like mye regn på fire dager som det årlige snittet for den britiske hovedstadsregionen.

Nedbøren har ført til at demninger har rent over og at elver har gått over sine bredder.

Tirsdag morgen var rundt 50.000 beordret til å evakuere, og hundrevis av mennesker ba om nødhjelp i løpet av natta, melder den australske kringkasteren ABC.

Nødetatene har gjentatte ganger måttet rykke ut for å hjelpe folk. Nesten 20.000 husstander er uten strøm, og hele områder ligger under flere meter med vann.

(NTB)