Annonse

Nyhetsstudio

Presenterer lovforslag om homoterapi
NYTT LOVFORSLAG: Kultur- og likestillingsminister, Anette Trettebergstuen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Presenterer lovforslag om homoterapi

Klokka 16 holder kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) pressekonferanse om med et nytt lovforslag om forbud mot konverteringsterapi.

- Dette er en veldig viktig dag, en dag jeg har gledet meg lenge til, sier Trettebergstuen.

- Nå blir konverteringsterapi endelig forbudt, sier Trettebergstuen.

Et forbud mot å utføre og markedsføre konverteringsterapi skal nå ut på høring.

Solberg-regjeringen sendte i juli 2021 et forslag om lovregulering av konverteringsterapi på høring. Både SV og MDG var kritiske til forslaget, og Trettebergstuen mente at forslaget ikke gikk langt nok.

Ifølge Trettebergstuen går regjeringen med dette lovforslaget lengre enn Solberg-regjeringen gjorde.

- Det er en skam at denne grufulle praksisen har foregått i landet vårt, sier Trettebergstuen.

Annonse
- Fortsetter på samme måte i Donetsk
TATT: En prorussisk separatist ved en ødelagt ukrainsk politibil i nå russiskerobrede Lysytsjansk. Foto: Aleksandr Jermotsjenko / Reuters / NTB

- Fortsetter på samme måte i Donetsk

I sin daglige etterretningsoppdatering skriver Det britiske forsvarsdepartementet at kampene i Donetsk oblast «nesten med sikkerhet» vil fortsette slik de har gjort i Donbas hittil, og som nylig har ført til total russisk kontroll over nabooblasten Luhansk.

- Kampen om Donbas har vært kjennetegnet av langsom framrykning og Russlands massive bruk av artilleri, som har jevnet landsbyer og byer, skriver departementet.

De bemerker at de russiske styrkenes koordinering nå synes bedre enn tidligere i krigen. På den annen side har ukrainske styrker trukket seg tilbake fra Luhansk i tråd med planene.

- Det er en realistisk mulighet for at ukrainske styrker nå vil være i stand til å trekke seg tilbake til ei lettere forsvarbar rettlinjet frontlinje, skriver departementet, og sikter til at frontlinja rundt Sievjerodonetsk og Lysytsjansk hadde form av en «bul».

Les hele saken

Russland: Vi har tatt Lysytsjansk

Østlig del av Australia er katastrofeområde
Padler gjennom flommen på utsiden av Sydney. Foto: AP Photo / Mark Baker / NTB

Østlig del av Australia er katastrofeområde

Australia har erklært områder i delstaten New South Wales på landets østkyst som katastrofeområde på grunn av voldsom flom. 50.000 er tvunget til å evakuere.

Erklæringen kom sent mandag og gjør at det raskt kan sendes krisemidler til rammede områder. Særlig regionen rundt storbyen Sydney har hatt voldsomme nedbørsmengder siden fredag.

Ifølge BBC har det i enkelte deler av New South Wales kommet like mye regn på fire dager som det årlige snittet for den britiske hovedstadsregionen.

Nedbøren har ført til at demninger har rent over og at elver har gått over sine bredder.

Tirsdag morgen var rundt 50.000 beordret til å evakuere, og hundrevis av mennesker ba om nødhjelp i løpet av natta, melder den australske kringkasteren ABC.

Nødetatene har gjentatte ganger måttet rykke ut for å hjelpe folk. Nesten 20.000 husstander er uten strøm, og hele områder ligger under flere meter med vann.

(NTB)

Annonse

Ny rekord for norsk sjømateksport

Salget av norsk sjømat går så det gviner. I årets første halvår eksporterte vi for over 70 milliarder kroner.

Det er 16,4 milliarder kroner bedre enn samme periode i fjor – en verdivekst på 31 prosent, viser oversikten fra Norges sjømatråd.

Direktøren i Sjømatrådet bruker ordet «historisk». Bakteppet for den eventyrlige veksten er at matvareprisene øker, at etterspørselen stiger, samtidig som råvaretilførselen var lavere.

På et halvt år har Norge passert eksportverdien for hele 2015.

Sterkeste enkeltmåned
Juni var den sterkeste junimåneden noensinne – og det er også den best enkeltmåneden noensinne målt i verdi. Bare i juni ble det eksportert for 12,3 milliarder kroner. Den forrige rekorden ble satt i desember i fjor.

Imponerende tall, synes fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap). Han er strålende fornøyd.

– Dette viser hvor viktig sektoren er for verdiskapning, trygge arbeidsplasser og aktivitet langs kysten, sier Skjæran, som lover at regjeringen i samarbeid med næringen skal jobbe for enda mer vekst.

Norsk sjømat er en høyt etterspurt merkevare, også i urolige tider, påpeker fiskeriministeren. Men vi må være forberedt på skiftende priser framover. Aktivt og langsiktig markedsarbeid blir viktig.

Rekordpriser på laksen
Som alltid er det laksen som selger best. Men også ørret, torsk, sei og hyse har hatt et rekordsterkt halvår. For makrell og sild har det ikke gått like godt – eksportverdien sank med henholdsvis 10 og 4 prosent sammenlignet med vårhalvåret i fjor. Kongekrabbe hadde også en nedgang på 8 prosent.

Administrerende direktør Børge Grønbech i Sjømat Norge forklarer at det ble produsert noe mindre laks – volumet sank 5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, samtidig som etterspørselen økte. Dermed ble prisene rekordhøye. Gjennomsnittsprisen for en hel laks økte fra 58,29 til 87,37 kroner kiloen.

På et halvår eksporterte vi 534.500 tonn laks. Polen, Frankrike og USA kjøpte mest.

Det er ikke første gang vi har sett rekordpriser og rekordverdi i kjølvannet av at etterspørselen vokser og produksjonen av atlantisk laks reduseres globalt. Det er fjerde gang siden 2010 at prisene løfter seg, så det er et mønster vi ser med jevne mellomrom, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Sjømatrådet.

Én årsak til økt etterspørsel er at restauranter selger mer sjømat.

Krigen påvirker sjømatsalget
Krigen i Ukraina har ført til endringer. Eksporten til Ukraina og Belarus er redusert. Og det stengte russiske luftrommet har rammet frakt til land som Sør-Korea og Japan. Samtidig har vi solgt mer laks til Frankrike og Italia.

Selv om salget går så det suser, peker Grønbech på at det kan ligge noen utfordringer framover.

* Høy matvareinflasjon

* Svekket kjøpekraft

* Utfordrende logistikk

* Økte kostnader for sjømataktører

* Lavere tilførsel av arter som laks, torsk, makrell og sild

– Selv om norsk sjømat har en svært sterk global posisjon og eksporten stadig setter nye rekorder, er det lett å glemme at også norsk sjømatnæring rammes av høy inflasjon og en galopperende kostnadsvekst, sier Grønbech.

(NTB)

Annonse

Mistenkt pågrepet

22 år gamle Bobby Crimo, som er mistenkt for å ha drept minst seks personer under en nasjonaldagsparade i Highland Park, er pågrepet, melder en rekke medier.

Han er mistenkt for å ha skutt mot paraden. Så langt er seks bedreftet omkommet og minst 40 skadd.

Det er uklart hvordan Crimo stiller seg til anklagene.

Les hele saken

Navngir mistenkt gjerningsmann