Nyhetsstudio

Dømt for å ha ristet baby til døde

En mann er dømt til fengsel i tolv år for å ha ristet sin ti uker gamle sønn til døde.

Det er andre gang saken har havnet på Høyesteretts bord. I mars i fjor opphevet Høyesterett lagmannsrettens dom der 32-åringen ble dømt til 16 års fengsel for å ha drept den ti uker gamle sønnen i desember 2014.

Det var tvil om juryen i lagmannsretten hadde forstått kravene riktig for å kjenne mannen skyldig i forsettlig drap.

I den nye behandlingen i Borgarting lagmannsrett i fjor høst kom domstolen imidlertid til samme konklusjon og dømte faren for forsettlig drap på sønnen begått under særdeles skjerpende omstendigheter. Straffen ble satt til fengsel i 14 år.

Nå har Høyesterett fastsatt straffen til tolv år. En av dommerne stemte for en straff på 13 år.

(NTB)

Dødsvoldtiltalt far i retten: - Jeg har konkludert med at jeg gjorde alt riktig. Jeg gjorde mitt beste

Dødsvoldtiltalt far i retten: - Jeg har konkludert med at jeg gjorde alt riktig. Jeg gjorde mitt beste

dagbladet.no
Studioet fortsetter under annonsen

- Norsk 14-åring rekruttert av IS

En amerikansk 20-åring er tiltalt for å ha samarbeidet med ekstremistgruppen IS. Ifølge Washington Post rekrutterte hun en norsk 14-åring til å hacke for IS.

Etter det NRK får opplyst, er gutten etnisk norsk, og det er ikke kjent hvordan han skal ha blitt radikalisert. Ifølge de amerikanske rettsdokumentene snakket han dårlig arabisk.

Den unge gutten, som fikk tilnavnet «Brother Abu», skal blant annet ha vært med på å lage en video med trusler mot en veldedig organisasjon i New York, skriver TV 2.

Opplysningene kommer fram i en artikkel i Washington Post fredag.

NRK vet ikke hvordan den norske gutten stiller seg til opplysningene som kommer fram i rettsdokumentene. Han er ikke identifisert ved navn, men kalles bare «den mindreårige».

Den da 14 år gamle gutten ble pågrepet i mars 2017 i forbindelse med en etterforskning av IS-aktivitet på nett. Ifølge rettsdokumentene gjorde norsk politi beslag, som senere ble sendt til FBI og brukt i etterforskningen mot den unge kvinnen.

PST bekrefter at de kjenner til saken, som ikke er omtalt i Norge tidligere.

(NTB)

Snøskred i Troms

Politiet i Troms har fredag formiddag mottatt melding om snøskred over fylkesvei 825 ved Stretelia i Grovfjord:

- Store snømasser, uavklart om kjøretøy har blitt tatt, redningshelikopter med hundeekvipasjer er på stedet, melder politiet.

Operasjonsleder Roy-Tore Meyer i Troms politidistrikt sier skredet er 6-7 meter høyt og 10-12 meter langt.

- Det er snakk om såpass store masser at det må undersøkes om biler er blitt tatt, sier Meyer til Nordlys.

Meyer sier til NTB at veien er lite trafikkert, og politiet har ikke opplysninger som tyder på at noen er tatt av skredet.

Et Sea King-helikopter med tre hundeekvipasjer er på stedet i tillegg til politi og ambulanse.

Politiet fikk melding om skredet like før klokka 10 fredag formiddag.

Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor

Regimet i Nord-Korea har trukket seg fra et samarbeidskontor som var opprettet sammen med Sør-Korea.

Det opplyste myndighetene i Sør-Korea fredag. Ordren skal ha kommet fra høyeste hold i Nord-Korea.

Kontoret ble opprettet i september i fjor, etter at Nord-Koreas forhold både til Sør-Korea og USA hadde bedret seg.

Nordkoreanske myndigheter har ikke gitt noen begrunnelse for hvorfor de nå trekker seg. Men det siste toppmøtet mellom Nord-Korea og USA i forrige måned endte uten konkrete resultater.

(NTB)

Etterforsker dødsfall i Bergen

Politiet fikk i 06.30-tida melding om at en bevisstløs mann var funnet liggende utendørs på Paradis i Bergen. Mannen ble fraktet til Haukeland sykehus, og politiet har nå fått opplyst at mannen er erklært død.

Det skriver de i en pressemelding.

Politiet foretar rutinemessige undersøkelser ved funnstedet og det er opprettet undersøkelsessak. Den døde skal obduseres ved Gades institutt.

Politiet opplyser at de ikke har opplysninger som gir grunn til å tro det har skjedd noe straffbart.

Mannen er ikke sikkert identifisert, og pårørende er dermed ikke varslet om dødsfallet.

- Skriver legeerklæring til klimastreikende ungdom

Samfunnsmedisiner Dag-Helge Rønnevik skriver i et innlegg på Facebook at han gjerne skriver legeerklæring til elever som streiker for klimaet i dag - og at han gjør det gratis.

"Kjære ungdom; dersom noen trenger legeerklæring i forbindelse med markeringen for klimaet i morgen, så kan dere bare ta kontakt! Jeg skal skrive det til dere, gratis. Send p.m.", skriver han i innlegget.

Til NRK, som først omtalte saken, sier Rønnevik at det er snakk om en sammfunnsmedisinsk legeerklæring.

- Noen elevene har såpass mye fravær at dette kan bli utslagsgivende når det gjelder karakterer. Jeg mener skolen knebler disse ungdommene fra å engasjere seg, sier Rønnevik.

Synkehull på Røa i Oslo

Ved Røakrysset i Oslo oppstod det i går ettermiddag et synkehull i veien.

Deler av fortauskanten forsvant, og det ble satt opp et skilt der bilister ble advart mot hullet.

Hullet oppstod i Griniveien, ikke langt fra Røakrysset, i retning Bærum, skriver Akersposten, som først omtalte saken.

Foto: Roger Bjørn Haugen

Har godkjent Vy som nytt navn

Generalforsamlingen i NSB AS vedtok i dag endring av selskapets navn til Vygruppen AS, heter det i en pressemelding. Vygruppen AS er morselskapet i konsernet. Med det er Vy godkjent.

- Generalforsamlingen har godkjent det nye navnet vårt, Vy, og vi gleder oss til å ta det i bruk, sier styreleder i Vy Dag Mejdell.

NSB og Nettbuss tar i bruk det nye navnet 24. april. Da blir NSB sin app og nettside erstattet med Vy-appen og vy.no og arbeidet med å endre utseende på busser, tog og bybiler starter. Medarbeidere får nye uniformer til høsten.

- Et samlet styre i NSB, inkludert representantene til de ansatte, mener at det er riktig å endre navn. Jeg har sagt at jeg ikke vil motsette meg ønsket til styret. Generalforsamlingen har i dag dermed vedtatt navneendringa, sier samferdselsminister Jon Georg Dale.

- Vårt nye navn forplikter. Vy sier både noe om at vi har store ambisjoner på vegne av kundene og samfunnet, og at vi skal gi deg gode reiseopplevelser. Nå er det vår oppgave å fylle merkevaren Vy med innhold, sier konsernsjef i Vy Geir Isaksen.

- Vy har skapt stort engasjement. Det er mange meninger og følelser knyttet til NSB, og det tar tid å venne seg til et nytt navn. Ved å koble buss- og togtilbudet tettere sammen og tilby enda flere transportformer, vil vi gjøre det enklere å reise kollektivt. Kvalitet og punktlighet for tog og buss er alltid første prioritet, og det nye navnet endrer selvsagt ikke dette. Vi bygger videre på solid erfaring og kunnskap om kollektivreiser gjennom 136 år, sier han.

Slakter «Vy»: - Mest brukt i kryssord

Slakter «Vy»: - Mest brukt i kryssord

dagbladet.no

Dødstallet stiger etter syklonen Idai

Flere enn 550 mennesker er bekreftet døde etter syklonen Idai sørøst i Afrika. Det fryktes at antallet vil fortsette å stige.

En uke er gått siden uværet traff kysten av Mosambik. Også Zimbabwe og Malawi ble rammet. Nedbørsmengdene var svært store, og mange mennesker har mistet livet i flom.

I Mosambik har flomvannet dannet en enorm innsjø som torsdag ble oppgitt å være tolv mil lang. Her jobber hjelpemannskaper på spreng for å redde folk som fortsatt befinner seg på hustak og i trær.

FN opplyser at 242 mennesker er bekreftet omkommet i Mosambik, ifølge landets myndigheter. I Zimbabwe og Malawi er henholdsvis 259 og 56 personer bekreftet døde.

Det fryktes at antallet vil øke ytterligere. Idai kan vise seg å være en av de verste værkatastrofene på den sørlige halvkule noen gang, ifølge Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

(NTB)

«Redde for å fortelle hele sannheten»

«Redde for å fortelle hele sannheten»

dagbladet.no

To amerikanske soldater drept i Afghanistan


Klikk for stikktittel
To amerikanske soldater er drept i kamp i Afghanistan, opplyser NATO.

Når og hvor dette skjedde, går ikke fram i uttalelsen fra NATOs Resolute Support-operasjon.

Navnene på soldatene blir offentliggjort 24 timer etter at deres nærmeste er orientert om dødsfallene, i tråd med amerikansk praksis, heter det videre.

- Hendelsen etterforskes, og vi har ingen flere opplysninger å komme med, sier NATO-talskvinne Debra Richardson.

Så langt i år er totalt fire amerikanske soldater blitt drept i Afghanistan. USA har omkring 14.000 soldater i landet, der de støtter afghanske regjeringsstyrker som er under hardt press fra både Taliban og en avlegger av den islamistiske ekstremistgruppa IS.

(NTB)

Byrådet støtter skolestreiken

I en pressemelding gir byrådet i Oslo støtte til elevenes klimaproblemet som vil arrangeres fredag.

- Skolestreikene for klima et tydelig signal fra den yngre generasjonen om at vi er nødt til å handle nå, sier byrådsleder Raymond Johansen i pressemeldingen.

- Vi er den første generasjonen som kan se klimaendringer med egne
øyne og sannsynligvis den siste generasjonen som har muligheten til å gjøre noe med det, sier byrådslederen.

Skoleelever over hele landet skal fredag streike for klimaet. Totalt er det ventet opp mot 20 000 streikende barn og ungdommer.

I forbindelse med den mye omtalte elevstreiken har flere politikere ytret at deltakelse i klimastreik ikke skal godkjennes som fravær.

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) har blant annet uttalt til NTB at han berømmer engasjementet, men mener streiken er feil vei å gå. Han varslet samtidig at elevene ikke vil få gyldig fravær for å delta i streiken, slik Natur og Ungdom har krevd.

Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen skriver i et innlegg på Facebook at hun håper mange skoler «setter streiken og aksjonene fra verdens barn inn i en sammenheng, og bruker dette som ledd i opplæringen.»

- Elevene i Norge skal nemlig lære om både klima og demokrati, og mange voksne har lenge klaget over at barna kan for lite både om det ene og om det andre. Vel, her har vi tusenvis av barn som engasjerer seg! Kanskje endrer dette alt, kanskje ser vi landets framtidige ledende politikere, ingeniører, anleggsarbeidere og klimaforskere blant de streikende - folk som skal bygge vår grønne framtid, skriver hun.

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet

Venter 20 000 til elevstreik

Venter 20 000 til elevstreik

dagbladet.no
Line Brustad

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.