Annonse

Nyhetsstudio

Unesco: Over 150 ukrainske kulturarvsteder ødelagt

Siden krigen begynte har 152 historiske kulturarvsteder og minnesmerker i Ukraina blitt fullstendig eller delvis ødelagt av russiske styrker, ifølge Unesco.

Etter Haagkonvensjonen fra 1954 om kultur i væpnede konflikter, som både Ukraina og Russland har signert, er det ulovlig å utføre målrettede angrep mot et lands kulturarv.

Likevel har over 150 ukrainske kulturskatter blitt delvis eller fullstendig ødelagt siden starten av den russiske invasjonen 24. februar.

Av dem er tre firedeler av dem i de krigsherjede regionene Kharkiv og Donetsk samt nær hovedstaden Kyiv, ifølge FN-organet Unesco. Hittil har blant annet flere kunstmuseer, monumenter, kirker og biblioteker blitt jevnet med jorden.

Ukraina har også sju steder på Unescos verdensarvliste, deriblant den kjente Sankt Sophia-katedralen i Kyiv, men foreløpig har ingen av dem blitt rammet av krigen.

(NTB)

Annonse

Dømt for overgrep mot to gutter

En vestlending i 60-åra er i Oslo tingrett dømt til fem års fengsel for flere overgrep mot to unge gutter på Østlandet.

Den yngste gutten var bare tre år gammel da overgrepene startet for bortimot 30 år siden, melder NRK.

I tillegg til fengselsstraffen er mannen dømt til å betale en erstatning på nesten 800 000 kroner til de to fornærmede.

Mannen nektet straffskyld da saken var oppe for retten.

(NTB)

Erkjenner drap på journalist på Malta
Foto: Darrin Zammit Lupi/reuters/NTB

Erkjenner drap på journalist på Malta

Mannen som er tiltalt for å ha drept journalisten Daphne Caruana Galizia på Malta i 2017, erkjenner i et intervju at han var med på å plassere bilbomben.

George Degiorgio sier i intervjuet med nyhetsbyrået Reuters at han gjennomførte attentatet på oppdrag fra andre, og han sier også at han om kort tid vil navngi oppdragsgiverne.

I intervjuet sier Degiorgio også at han hadde krevd mer penger fra dem som ba ham om å plassere bilbomben, hadde han visst hvem offeret var.

- Dersom jeg hadde visst det, så hadde jeg bedt om 10 millioner euro, ikke 150 000 euro, sier han.

Det var dette beløpet han hevder å ha mottatt for å gjennomføre attentatet på journalisten.

Degiorgios bror Alfred er også siktet i saken, som snart kommer opp for retten. En tredje mann, Vincent Muscat, har innrømmet at det var han som skaffet til veie bomben som ble brukt. Han ble dømt til 15 års fengsel i februar.

Caruana Galizia var en av Maltas ledende gravejournalister og hadde dokumentert omfattende korrupsjon og kameraderi blant Maltas politikere og næringslivstopper.

Blant annet avdekket hun at Michelle Muscat, kona til landets daværende statsminister Joseph Muscat, hadde etablert et stråselskap i skatteparadiset Panama.

Drapet skapte sterke reaksjoner og førte blant annet til at Joseph Muscat måtte gå av.

(NTB)

Annonse

Mann bortvist for aggressiv oppførsel

I Tønsberg sentrum er en mann i 50-åra bortvist for aggressiv og ufin adferd utenfor et kjøpesenter, melder Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

København-skytingen: Alle utenfor livsfare
Foto: Annegret Hilse / Reuters / NTB

København-skytingen: Alle utenfor livsfare

Alle de fire personene som ble innlagt på sykehus med alvorlige skader etter skytingen på et kjøpesenter i København søndag, er nå utenfor livsfare, melder danske medier.

- Alle de fire pasientene som ble innlagt på grunn av skudd i forbindelse med hendelsen på Field's nå er stabile. Det betyr at den ene pasienten på Rigshospitalet, som i går var i kritisk tilstand, også er stabil nå, sier sykehuset i en uttalelse, ifølge danske BT.

Sykehuset understreker imidlertid at det er snakk om et øyeblikksbilde.

Tre personer ble drept i skytingen på kjøpesenteret Field's. En 22 år gammel dansk statsborger er pågrepet, og erkjenner å stå bak skytingen.

Annonse

Fjellklatrere omkom på Matterhorn

To fjellklatrere har omkommet i et fall på det 4478 meter høye fjellet Matterhorn på grensa mellom Sveits og Italia, melder medier i de to landene.

De to sveitsiske statsborgerne ble funnet i 3100 meters høyde og skal ha falt rundt 400 meter.

Sveitsiske myndigheter slo alarm da de to ikke kom tilbake fra klatreturen som planlagt mandag.

(NTB)