Annonse

Nyhetsstudio

Forsvarets varslingssystem skal gjennomgås eksternt

Forsvarssjefen har besluttet at varslingssystemet skal gjennomgås eksternt etter at Forsvaret har fått kritikk for håndteringen av varslingssaker.

Den interne vurderingen av tiltak og anbefalinger er allerede gjennomført, og en statusrapport er torsdag overlevert fra forsvarssjef Eirik Kristoffersen til forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

- Rapporten skal bidra til at Forsvaret i fremtiden blir bedre på å håndtere varslingssaker. Gjennomgangen vår viser at håndteringen av varslingssaker ikke alltid er god nok. Derfor iverksetter vi nå en ekstern evaluering av hele varslingssystemet, sier forsvarssjef general Eirik Kristoffersen.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram mottok rapporten fra forsvarssjefen i dag:

- Det er en klok beslutning som vil kunne gi Forsvaret et bedre kunnskapsgrunnlag for å iverksette ytterligere tiltak. Det skal være trygt å varsle om uønskede hendelser, og det skal ikke være tvil om at varslene blir fulgt opp. Forsvarssjefen har tatt denne saken på det største alvor og viser stor vilje til å gjennomføre nødvendige undersøkelser og endringer, sier forsvarsministeren.

I påvente av den eksterne evalueringen er flere tiltak allerede iverksatt. Blant tiltakene er:

* Bedre ivaretakelse av varsler, den som blir varslet på og andre involverte – blant annet med oppfølging og informasjon underveis i behandlingen, og i etterkant.

* Helhetlig vurdering av bruken av reaksjoner og sanksjoner, og sikre at reaksjonen står i forhold til alvorlighetsgraden i saken.

* Øke kompetansen hos dem som skal behandle varslingssaker.

Annonse

DR: Tre personer blir behandlet på sykehus

Tre personer er sendt til Rigshospitalet i København etter skyteepisoden på kjøpesenteret Fields i København. Det bekrefter sykehuset selv overfor Dansk Radio.

Det er foreløpig ikke kjent om det er flere personer som er rammet etter hendelsen.

Københavns ordfører: - Det er veldig alvorlig

Københavns ordfører, Sophie Hæstorp Andersen, kommenterer skyteepisoden i København søndag kveld.

Hun sier at omfanget foreløpig er uklart, men sier at det er veldig alvorlig.

Kommunens kriseteam er også kalt inn og satt i beredskap melder Dansk Radio.

Annonse

- De skyter, de skyter

- Mor, de skyter, de skyter, sa hun da hun ringte meg. Hun var fullstendig utrøstelig. Man kan jo bare forestille seg hvordan de hadde det.

Danske BT har snakket med en mor, som hadde datteren sin inne på kjøpesenteret da hendelsen inntraff. Nå venter hun på datteren sin, som skal være på vei ut av senteret.

Hun forteller videre at datteren hadde vært innom kjøpesenteret, før en konsert som skulle være på Royal Arena seinere samme kveld.

Arenaen ligger rett ved siden av kjøpesenteret og skulle i kveld huse en konsert med Harry Styles.

Dagbladet har vært i kontakt med Live Nation Danmark. De sier at konserten foreløpig går som normalt.

Les hele saken

Flere skutt på kjøpesenter i København

En pågrepet etter skyting
Foto: Presse-foto.dk / Ritzau / NTB

En pågrepet etter skyting

Flere personer er skutt på kjøpesenteret Fields i København. En person er pågrepet.

Dansk politi melder på Twitter at flere personer er skutt på kjøpesenteret. De anmoder alle som er på senteret om å bli der og vente på politiet.

Resten bes holde seg borte.

- Har man sett, hørt eller filmet noe, kontakt politiet eller ring 114, melder dansk politi.

Ifølge de danske avisene BT og Ekstra Bladet er det store politistyrker på stedet.

- En gruppe på 150 mennesker kom stormende ut av kjøpesenteret, sier Ektra Bladets journalist til egen avis.

Annonse
Stjålet brannbil funnet: - Totalvrak
Foto: Nedre Romerike brann- og redningsvesen

Stjålet brannbil funnet: - Totalvrak

Natt til søndag ble en brannbil stjålet fra Rømskog i Viken, nær svenskegrensa. Bilen, som er en framskutt enhet som benyttes til helseoppdrag, ble oppdaget stjålet ved 5-tida.

Bilen ble imdlertid funnet igjen søndag ettermiddag av en turgåer i et skogholt. Det skriver Nedre Romerike brann- og redningsvesen på .

- Meldingene jeg har mottatt, er at bilen har store skader og er å regne som totalvrak. Det ser imidlertid ut som det meste av utstyret er i bilen, sier innsatsleder Kenneth Wangen til Indre Akershus Blad.